IFI logo
Se flere bilder
Plumbo fjerner heksesot

Foto: Krefting

Plumbo fjerner heksesot

Hver vinter rammes flere norske hjem av heksesot, et sort klebrig belegg på tak, vegger og møbler. Hvorfor heksesot oppstår er omstridt, men uansett årsak kan det være enkelt å fjerne! - Spray Plumbo Rengjøring Fettløser på en mikrofiberklut og tørk det vekk, sier Helge Christiansen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heksesot skiller seg fra vanlig sot ved at det har en glatt, fettaktig hinne som kan gjøre misfargingen vanskelig å vaske vekk. Nå kan imidlertid den delen av heksesot-problematikken være løst:

- Plumbo Rengjøring Fettløser har vist seg å gi særdeles bra resultater mot heksesot, forteller Helge Christiansen, salgssjef i produsenten Krefting & Co AS, som har testet produktet i flere boliger som var rammet av omfattende heksesot.

- Middelet sprayes på en mikrofiberklut. Deretter tørkes heksesotet vekk fra rammede partier av vegger og tak. Det er ikke nødvendig å male etterpå, sier Christiansen.

Oppstår om vinteren

Hvorfor heksesot oppstår er omtvistet. Hverken norske eller utenlandske forskere har klart å finne et entydig svar. Heksesot, eller kjemisk sverting, beskrives som et sort, klebrig belegg som legger seg på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag og på vindusglass. Heksesot er kun et estetisk og ikke et helsemessig problem.

Verst utsatt er nye eller nyoppussede boliger. Fenomenet oppstår bare om vinteren, når luften er tørr og temperatursvingningene kan være store innendørs.

Forebygg med ventilasjon

Heksesot lages blant annet av sotpartikler. Ved å sørge for god ventilasjon øker vi sjansen for at sotpartiklene ventileres bort i stedet for å sette seg på veggen.  Det er også bra om temperaturen holdes jevn og luftfuktigheten i nyoppussede rom og i nye boliger ikke blir for lav om vinteren.

Før ommaling må flater som er rammet av heksesot isoleres med sperregrunning, dersom ikke belegget først fjernes ved hjelp av fettløser.

Effektiv fettløser

Plumbo Rengjøring Fettløser brukes også mot andre typer fett i hjemmet, og fjerner fastbrent fett, olje og sotpartikler. Midlet kan også brukes til å fjerne fettflekker på tekstil. Plumbo Rengjøring Fettløser finnes hos en rekke farvehandelsgrossister- og butikker over hele landet.

Se mer:

Krefting & Co AS

Plumbo får du blant annet hos Jernia, Fargerike og Fargeringen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.