IFI logo
Se flere bilder
Hva er egentlig et parkettgulv?

Foto: BOEN

Hva er egentlig et parkettgulv?

Nordmenn elsker tre, og for mange er parkett det ultimate gulvet. Hva skiller parkett fra de andre gulvtypene på markedet, og hva må til for at det faktisk kan kalles parkett?

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Parkett er et type tregulv. Tregulv lages både i massive varianter i heltre, og som sammensatte konstruksjoner i form av det som på fagspråket heter lamellparkett eller flersjiktsparkett. Det er dette vi på forbrukerspråket rett og slett kaller for et parkettgulv.

Begrepet tynnparkett finnes også, og er også et gulv laget primært av treverk. Et annet navn på tynnparkett er finérgulv. Svenske Bjelin har en merkevare som heter herdet tregulv, som er et eksempel på en slik gulvteknologi.

Kravet for at noe skal kunne kalles parkett, som er kategorien vi skal se nærmere på i denne artikkelen, er at slitasjesjiktet er på minimum 2,5 millimeter. Denne tykkelsen gjør at gulvet kan slipes ned flere ganger, og overflatebehandles på nytt etter behov og ønske.

Se flere bilder
tverrsnitt parkett

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TVERRSNITT: Oppbyggingen til et parkettgulv består av et bunnsjikt (nederst), en solid kjerne av tre, og et toppsjikt (øverst) på minst 2,5 millimeter.

Mange muligheter

Parkett finnes i mange former, farger og fasonger, og gulvet leveres ofte med et klikksystem som gjør at du ikke trenger å lime det. Dette gjør parkett til et gulv som mange kan legge selv, noe som bidrar til populariteten.

De vanligste treslagene som brukes i tregulv i Norge er eik, furu og gran. Du finner også ask, lønn, bøk, bjørk, kirsebær og valnøtt. Parkett kan leveres med ulike overflatebehandlinger som lakk og hardvoksolje, og med og uten børsting – altså struktur i overflaten.

Med lakk og hardvoksolje kan du også få omtrent hvilken som helst pigmentering - altså i mange ulike farger. Gulvene leveres i ulike klasser, og du kan selv velge om du vil ha parkett helt uten kvist, eller om du foretrekker et design med mer særpreg. Trestavsparketten har vært et populært valg i flere tiår, men vi har sett en vridning mot enstavsparkett ganske lenge, og planker i ekstra store format har blitt manges favoritt.

Se flere bilder
mørkt parkettgulv i stue

Foto: Ottar Jenssen/BOEN

PERSONLIGHET: Med parkett kan du få så mye kvist du vil, og i omtrent hvilken som helst farge. 

Derfor vil vi ha parkett

–  Et parkettgulv kan du leve med i generasjoner, det aldres med verdighet og kan repareres, re-designes og på slutten av levetiden kan den omdannes til bioenergi, sier tregulventusiasten Oda Tellefsen hos parkettprodusenten BOEN.

Det gir en helt egen følelse å trå på et genuint tregulv. En tradisjonell parkett, laget av ekte treverk, går aldri av moten og blir bare vakrere med tiden.

– Den lyse eika er fortsatt veldig populær. Den har en fin balanse av lys og naturlig eikefarge, og er et perfekt lerret for ulike interiørstiler, samtidig som den har en varm og behagelig fremtoning.  Vi ser også en tydelig trend mot den mer naturlige og gylne eikefargen. Den naturlige eikefargen går også godt til et stort utvalg av farger og annet interiør, understreker Tellefsen.

Se flere bilder
lys parkett i stue

Foto: Anne Marthe Widvey/Bonytt

GODT VALG:  – Den lyse eika er fortsatt veldig populær, sier Oda Tellefsen hos BOEN.

Ofte stilte spørsmål

Selv om parkett er et velkjent gulv her i landet, er det mange som har spørsmål rundt gulvet. Siden vi vet at treverk er nærmest et levende materiale, og vi vet at gulv er en stor utgift å bytte ut, vil mange ha det beste gulvet til sitt bruk. Det har ført til en del myter.

– Kan man ha parkettgulv hvis man har hund og barn?

– Ja, det kan man jo! sier Tom Gravdal entusiastisk. Han er distriktssjef i BOEN, og har lang erfaring med parkett. – Selv har jeg både parkett og schäfer. Min erfaring er at man bør velge en god lakk og et gulv med litt børsting, som gir struktur i overflaten. Da vil en ripe synes mye mindre, for gulv er en bruksgjenstand og det vil så klart bli merker. Nå er jo jeg en tremann, men jeg synes parketten er lun og behagelig å leve med.

– Tåler parkett vann?

– Ja, det tåler vann, men ikke at vannet blir liggende, svarer Gravdal. – Parkett tåler absolutt å bli vasket, men vannfilmen skal ikke bli liggende igjen.

Se flere bilder
parkett på barnerom

Foto: BOEN

BARNEVENNLIG: Parkett er et fint og naturlig valg om man har barn, eller hund.

– Hvor mange ganger kan man slipe ned parketten?

– Det er ikke en ren fasit på det, men et par ganger skal gå helt fint. Det kommer an på hvor mye du må slipe, og hvor dypt eventuelle riper går, sier Gravdal.

– Kan man legge parkett i rom med gulvvarme?

– Ja absolutt! Da er det viktig at du har kontroll på gulvvarmen, og at du får maks 27 grader i gulvet. Blir det for varmt er det stor fare for at det kan bli tørkesprekker og knirk. Temperaturen gjelder også under tepper og møbler, så det er viktig å tenke på at baksiden av gulvteppene slipper varme og fuktighet gjennom, sier Gravdal avsluttende.

Se flere bilder
fiskebensparkett på kjøkken

Foto: BOEN

MØNSTER: Parkett kan også legges i mange kule mønster. Her ser vi fiskebensmønster på et nydelig kjøkken i Danmark.

Mer informasjon
Les mer
Kort om ulike tregulv

Tregulv: Tregulv er en egen kategori med gulv laget av tre. Tregulv overflatebehandles med olje, lakk eller hardvoksolje. Tregulv kan også behandles med lut, såpe eller maling.

Heltre gulv: Dette er et gulv laget av et og samme trestykke gjennom hele plankebordet. Denne typen gulv kalles også for massivt tregulv, heltreparkett, massiv parkett eller plankegulv.

Parkett: Kravet for at noe skal kunne kalles parkett er at elementene består av tre og at det er et såkalt slitesjikt av ekte trefiner på minimum 2,5 millimeter. Slitesjiktet er overflaten vi ser, og gulvet kan slipes ned flere ganger og overflatebehandles på nytt ved behov.

Finérgulv: Finerte gulv kalles ofte tynnparkett i Norge, og består av en trefiberbasert kjerne, for eksempel sponplate, MDF eller HDF. Slitesjiktet er en tynn trefinér som er under 2 millimeter tykk. Herdet tregulv er et finergulv med egen teknologi.

Laminat: Laminatgulv består av en HDF-kjerne, med et dekorsjikt oppå som kan imitere treverk, eller andre materialer som fliser og naturstein. Dette dekorsjiktet ligger under et slitesjikt, som sørger for at dekorsjiktet ikke blir ripet eller vannskadet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.