IFI logo
Se flere bilder
Bærekraft på bred front i norsk gulvtrend

Foto: Boen

Bærekraft på bred front i norsk gulvtrend

Den norske gulvtrenden i 2024 er tydelig: Vi vil ha trygge, naturlige eller natur-lignende materialer, genuine, jordnære farger og gulv som holder lenge både estetisk og funksjonelt. Bærekraft er blitt en selvfølge.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hvordan vi innreder våre norske hjem preges i stor grad av vår omverden. I øyeblikket råder uro – over økonomien, over krig og konflikter og over helsetilstanden til kloden.

– Og da trenger vi et sted der vi føler oss trygge. Våre hjem i 2024 skal føles innbydende og beroligende, både for øynene og sinnet, sier Frida Almqvist hos Golvabia.

– Vi har et klart behov for mer ro og balanse i hjemmet. Og å hente roen som vi ofte opplever ute i naturen, inn i hjemmet, kan hjelpe oss med dette, sier Charlotte Holberg Sveinsen, trendekspert hos ifi.no. 

Se flere bilder
sort benk med plante

Foto: Bjelin

TIDLØST: Gulv av naturlige materialer med farger, teksturer og taktilitet som bevarer den naturlige uttrykket representerer et tidløst interiør, tror Emanuel Lidberg hos Bjelin. Gulvet på bilden er et herdet tregulv, Eket XXL, som gir en autentisk opplevelse av ekte tre. 

Skandinavisk, naturligvis

Holberg Sveinsen peker ut «natur» og «velvære» som de kanskje viktigste stikkordene om dagen. Det er egentlig ikke noe nytt: Den skandinaviske designstilen har bestandig omfavnet bruk av naturlige materialer som tre, lær, ull og lin som bidrar til å skape varme og en følelse av tilknytning til naturen.  I den skandinaviske stilen er det også viktig å skape harmoniske og balanserte interiører.

– Det er et sterkt fokus på velvære i hjemmet, der vi kompenserer dystre tider ved å omgi oss med farger og materialer som får oss til å føle oss vel, sier Katja Bröms hos Pergo.

– For gulv- og interiørdesign vil bruk av naturlige materialer med farger, teksturer og taktilitet bevare det naturlige uttrykket, sier Emanuel Lidberg hos Välinge Innovation med gulvprodusenten Bjelin. 

Se flere bilder
åpent kjøkken med utsikt

Foto: Golvabia

LUNE ROM: Med fargen Amber gir gulvet Maxwood fra Golvabia en varm base til rommet. En herlig naturlig farge i dempet eiketone. Kvistene i gulvet forsterker det rustikke og tilfører mer liv til gulvet.

Norge blir varmere

Her til lands får den skandinaviske funksjonalismen og minimalismen nå en varmere fargeskala med naturfarget eik, fliser med tydelig steinkarakter og tepper i ull.

– Gulvene setter tonen for hele interiøret, enten det er moderne og stilrent eller rustikt og koselig. Når det gjelder gulvtrender ser vi både lysere og mørkere trefarger og mønstrede gulv, sier Katja Bröms og får støtte fra Oda Tellefsen hos parketteksperten Boen.

– Den lyse eika er fortsatt veldig populær. Den har en fin balanse av lys og naturlig eikefarge, og er et perfekt lerret for ulike interiørstiler, samtidig som den har en varm og behagelig fremtoning.  Vi ser også en tydelig trend mot den mer naturlige og gylne eikefargen. Den naturlige eikefargen går også godt til et stort utvalg av farger og annet interiør, sier hun.

– Materialer som tre, skifer og betong gir oss trygghet og harmoni. Dette sporet er enkelt, ryddig og tidløst, og gulvene går i retning av svart, sot og litt skitt, og noen mørkere tresorter, sier Katja Bröms.

Se flere bilder
sort vinyl i steinmønster

Foto: Pergo

TRYGGHET: Farger, materialer og teksturer som gir trygghet, og oppleves tidløst er en markert trend. Vinylgulvet Limfjord i fargen Velvet storm fører tankene til teppefliser med svært naturlig utseende og en følelse av myke teppefliser, samtidig som gulvet er vannbestandig. 

Stort og smått

«Bredt og smalt og langt og kort, lite og stort er landet vårt» heter det i sangen av popgruppen No. 4. De samme ordene kan også brukes for å beskrive nordmenns foretrukne gulvformater.

– Lange og brede gulv er svært populært, men vi ser samtidig at mange er opptatt av at det også skal passe godt til rommet, og kan gjerne velge en litt smalere bredde for at det skal bli riktig, forteller Tellefsen.

Med brede bord får du få skjøter i gulvet, og det gir et rolig, mindre stripete uttrykk. Gulvbord i mindre størrelser er enkle å håndtere: de får uten problemer plass i både heisen og bilen, og er lette å legge med lite spill i mindre rom.

– Mønstergulv er en klassiker som mange fortsatt velger, hvor fiskebein er den som flest ønsker seg. Fiskebein kommer nå i mange forskjellige størrelser, og er et spennende valg til hjemmet dersom man ønsker seg et gulv som gjør litt mer ut av seg, sier Tellefsen. 

Se flere bilder
gulv i fiskebeinsmønster

Foto: Boen

TRENDY MØNSTER: Med små staver kan tregulv legges i ulike mønstre: fiskebeinsparkett, hollandske ruter, chevron og andre mønsterparketter gir et delikat og eksklusivt gulv. På bildet Castle Oak Adagio fra Boen, som har fått Svanemerket på alle sine lakkerte gulv i eik.

Holdbart og bærekraftig

Med klassisk eller tidløst design som forblir relevant, i den farge og tekstur som du ønsker, vil gulvet ikke gå ut på dato med det første. Et smart valg på lang sikt er et gulv med den funksjonalitet, kvalitet og materialtype som møter dine behov og ønsker. Da sikrer du langvarig og bærekraftig skjønnhet i ditt gulv.

– Et sterkere fokus er rettet mot miljøet, og vår streben mot en bærekraftig fremtid er større enn noen gang. Resirkulering og gjør-det-selv har fått et oppsving, og vi bruker mer tid på å skape et bærekraftig hjem, sier Frida Almqvist.

– Det vi velger skal være av god kvalitet og tidløst. Å tenke bærekraft er blitt en selvfølge, sier Katja Bröms i Pergo.

Se flere bilder
parkettgulv i rom med store vinduer

Foto: Bjelin

LYSE FARGER, som Misty White, blir stadig mer populært på gulv hos Bjelin. Dette kommer av et behov for å kompensere for de de lange, mørke vintrene vi har. Med lyse gulv får vi også et moderne uteseende.

Se flere bilder i bildekarusellen ved å klikke på ett av bildene i artikkelen. 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.