IFI logo
Se flere bilder
Finn din personlige stil

Foto: Chera Westman/ifi.no, Guri Haram/ifi.no

Finn din personlige stil

Her er en nyttig og morsom aktivitet for deg, familie og venner. Ved å lage et moodboard får du inspirasjon og fart på oppussingsplanene.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du lei av hvite vegger, og valgene er så mange at du har mest lyst til å stange i veggen? Gjør som ekspertene, og lag ditt eget moodboard. Klipp ut ideer og lim dem opp. Et moodboard vil sørge for at butikken vil kunne gi deg en mer effektiv og kvalifisert hjelp til å realisere drømmene dine.

Dessuten vil det være en kreativ, morsom og sosial aktivitet sammen med venner, kjæreste eller familie.

Alt er lov

Trendsirkelen er sluttet. Trendpolitiets stemmer har stilnet. Nå kan du selv velge hva som er finest for deg.

Mantraet nå er: Finn din egen stil!

Likevel kan det være lettere sagt enn gjort.

Men tenk: Ville ikke verden vært kjedelig om alle gikk rundt i hvite og grå klær?

Tenk helhet

Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør/ifi.no, mener at det å velge stil til hjemmet kan sammenliknes med den prosessen man gjennomgår i valg av klær. Forskjellen er at vi beveger oss over på et område med større areal, noe som, for å skape en helhet, krever mer av prosessen i forkant.

– Vi følger ikke bare én stil eller to. Vi er veldig sammensatte. Folk har forskjellig stil, mikser og matcher. Når det gjelder klær, har vi lenge jobbet etter prinsippet ”finn din stil”. Nå har dette kommet til interiøret, sier hun.

Hvitt og grått har vært trygge rettesnorer i interiøret, men i lengden er det for fargeløst for de fleste. Benytt derfor ledig tid til å tenke nytt!

Føl deg hjemme

Men hvordan i all verden skal du vite hva som er din stil?

– Velg med magen, råder Owren. Husk å gå for det som passer deg. Skap hjemmet til et sted der du og familien vil trives. Det handler rett og slett om å føle seg hjemme.

Ikke let etter svarene utad. Fasiten på stilen besitter du selv.

Som med innkjøp av klær stiller man seg ikke nødvendigvis spørsmålet «Hva er trend nå?». Det som må til er derfor en mental snuoperasjon.

– Stol på deg selv. Tenk på småmøbler, tekstiler og ting som tilbehør, mens basisantrekket er gulvet, de kostbare møblene og veggene. Det lønner seg å investere i en god basis. Valgene kan være mange og vanskelige. Liker du det lyst eller mørkt, tungt eller lett, fargerikt eller ensfarget? Det kommer an på dine smakspreferanser. Har du lyst på et skikkelig fargerikt innslag, men er usikker på om du blir fort lei: test det ut et sted du ikke oppholder deg så lenge om gangen, som i en gang eller et toalett. Oppholdsrom kan ha et roligere uttrykk, kanskje med en stol i den ”spreke” fargen.

De fleste av oss kan likevel være villere og galere i interiøret enn det vi er i dag.

Se flere bilder
Føl deg hjemme

Foto:

Finn stemningen

Stiluniverset kan i dag fortone seg som den reneste labyrint, som skapt for å forvirre den som befinner seg i den.

Men står du fast, har Owren et oppdatert triks for å finne veien ut: gjør som ekspertene har gjort i mange år i sine kreative arbeidsprosesser.

– Skap ditt eget «moodboard», også kalt collage. Det er et verktøy for å kommunisere stemninger og følelser, slik at de blir forstått av andre. Klipp ut bilder fra blader, brosjyrer, print ut bilder fra nettet. Du kan også samle på materialprøver til ditt personlige moodboard. Se deretter etter fellesnevneren. Hva liker du best? Denne type forarbeid gjør det også lettere for faghandelen. Ta det med i butikken!

Lag en plan

Det Owren ser så altfor ofte er at folk som skal pusse opp, mangler en plan. Mange velger en farge og setter i gang. Det blir ofte mer eller mindre tilfeldige innkjøp, som de håper vil passe sammen med hverandre til slutt. Folk sliter med å bli fornøyd, med feilinnkjøp og gale prioriteringer. Da er det mye bedre å lage seg en guide over egen stil/smak før oppussingen.

En collage gjør bestillingen konkret overfor fagpersoner, og sparer både deg og butikken tid.

– Du kommer fortere til mål med et kart, sier Owren og legger til: – Bli en bedre kunde, få bedre hjelp.

Sammensatt bilde

Trendbilder som «nordisk», «lyst», «shabby chick» har vi blitt vant til, men de færreste av oss identifiserer oss med bare én stil, eller et lite utvalg stilarter.

– Det gjør det hele ofte vanskeligere. Det egentlige bildet er sammensatt, man kan være prosentvis den ene stilen eller den andre stilen. Realiteten er at de fleste av oss er lite bevisste egen stil. Fra vi var små har vi lært lite om de estetiske fagene i skolen, sier Owren.

Farger, former og materialer kan derfor, når vi skal skape oss et hjem, bli til en floke av spørsmål.

– Mange synes dette er vanskelig. Sannheten er at det er lettere enn man tror, sier hun.

Å lage en collage kan være en fin, kreativ og ikke minst tids-, kostnads- og frustrasjonsbesparende familieoppgave. For da er alle med i prosessen. Det er bedre at du enes med dem du bor med om innkjøpene, før tapetet er limt på veggen.

– Det er dessuten veldig morsomt og hyggelig. Se etter bilder med en atmo­sfære du kjenner deg igjen i. Stil er noe du ser. Klipp ut, sett sammen og lek deg fram, oppmuntrer hun.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.