IFI logo
Se flere bilder
Personlig stil med polert kalkmaling

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Personlig stil med polert kalkmaling

Kalkmaling har for lengst blitt en hit i norske interiører. Blant årets store interiørnyheter finner vi nå også kalkmaling med tadelakt-effekt som gir en betongaktig overflate som veksler mellom helmatt og høyglans, etter hva du selv ønsker. Og det beste av alt: det er enkelt å få til selv!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kalkmalingen Pure & Original Fresco har på rekordtid blitt en favoritt blant norske interiørinteresserte. Den belgiske trendmalingen gir ved hjelp av usystematisk maling på kryss og tvers en matt overflate som ser til forveksling lik ut som betong. Nå har produsenten tatt skrittet enda litt videre, og med søsterproduktet Pure & Original Marrakech, kan man polere opp den tørre malingfilmen slik at man får glansfulle effekter.

Se flere bilder
Kalkmalingen fra Pure & Original Fresco.

Foto: IFI.NO


Bredt fargespekter

Pure & Originals kalkmalinger består av en blanding av kalk og naturlige fargepigmenter som gir en unik struktur på veggen. Marrakech finnes, akkurat som Fresco, i over 100 ulike fargevarianter, men kan også blandes i ønsket NCS-farge ved ønske.

- Effekten og variasjonen mellom det blanke og det matte blir mer synlig desto mørkere farge man velger, forteller Idar Stensvold hos Pure & Original.

Se flere bilder
Pure & Originals kalkmalinger består av en blanding av kalk og naturlige fargepigmenter som gir en unik struktur på veggen.

Foto: IFI.NO


Slik gjør du:

1. Første strøk

Påfør malingen på veggen med en rull eller en stor pensel. Legg på så tykt lag som du klarer uten at det renner, med pensel eller rull. Malingen skal gjerne legges på i 1-2 mm tykke sjikt. Mal i lange drag på kryss og tvers, og overlapp hele veien slik at du maler vått-i-vått.

Se flere bilder
Påfør malingen på veggen med en rull eller en stor pensel.

Foto: IFI.NO

På kryss og tvers er bra!

2. Bearbeid malingen

Bearbeid den våte malingen med en stålsparkell eller et pussebrett, i lette drag. Jobb på kryss og tvers uten å lage et spesielt mønster, og pass på at du er innom hele flaten. Malingen tørker fort, så om det er store områder du skal male, kan det hende du må stoppe opp litt i påføringen for å arbeide med sparkelen før malingen tørker, før du fortsetter bortover veggen. Det beste er å være to personer, slik at dere kan jobbe parallelt. Det er jobben med sparkelen som skaper personligheten, og alle forhøyninger vil komme til syne når du pusser.

Se flere bilder
Bearbeid den våte malingen med en stålsparkell eller et pussebrett, i lette drag.

Foto: IFI.NO

Bearbeid malingen

3. La tørke

La malingen tørke i minst 8 timer, men gjerne til dagen etter.

Se flere bilder
La malingen tørke i minst 8 timer, men gjerne til dagen etter.

Foto: IFI.NO


4. Poler malingen

Nå er tiden inne for å hente frem glansen. Dette gjør du ved å polere med en stålsparkel. Gå frem rolig og forsiktig frem, og start uten å bruke altfor mye krefter. Du avgjør selv hvor blankt det skal bli etter hvor mye du polerer. Synes du det har blitt for blankt, kan du bare pusse med litt fint slipepapir for å matte ned flaten igjen. Korning 200-300 er egnet til dette.

Se flere bilder
Nå er tiden inne for å hente frem glansen.

Foto: IFI.NO

Polér med et fint slipepapir.

5. Eventuell etterbehandling

Dersom du ønsker en ekstra slitesterk overflate, kan du avslutte med Lime Soap Sealer. Det forsegler overflaten og gjør at den ikke trekker til seg fukt, og kan vaskes på normal måte. Sealer-flasken skal ristes godt før bruk, og remedien påføres i to strøk med klut eller lofritt papir. Før påføring bør flaten ha tørket i minst 48 timer.

Se flere bilder
For ekstra slitestyrke, kan du avslutte med en Sealer.

Foto: IFI.NO

For ekstra slitestyrke, kan du avslutte med en Sealer.

Dette trenger du:
  1. Pensel eller Rull
  2. Hansker
  3. Stålparkel
  4. Vann
  5. Maskeringstape
  6. Dekkefilt- eller papp
Før du begynner

Malingen bygger en del, og det holder normalt med ett strøk.

Malingen kan påføres de aller fleste tørre og glatte flater. Skal den påføres på et sugende underlag, som direkte på sponplate eller lignende, lønner det seg å grunne først. Pure & Original har sin egen Wallprimer som er godt egnet til denne jobben.

Dersom du skal male en flate som er så stor at du trenger flere spann maling, kan det være lurt å blande sammen alt på forhånd for å unngå eventuelle nyanseforskjeller. 1 liter maling holder til 6-8 kvadratmeter.

Marrakech skal ikke blandes ut med vann, slik man kan gjøre med enkelte andre kalkmalinger.

Det kan være en fordel å bøye opp hjørnene på sparkelspaden med en tang, slik at du unngår at den lager for skarpe kanter i malingen.

 

Mer informasjon

www.pure-original.com

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.