IFI logo
Se flere bilder
Slik maler du betonglook med trendy kalkmaling

Foto: IFI.NO

Slik maler du betonglook med trendy kalkmaling

Effektfull kalkmaling blir stadig mer populært - og det er ikke uten grunn! Ved hjelp av en enkel malejobb på kryss og tvers kan veggen få en rå og spennende betongstruktur i den fargen du ønsker. Slik gjør du det!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Interiørinteresserte i hele Norge har trykket malingen Pure & Original Fresco til sitt bryst, og det er ikke få interiørblogger der du finner en vegg eller to med Potato Skin eller Cloudy Concrete. Noen bruker malingen på en kontrastvegg, noen maler alle fire vegger i én farge, mens andre kombinerer en mørk og en lys farge. Bruksområdene er mange, og malingen kan også gjerne benyttes på møbler.

Unikt fargespill

Det spesielle med Pure & Originals kalkmaling Fresco er at blandingen av kalk og naturlige fargepigmenter gir en unik struktur og fargespill på veggen. Den belgiske trendmalingen finnes i over 100 ulike farger, men ifølge Idar Stensvold, ansvarlig for Pure & Original i Norge, går det mye i grått og mørke farger.

- Bestselgeren vår er den varme grånyansen Potato Skin, etterfulgt av den grå betongfargen River Silt. Ellers selger vi mye av de helt mørke, nesten sorte fargene, som Cloudy Concrete og Black Smoke. Noen ønsker også helt hvite vegger, og da er Mineral White et populært alternativ, sier han.

Har du et spesielt fargeønske, ta kontakt med forhandleren. I tillegg til de mange fargene i fargeboksen, kan malingen blandes i ønsket NCS-farge.

- Jo mørkere farge man velger, jo mer effekt får man av uttrykket, forteller Stensvold.

Se flere bilder
Grå kalkmaling

Foto: IFI.NO

Malingen gir en overflate som man må ta og føle på.

Slik gjøres det

Glem alt du kan om påføring av maling av vegg. Med Pure & Original Fresco er det helt andre regler som gjelder. Men ikke vær redd; det er veldig enkelt, og ikke minst gøy å male med kalkmaling.

 • Underlag
  Kalkmalingen kan brukes på de fleste underlag. Malingen tåler varme godt, og kan derfor også benyttes på peiser. Det gjør ingenting om det er en struktur i underlaget, men det vil naturligvis påvirke det endelige resultatet. Det viktigste er at underlaget er likt, slik at behandlingen trekker likt inn. Er det for eksempel en sparklet gipsvegg, bør det påføres en vanntynnet grunning for at malingen skal trekke inn like mye over hele veggen. Er veggen tidligere malt, er det ikke nødvendig å grunne først.

 • Verktøj
  Påfør malingen med en stor og myk pensel med mye bust. Både syntetbust og naturbust fungerer fint, det viktigste er at den ikke er for stiv. En for stiv pensel vil lage for mye striper og ødelegge inntrykket noe. Produsenten selger egne originale pensler til malingen, men man kan fint benytte en kraftig utendørspensel eller lignende. 
Se flere bilder
Male med kalkmaling

Foto: IFI.NO

Det er ikke vanskelig å male, men krever en helt annen teknikk en vanlig interiørmaling.

 1. Før du begynner
  Malingen har en forholdsvis tykk konsistens. For å gjøre den litt enklere å jobbe med og mer drøy i bruk, kan den blandes ut med opptil ti prosent vann. Dette er ikke avgjørende for et godt resultat, men kan bidra til at jobben går litt lettere.    

 2. Fremgangsmåte
  Begynn ved et hjørne og arbeid deg bortover. Påfør malingen på kryss og tvers, og unngå bare å legge på horisontalt eller vertikalt. Vær raus med maling og la det bli uthevinger og nivåforskjeller i malingen. Så lenge malingen ikke renner, kan du ikke legge på for mye. Jo mer struktur du lager, jo finere blir det når malingen tørker. Malingen tørker forholdsvis fort, så du bør derfor gjøre deg ferdig med hele veggen før du tar pause.

  Malingen har en mørkere farge i våt tilstand enn når den er herdet. Dette blir spesielt synlig under tørking, da veggen under herdeprosessen vil bli betydelig mye mer skjoldete enn etter tørking. Ikke la deg skremme av lyse partier – det er slik det skal være! Malingen er helt tørr etter 8 timer.

 3. Ett eller flere strøk?
  Om malingen påføres rikelig under første strøk, er det ikke nødvendig med to strøk. Effekten er faktisk størst etter ett strøk. Er du fornøyd etter én påføring, er det derfor lurt å gi seg. Ønsker du å tone ned strukturen, kan du male ett strøk til. 

 4. Eventuell Etterbehangling
  Når man maler en vanlig vegg er det ikke nødvendig å etterbehandle malingen. På møbler, veggen bak stekesonen på kjøkkenet eller andre flater som vil trenge hyppigere rengjøring, kan det lønne seg å påføre Pure & Originals Sealer. Malingen vil beholde sin matte overflate, men vil da bli mer vaskbar. 
Se flere bilder
Male med kalkmaling

Foto: IFI.NO

Jo mer kreativt og usystematisk du påfører malingen, jo bedre blir resultatet.

Tilgjengelig hvor?

Pure & Original er tilgjengelig hos en rekke interiørbutikker og fargehandlere rundt i landet. 

Se flere bilder
Trendy kalkmaling

Foto: IFI.NO

Pure & Original

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.