Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Kalk og kalkpuss med spesielle krav

  •  
  •   Publisert:
  Chera Westman/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bygninger med kalkfasader er ofte av antikvariske interesse eller verneverdige. Det betyr at antikvariske myndigheter bør tas med på råd dersom den antikvariske "status" tilsier det.

Dette er et av malermesterens spesialområder og han kan sørge for at samarbeidet med antikvariske myndigheter og gjennomføringen av arbeidet går smertefritt.

Kalkhvitting

Kalkmaling er et materiale som brukes til å hvitte eller male murverk eller puss. Det benyttes en lesket deigkalk, og til kalkhvitting benyttes lesket kalk fortynnet med vann til malingskonsistens. Påføringen skjer i mange tynne strøk.

Godkjenning av Riksantikvaren

Dersom bygningen er fredet kan ikke arbeidet settes i gang uten at Riksantikvaren har gitt sin godkjenning. Riksantikvaren vil da gi malermesteren anvisninger om hvilke materialer som skal benyttes både til reparasjon og til toppstrøk. I andre tilfeller vil malermesteren selv ha nødvendig kompetanse til å vurdere materialbruken.

Samvirke med opprinnelig pusstype

Ved behandling av kalkede fasader og kalkpuss er det viktig å benytte kvaliteter som best mulig samvirker med den opprinnelig benyttede pusstypen. Farge kan tilsettes, men bare ved bruk av kalkekte pigmenter.

Fullstendig diffusjonsåpen

Løs kalkpuss må fjernes før reparasjonen tar til. Reparasjon av sår i pussen gjøres med samme type mørtel som underlaget for øvrig er bygd opp med. Kalkmaling er fullstendig diffusjonsåpen og gjør det derfor mulig at fuktighet som trenger inn i mureverket raskt kan tørke ut igjen og ikke stenges inne.

Malermestrene har nødvendig kompetanse

Hvittingen er meget varig og brytes langsomt ned ved avkritting fra overflaten. Den vedlikeholdes ved at løstsittende kalkpuss børstes vekk før ny overflatebehandling. Arbeid med kalkfasader er komplekst og faglig utfordrende. Enten det gjøres i samarbeid med Riksantikvaren eller ikke, er det særdeles viktig at arbeidet utføres slik at fasaden bygges opp slik den var og at det ikke slurves ved valg av materialer. Malermestrene har den nødvendige kompetansen og et leverandørapparat som bistår ved kalking og kalkpuss,

Les også Trendy med kalkutslag

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer For gårdeier

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: