IFI logo
Se flere bilder
Én skole på to steder

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Én skole på to steder

I Lillehammer har det skjedd store endringer både i struktur og bygningsmasse på byens videregående skoler i løpet av et par år. Tre har blitt til to, og fått ett navn.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre skolene Mesna, Lillehammer videregående og Vargstad videregående er slått sammen til to avdelinger. En avdeling ligger sør i byen og en i nord. Derav navnet Lillehammer videregående Sør og Nord.

Sammenslåingen skjedde i 2014, og ved skolestart høsten 2016 sto byggene som huser skolene ferdig, utvidet og oppdatert. I et års tid har det pågått bygging og rehabilitering samtidig som skolene har vært i full drift. Utbygger er Oppland Fylkeskommune. Veidekke Entreprenør har hatt oppdraget med å bygge om «Sør», tidligere Lillehammer videregående skole, mens entreprenørbedriften Syljuåsen fra Gjøvik hadde entreprisen på nybygg og rehabilitering av «Nord», tidligere Vargstad videregående.

Ærverdig

Bygningene til Sør ligger i lia ovenfor kirken og parken. Der kneiser de som en borg i rød teglstein og kobber, slik den ærverdige hovedbygningen har gjort siden oppføringen i 1858 som latin- og realskole. Skolen var byens første praktbygning. Bygd i tidens stil, med middelalderske og romanske forbilder, tegnet av arkitekt Holtermann. Bygget er utvidet og renovert en rekke ganger, nå sist i forbindelse med sammenslåingen. Den gamle bygningen ruver fortsatt i aksen med Søndre Park, og kirken og har beholdt sin autoritet med et nybygg fint tilpasset i både stil og materialer.

Se flere bilder
Lillehammer vgs sør

Foto:

SØR: Nybygget er fint tilpasset stilen på det gamle praktbygget fra 1858.

Moderne

Avdelingen Nord har en annen historie. Det opprinnelige bygget er fra 1970-tallet, og har siden 1996 vært base for Vargstad videregående. Her er fagene for håndverk, industri og formingsfag samlet. Med utvidelsen er det gjort plass til Elektrofag, Bygg- og anleggsteknikk, Teknisk og industriell produksjon, Design og håndverk og Helse og oppvekst, samt skolens påbygg-klasser for elever som ønsker å få studiekompetanse.

I tillegg til et større nybygg er deler av det gamle bygget oppgradert. Bygningen var nyoppusset da Vargstad flyttet inn i lokalene på slutten av 1990-tallet. For å skape en helhet mellom nytt og gammelt har materialer og farger fra den gang har lagt sterke føringer for dagens løsninger.

Se flere bilder
Lillehammer vgs nord

Foto:

NORD: Avdeling Nord er en ombygget og påbygget versjon av et bygg fra 1970-tallet.

Sør

Når en skole skal pusses opp og bygges om mens den er i full drift, krever det sitt av både skolen og de som jobber på prosjektet. – Men det gikk veldig fint her, sier Jon Arnfinn Sletten, daglig leder hos Malermestrene Indre Østland. De har hatt alle malerarbeidene og legging av gulvbelegg. De har lagt rundt 4 000 kvadratmeter vinylbelegg i klasserom, korridorer og trapper, av typen Granitt 2 mm fra Tarkett.

– Dette er et belegg vi selger mye av i regionen, forteller Vegar Skjørli, Tarketts mann i distriktet. I skolebygget på Lillehammer er det brukt samme farge i alle rom. Belegget finnes for øvrig i 50 ulike farger, med en sidekolleksjon kalt Micro Granitt i 12 farger.

Se flere bilder
Lillehammer vgs Sør galleri

Foto:

TRE OG VINYL: Galleriet over gymsalen er romslig og luftig, på gulvet er det lagt et 2 mm homogent vinylgulv, det samme som i trapper og klasserom.

Se flere bilder
Lillehammer vgs sør klasserom

Foto:

LAKKERT: De nye klasserommene har en fondvegg av finerplater. Platene er påført 3 strøk matt klarlakk.

Se flere bilder
Lillehammer vgs sør trapp

Foto:

HELHET: En trappegang med belegg i trappa. Veggene er sandsparklet og malt. Den lyse veggfargen og det gråmelerte vinylbelegget er gjennomgående i bygget.

Se flere bilder
Lillehammer vgs sør trapp

Foto:

GAMMELT OG NYTT: Ytterveggen fra det gamle bygget bringer noe av den gamle atmosfæren inn i nybygget. Massivt parkettgulv, den sorte trappen og sortmalte søyler tar det videre inn i vår tid.

Se flere bilder
Lillehammer vgs sør gymsal

Foto:

MYE TRE: Den nye gymsalen er tidsriktig med vegger av finér.

Se flere bilder
Lillehammer vgs sør styrkerom

Foto:

STYRKE: I styrkerommet ved siden av den nye gymsalen er det vinyl på gulvet og malte vegger. En liten detalj i tre er gulvlisten i eik.

Nord

Byggherren ønsket å beholde eksisterende belegg og dører, og la med det sterk føring for uttrykket i det nye bygget. Av farger var det hvitt, mye brunaktig beige og grått, samt dører i lys turkis. I den nye delen ønsket man å få inn mer farger. Løsningen ble å fargesette nisjer, korridorer, toaletter og garderober med relativt sterke farger. Arkitektene forteller at det ble nødvendig med mange kompromisser under byggeperioden!

– Men hensynet til universell utforming er ivaretatt i henhold til regelverk!

Fargene er tatt ut fra gulvbelegget, Optima fra Tarkett, en 2 mm homogen vinyl. Belegget ble lansert allerede i 1984, og kolleksjonen består av totalt 64 farger. Men farger og design justeres etter hvert som trendene skifter, så det var ikke mulig å finne eksakt samme som ble lagt ved forrige oppussing.

– Her ble det valgt de fargene som stemte best mulig med det som var lagt tidligere. I alt er det brukt 4 ulike farger, forteller Vergar Skjørli og legger til at dette er et produkt som byggherren har lang erfaring med og vet at det fungerer. Slitesterkt, enkelt vedlikehold og mye gulv for pengene.

Se flere bilder
Lillhammer vgs nord

Foto:

NYTT OG GAMMELT: Når nytt og gammelt skal forenes, kan det by på utfordringer når det er mange detaljer som skal stemme.

Se flere bilder
Lillehammer vgs nord mingleområde

Foto:

MINGLEPLASS: Gulvet i det nye mingleområdet ved hovedinngangen er samme type vinylbelegg som ble lagt i nabobygget i 1996. Veggfarge S 3050-Y70R.

Se flere bilder
Lillehammer vgs nord farger

Foto:

FARGER: Det var lite farger i det «gamle» bygget. Det som var la føringene for fargene i nybygget. Der er korridorer, nisjer, garderober og toaletter fargesatt med tildels sterke farger.

Se flere bilder
Lillehammer vgs nord gulv

Foto:

SOFA: Som et lite statement fra vår tid snor det seg en rund sofa rundt en søyle av tre mot trappeløpet. På gulvet er det lagt en homogen vinyl som matcher gulvet i det «gamle» bygget.

Se flere bilder
Lillehammer vgs nord toalett

Foto:

GRØNT: Det er brukt ulike farger i forskjellige avdelinger. Her er det friskt grønt med vegger malt i fargen S 2060-G90Y.

Se flere bilder
Lillehammer vgs nord toalett

Foto:

BLÅTT: I en annen fløy er det tatt inn blått. Veggene på toallettet er malt i S1040-B. Underveis i prosessen må det ofte kuttes kostnader. Opprinnelig var det planlagt å legge gulvbelegget med oppkant, og bygge innkassingen av sisternen helt opp ti

Lillehammer videregående skole

SØR

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Rehabilitering og tilbygg skole
Byggherre: Oppland Fylkeskommune
Bruttoareal: nybygg ca. 3.900 kvadratmeter
Totalkostnad: ca. 177 millioner kroner
Hovedentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Linje Arkitektur
Leverandør gulvbelegg: Tarkett
Maler- og gulvarbeider: Malermestrene Indre Østlandet

 

NORD

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Rehabilitering og tilbygg skole
Byggherre: Oppland Fylkeskommune
Bruttoareal: Nybygg ca 2.100 kvadratmeter kroner
Totalkostnad: Ca. 100 millioner kroner
Hovedentreprenør: Syljuåsen
Maler- og gulvarbeider: Syljuåsen
Leverandør gulvbelegg: Tarkett
Leverandør maling: Flügger

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.