Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Én skole på to steder

I Lillehammer har det skjedd store endringer både i struktur og bygningsmasse på byens videregående skoler i løpet av et par år. Tre har blitt til to, og fått ett navn.

 • <b>NORD:</b> Avdeling Nord er en ombygget og påbygget versjon av et bygg fra 1970-tallet.

  Foto:

 • <b>SØR:</b> Nybygget er fint tilpasset stilen på det gamle praktbygget fra 1858.

  Foto:

 • <b>TAKTILT:</b> I tråd med kravene til universell utforming er det doble håndløpere, og taktil merking med «knotter» i farefeltet på toppen av trappen, samt striper i oppmerksomhetsfeltet ved inngangen til trappen.

  Foto:

 • <b>HELHET:</b> En trappegang med belegg i trappa. Veggene er sandsparklet og malt. Den lyse veggfargen og det gråmelerte vinylbelegget er gjennomgående i bygget.

  Foto:

 • <b>TRE OG VINYL:</b> Galleriet over gymsalen er romslig og luftig, på gulvet er det lagt et 2 mm homogent vinylgulv, det samme som i trapper og klasserom.

  Foto:

 • <b>TRE OG VINYL:</b> Galleriet over gymsalen er romslig og luftig, på gulvet er det lagt et 2 mm homogent vinylgulv, det samme som i trapper og klasserom.

  Foto:

Annonse
Annonse

De tre skolene Mesna, Lillehammer videregående og Vargstad videregående er slått sammen til to avdelinger. En avdeling ligger sør i byen og en i nord. Derav navnet Lillehammer videregående Sør og Nord.

Sammenslåingen skjedde i 2014, og ved skolestart høsten 2016 sto byggene som huser skolene ferdig, utvidet og oppdatert. I et års tid har det pågått bygging og rehabilitering samtidig som skolene har vært i full drift. Utbygger er Oppland Fylkeskommune. Veidekke Entreprenør har hatt oppdraget med å bygge om «Sør», tidligere Lillehammer videregående skole, mens entreprenørbedriften Syljuåsen fra Gjøvik hadde entreprisen på nybygg og rehabilitering av «Nord», tidligere Vargstad videregående.

Ærverdig

Lillehammer vgs sør

SØR: Nybygget er fint tilpasset stilen på det gamle praktbygget fra 1858.

Bygningene til Sør ligger i lia ovenfor kirken og parken. Der kneiser de som en borg i rød teglstein og kobber, slik den ærverdige hovedbygningen har gjort siden oppføringen i 1858 som latin- og realskole. Skolen var byens første praktbygning. Bygd i tidens stil, med middelalderske og romanske forbilder, tegnet av arkitekt Holtermann. Bygget er utvidet og renovert en rekke ganger, nå sist i forbindelse med sammenslåingen. Den gamle bygningen ruver fortsatt i aksen med Søndre Park, og kirken og har beholdt sin autoritet med et nybygg fint tilpasset i både stil og materialer.

Moderne

Lillehammer vgs nord

NORD: Avdeling Nord er en ombygget og påbygget versjon av et bygg fra 1970-tallet.

Avdelingen Nord har en annen historie. Det opprinnelige bygget er fra 1970-tallet, og har siden 1996 vært base for Vargstad videregående. Her er fagene for håndverk, industri og formingsfag samlet. Med utvidelsen er det gjort plass til Elektrofag, Bygg- og anleggsteknikk, Teknisk og industriell produksjon, Design og håndverk og Helse og oppvekst, samt skolens påbygg-klasser for elever som ønsker å få studiekompetanse.

I tillegg til et større nybygg er deler av det gamle bygget oppgradert. Bygningen var nyoppusset da Vargstad flyttet inn i lokalene på slutten av 1990-tallet. For å skape en helhet mellom nytt og gammelt har materialer og farger fra den gang har lagt sterke føringer for dagens løsninger.

Sør

Lillehammer vgs Sør galleri

TRE OG VINYL: Galleriet over gymsalen er romslig og luftig, på gulvet er det lagt et 2 mm homogent vinylgulv, det samme som i trapper og klasserom.

Når en skole skal pusses opp og bygges om mens den er i full drift, krever det sitt av både skolen og de som jobber på prosjektet. – Men det gikk veldig fint her, sier Jon Arnfinn Sletten, daglig leder hos Malermestrene Indre Østland. De har hatt alle malerarbeidene og legging av gulvbelegg. De har lagt rundt 4 000 kvadratmeter vinylbelegg i klasserom, korridorer og trapper, av typen Granitt 2 mm fra Tarkett.

– Dette er et belegg vi selger mye av i regionen, forteller Vegar Skjørli, Tarketts mann i distriktet. I skolebygget på Lillehammer er det brukt samme farge i alle rom. Belegget finnes for øvrig i 50 ulike farger, med en sidekolleksjon kalt Micro Granitt i 12 farger.

Nord

Lillhammer vgs nord

NYTT OG GAMMELT: Når nytt og gammelt skal forenes, kan det by på utfordringer når det er mange detaljer som skal stemme.

Byggherren ønsket å beholde eksisterende belegg og dører, og la med det sterk føring for uttrykket i det nye bygget. Av farger var det hvitt, mye brunaktig beige og grått, samt dører i lys turkis. I den nye delen ønsket man å få inn mer farger. Løsningen ble å fargesette nisjer, korridorer, toaletter og garderober med relativt sterke farger. Arkitektene forteller at det ble nødvendig med mange kompromisser under byggeperioden!

– Men hensynet til universell utforming er ivaretatt i henhold til regelverk!

Fargene er tatt ut fra gulvbelegget, Optima fra Tarkett, en 2 mm homogen vinyl. Belegget ble lansert allerede i 1984, og kolleksjonen består av totalt 64 farger. Men farger og design justeres etter hvert som trendene skifter, så det var ikke mulig å finne eksakt samme som ble lagt ved forrige oppussing.

– Her ble det valgt de fargene som stemte best mulig med det som var lagt tidligere. I alt er det brukt 4 ulike farger, forteller Vergar Skjørli og legger til at dette er et produkt som byggherren har lang erfaring med og vet at det fungerer. Slitesterkt, enkelt vedlikehold og mye gulv for pengene.

Oppdatert: 17.12.2019  

Lillehammer videregående skole

SØR

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Rehabilitering og tilbygg skole
Byggherre: Oppland Fylkeskommune
Bruttoareal: nybygg ca. 3.900 kvadratmeter
Totalkostnad: ca. 177 millioner kroner
Hovedentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Linje Arkitektur
Leverandør gulvbelegg: Tarkett
Maler- og gulvarbeider: Malermestrene Indre Østlandet

 

NORD

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Rehabilitering og tilbygg skole
Byggherre: Oppland Fylkeskommune
Bruttoareal: Nybygg ca 2.100 kvadratmeter kroner
Totalkostnad: Ca. 100 millioner kroner
Hovedentreprenør: Syljuåsen
Maler- og gulvarbeider: Syljuåsen
Leverandør gulvbelegg: Tarkett
Leverandør maling: Flügger

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]