Kategorier

Meny

Konto

Én skole på to steder

I Lillehammer har det skjedd store endringer både i struktur og bygningsmasse på byens videregående skoler i løpet av et par år. Tre har blitt til to, og fått ett navn.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Én skole på to steder

Foto: Kristian Owren/ifi.no

De tre skolene Mesna, Lillehammer videregående og Vargstad videregående er slått sammen til to avdelinger. En avdeling ligger sør i byen og en i nord. Derav navnet Lillehammer videregående Sør og Nord.

Sammenslåingen skjedde i 2014, og ved skolestart høsten 2016 sto byggene som huser skolene ferdig, utvidet og oppdatert. I et års tid har det pågått bygging og rehabilitering samtidig som skolene har vært i full drift. Utbygger er Oppland Fylkeskommune. Veidekke Entreprenør har hatt oppdraget med å bygge om «Sør», tidligere Lillehammer videregående skole, mens entreprenørbedriften Syljuåsen fra Gjøvik hadde entreprisen på nybygg og rehabilitering av «Nord», tidligere Vargstad videregående.

Ærverdig

Bygningene til Sør ligger i lia ovenfor kirken og parken. Der kneiser de som en borg i rød teglstein og kobber, slik den ærverdige hovedbygningen har gjort siden oppføringen i 1858 som latin- og realskole. Skolen var byens første praktbygning. Bygd i tidens stil, med middelalderske og romanske forbilder, tegnet av arkitekt Holtermann. Bygget er utvidet og renovert en rekke ganger, nå sist i forbindelse med sammenslåingen. Den gamle bygningen ruver fortsatt i aksen med Søndre Park, og kirken og har beholdt sin autoritet med et nybygg fint tilpasset i både stil og materialer.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs sør

SØR: Nybygget er fint tilpasset stilen på det gamle praktbygget fra 1858.

Moderne

Avdelingen Nord har en annen historie. Det opprinnelige bygget er fra 1970-tallet, og har siden 1996 vært base for Vargstad videregående. Her er fagene for håndverk, industri og formingsfag samlet. Med utvidelsen er det gjort plass til Elektrofag, Bygg- og anleggsteknikk, Teknisk og industriell produksjon, Design og håndverk og Helse og oppvekst, samt skolens påbygg-klasser for elever som ønsker å få studiekompetanse.

I tillegg til et større nybygg er deler av det gamle bygget oppgradert. Bygningen var nyoppusset da Vargstad flyttet inn i lokalene på slutten av 1990-tallet. For å skape en helhet mellom nytt og gammelt har materialer og farger fra den gang har lagt sterke føringer for dagens løsninger.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs nord

NORD: Avdeling Nord er en ombygget og påbygget versjon av et bygg fra 1970-tallet.

Sør

Når en skole skal pusses opp og bygges om mens den er i full drift, krever det sitt av både skolen og de som jobber på prosjektet. – Men det gikk veldig fint her, sier Jon Arnfinn Sletten, daglig leder hos Malermestrene Indre Østland. De har hatt alle malerarbeidene og legging av gulvbelegg. De har lagt rundt 4 000 kvadratmeter vinylbelegg i klasserom, korridorer og trapper, av typen Granitt 2 mm fra Tarkett.

– Dette er et belegg vi selger mye av i regionen, forteller Vegar Skjørli, Tarketts mann i distriktet. I skolebygget på Lillehammer er det brukt samme farge i alle rom. Belegget finnes for øvrig i 50 ulike farger, med en sidekolleksjon kalt Micro Granitt i 12 farger.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs Sør galleri

TRE OG VINYL: Galleriet over gymsalen er romslig og luftig, på gulvet er det lagt et 2 mm homogent vinylgulv, det samme som i trapper og klasserom.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs sør klasserom

LAKKERT: De nye klasserommene har en fondvegg av finerplater. Platene er påført 3 strøk matt klarlakk.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs sør trapp

HELHET: En trappegang med belegg i trappa. Veggene er sandsparklet og malt. Den lyse veggfargen og det gråmelerte vinylbelegget er gjennomgående i bygget.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs sør trapp

GAMMELT OG NYTT: Ytterveggen fra det gamle bygget bringer noe av den gamle atmosfæren inn i nybygget. Massivt parkettgulv, den sorte trappen og sortmalte søyler tar det videre inn i vår tid.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs sør gymsal

MYE TRE: Den nye gymsalen er tidsriktig med vegger av finér.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs sør styrkerom

STYRKE: I styrkerommet ved siden av den nye gymsalen er det vinyl på gulvet og malte vegger. En liten detalj i tre er gulvlisten i eik.

Nord

Byggherren ønsket å beholde eksisterende belegg og dører, og la med det sterk føring for uttrykket i det nye bygget. Av farger var det hvitt, mye brunaktig beige og grått, samt dører i lys turkis. I den nye delen ønsket man å få inn mer farger. Løsningen ble å fargesette nisjer, korridorer, toaletter og garderober med relativt sterke farger. Arkitektene forteller at det ble nødvendig med mange kompromisser under byggeperioden!

– Men hensynet til universell utforming er ivaretatt i henhold til regelverk!

Fargene er tatt ut fra gulvbelegget, Optima fra Tarkett, en 2 mm homogen vinyl. Belegget ble lansert allerede i 1984, og kolleksjonen består av totalt 64 farger. Men farger og design justeres etter hvert som trendene skifter, så det var ikke mulig å finne eksakt samme som ble lagt ved forrige oppussing.

– Her ble det valgt de fargene som stemte best mulig med det som var lagt tidligere. I alt er det brukt 4 ulike farger, forteller Vergar Skjørli og legger til at dette er et produkt som byggherren har lang erfaring med og vet at det fungerer. Slitesterkt, enkelt vedlikehold og mye gulv for pengene.

Dele på Pinterest Lillhammer vgs nord

NYTT OG GAMMELT: Når nytt og gammelt skal forenes, kan det by på utfordringer når det er mange detaljer som skal stemme.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs nord mingleområde

MINGLEPLASS: Gulvet i det nye mingleområdet ved hovedinngangen er samme type vinylbelegg som ble lagt i nabobygget i 1996. Veggfarge S 3050-Y70R.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs nord farger

FARGER: Det var lite farger i det «gamle» bygget. Det som var la føringene for fargene i nybygget. Der er korridorer, nisjer, garderober og toaletter fargesatt med tildels sterke farger.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs nord gulv

SOFA: Som et lite statement fra vår tid snor det seg en rund sofa rundt en søyle av tre mot trappeløpet. På gulvet er det lagt en homogen vinyl som matcher gulvet i det «gamle» bygget.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs nord toalett

GRØNT: Det er brukt ulike farger i forskjellige avdelinger. Her er det friskt grønt med vegger malt i fargen S 2060-G90Y.

Dele på Pinterest Lillehammer vgs nord toalett

BLÅTT: I en annen fløy er det tatt inn blått. Veggene på toallettet er malt i S1040-B. Underveis i prosessen må det ofte kuttes kostnader. Opprinnelig var det planlagt å legge gulvbelegget med oppkant, og bygge innkassingen av sisternen helt opp ti

Lillehammer videregående skole

SØR

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Rehabilitering og tilbygg skole
Byggherre: Oppland Fylkeskommune
Bruttoareal: nybygg ca. 3.900 kvadratmeter
Totalkostnad: ca. 177 millioner kroner
Hovedentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Linje Arkitektur
Leverandør gulvbelegg: Tarkett
Maler- og gulvarbeider: Malermestrene Indre Østlandet

 

NORD

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Rehabilitering og tilbygg skole
Byggherre: Oppland Fylkeskommune
Bruttoareal: Nybygg ca 2.100 kvadratmeter kroner
Totalkostnad: Ca. 100 millioner kroner
Hovedentreprenør: Syljuåsen
Maler- og gulvarbeider: Syljuåsen
Leverandør gulvbelegg: Tarkett
Leverandør maling: Flügger

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]