IFI logo
Se flere bilder
En skole på naturens premisser

Foto: SPINN Arkitektstudio

En skole på naturens premisser

Bak fjellet Salen i Hammerfest ligger Baksalen skole, med gulv etter nordlyset og papirer på at de er verdens nordligste BREEAM-bygg.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barneskolen, som sto ferdig til skolestart høsten 2017, kan huse i alt 425 elever. Her er det naturen som råder. Skolen ligger midt i et praktfullt landskap, materialer og løsninger tilfredsstiller strenge miljøkravkrav i et tøft klima, og arkitektene har latt seg inspirere av det nordnorske lyset i utformingen av skolen.

Se flere bilder
Trapp Baksalen skole

Foto:

SENTRALT: De store hexagonale vinduene slipper inn mye lys, og trappen strekker seg fra kantineområdet i andre etasje og opp til femte hvor det lander i biblioteket. Her er det ingen mørke trappekroker, men god oversikt for både lærere og elever.

Lyset inn i klasserommet

Det er SPINN Arkitekter i Oslo som har tegnet skolen, og arkitekt Daniel P. Barth forteller at det spesielle lyset nordpå la føringer for både arkitekturen og fargesettingen. Hammerfest ligger nært opp til 71 grader nord, der er det mye lavt lys. I den gamle skolen måtte elever og lærere gå gjennom mang en skoledag med gardinene trukket for mot sola, og stenge lyset og naturen ute.

I den nye skolen derimot flommer lyset inn i klasserommene, uten å sjenere noen. Klasserommene er vendt mot nord, og store flotte vinduer gir godt med både lys og utsikt.

Se flere bilder
Utsikt fra klasserom

Foto:

UTSIKT: Klasserommene er strategisk plassert nordvendt, med null forstyrrelser fra sola som står lavt på himmelen en stor del av skoleåret.

Farger fra nordlyset

Fargepaletten i interiøret er hentet fra fargene på gassene i nordlyset. Hver etasje fra første og oppover har sin egen farge; lilla, grønn, gul, oransje og rød. Klassetrinnene er fordelt over de øverste tre etasjene, med utgang direkte til skolegården fra plan tre. Fargene markerer fellesrommene, mens de mer private er mer forsiktig fargesatt.

Barth forteller at et stort kunstverk av Inger Sitter også har påvirket fargene.

– Det skal henge i inngangspartiet og er svært tydelig i sin fargebruk. Vi har med hjelp fra interiørarkitektene i KAELS Studio avstemt nordlysfargene mot Inger Sitters farger, forteller han.

Arkitektene synes de har vært modige i bruken av farger.

– Arkitekter har jo litt fargefobi, så det kan være en utfordring å lage et lekent bygg for barn. Men man jo tørre å være litt vågal. Og så gjelder det å velge farger som ikke er trendbaserte, sier Barth.

Se flere bilder
Gult klasserom

Foto:

PÅ TOPPEN: Som gassene i nordlyset er det gult øverst. Her i toppetasjen holder første og andre klasse til. Det gule gulvet markerer at her er vi inne i et fellesrom.

Første nord for Trondheim

Skolen er bygget av Veidekke Entreprenør og datterselskapet Hammerfest Entreprenør. Det er det første offentlige bygget nord for Trondheim med BREEAM miljøsertifisering. Det er på nær 6800 m² inkludert idrettshall, og inneholder varierte læringsarealer, vanlige klasserom, delte trinnarealer, grupperom, SFO, spesialrom for musikk, mat og helse, kunst og håndverk, blackbox, bibliotek, kantine og idretts-/flerbrukshall med garderober.

Se flere bilder
Black Box Baksalen skole

Foto:

BLACK BOX: Dette er skolens kreative smie, for anledningen rigget som konferanserom. Med det sorte gulvet, taket og veggene står man fritt i forhold til scenografi. Her ligger alt til rette for dans, skuespill, improvisasjoner, eller som et alterna

Miljøriktige gulv

Gulvene som gjør mye av fargejobben er levert av Forbo Flooring. Geir Hansen fra Forbo forteller at det ikke var vanskelig å finne farger som stemte med arkitektenes ønsker, for linoleumssortiment til Forbo er rikt på farger.

– Hovedproduktet er linoleum. I tillegg er det lagt litt PVC med spesialegenskaper som sklihemmende vinyl, akustikkvinyl og heterogen vinyl i noen rom.

– Siden dette skulle være et grønt bygg var det en enkel jobb for oss. Vi har bare grønne produkter, med EPD på alt og tredjeparts godkjennelse, avslutter Geir Hansen fra Forbo.

Se flere bilder
Amfi skole

Foto:

AMFI: I alle trinnarealene er det amfi der elevene kan samles. Her et glimt fra det røde området. Amfiet er plassbygget som sittemøbel og hvert opptrinn er markert for å gi nødvendig kontrast.

Se flere bilder
Gulvfarge skole

Foto:

TRINNAREAL: Gulvfargen markerer tydelig hvilken etasje vi befinner oss på, og hva som er trinnets fellesrom. Veggen inn til fellesarealet er malt i samme farge. Fargene er for øvrig en del av skolens veifinningsstrategi.

Se flere bilder
Trappegang skole

Foto:

KOMFORTABELT TRE: I trapperommet er det foruten betongvegger også trespiler som skal bidra til økt komfort. Treet som er et hygroskopisk materiale virker positivt på luftfuktigheten, men det har også en funksjon for akustikken.

Se flere bilder
Sklie på skole

Foto:

INNELEKE: Fra fellesområdet ved sentraltrappen kan man skli ned til SFO på plan 3. Alle barna i småskolen har dermed enkel adgang til SFO fra sine hjemmeområder, og et morsomt lekeapparat inne de dagene det polare lavtrykket herjer som verst.

Nye Baksalen skole Hammerfest

Byggherre: Hammerfest Kommune
Arkitekt: SPINN Arkitekter
Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim
Totalentrepenør: Veidekke/Hammerfest Entreprenør
Bruttoareal: 6 750 kvadratmeter
Kontraktsum eks. mva: 203 mill. kroner
Gulvleverandør: Forbo Flooring AS
Gulvlegger: Hammerfest Malerservice
Gulvdesign- og produkt:
Marmoleum Real (linoleum) 3032, 3244, 3241, 3131, 3707
Marmoleum Concrete (linoleum)
Sure Step Original (sklihemmende belegg) 171032
Eternal Smaragd (hetrogen vinyl) 61262
Sarlon 15db (akustikk vinyl) 432211

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.