Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

En skole på naturens premisser

Bak fjellet Salen i Hammerfest ligger Baksalen skole, med gulv etter nordlyset og papirer på at de er verdens nordligste BREEAM-bygg.

 • <b>UTVENDIG:</b> Mot sør har skolen en spennende fasade. Overflatematerialet skulle være vedlikeholdsfritt, et krav som ble løst med blankpolert betong med larvikitt-innslag.

  Foto:

 • <b>SENTRALT:</b> De store hexagonale vinduene slipper inn mye lys, og trappen strekker seg fra kantineområdet i andre etasje og opp til femte hvor det lander i biblioteket. Her er det ingen mørke trappekroker, men god oversikt for både lærere og elever. Her kan man se og bli sett, vinke, leke og kommunisere.

  Foto:

 • <b>UTSIKT:</b> Klasserommene er strategisk plassert nordvendt, med null forstyrrelser fra sola som står lavt på himmelen en stor del av skoleåret.

  Foto:

 • <b>PÅ TOPPEN:</b> Som gassene i nordlyset er det gult øverst. Her i toppetasjen holder første og andre klasse til. Det gule gulvet markerer at her er vi inne i et fellesrom.

  Foto:

 • <b>BLACK BOX:</b> Dette er skolens kreative smie, for anledningen rigget som konferanserom. Med det sorte gulvet, taket og veggene står man fritt i forhold til scenografi. Her ligger alt til rette for dans, skuespill, improvisasjoner, eller som et alternativt samlingssted.

  Foto:

 • <b>KOMFORTABELT TRE:</b> I trapperommet er det foruten betongvegger også trespiler som skal bidra til økt komfort. Treet som er et hygroskopisk materiale virker positivt på luftfuktigheten, men det har også en funksjon for akustikken. Bak trespilene er det nemlig montert en absorbenter som skal bidra til et levelig lydbilde i det store fellesarealet.

  Foto:

Annonse
Annonse
Trapp Baksalen skole

SENTRALT: De store hexagonale vinduene slipper inn mye lys, og trappen strekker seg fra kantineområdet i andre etasje og opp til femte hvor det lander i biblioteket. Her er det ingen mørke trappekroker, men god oversikt for både lærere og elever.

Barneskolen, som sto ferdig til skolestart høsten 2017, kan huse i alt 425 elever. Her er det naturen som råder. Skolen ligger midt i et praktfullt landskap, materialer og løsninger tilfredsstiller strenge miljøkravkrav i et tøft klima, og arkitektene har latt seg inspirere av det nordnorske lyset i utformingen av skolen.

Lyset inn i klasserommet

Det er SPINN Arkitekter i Oslo som har tegnet skolen, og arkitekt Daniel P. Barth forteller at det spesielle lyset nordpå la føringer for både arkitekturen og fargesettingen. Hammerfest ligger nært opp til 71 grader nord, der er det mye lavt lys. I den gamle skolen måtte elever og lærere gå gjennom mang en skoledag med gardinene trukket for mot sola, og stenge lyset og naturen ute.

I den nye skolen derimot flommer lyset inn i klasserommene, uten å sjenere noen. Klasserommene er vendt mot nord, og store flotte vinduer gir godt med både lys og utsikt.

Utsikt fra klasserom

UTSIKT: Klasserommene er strategisk plassert nordvendt, med null forstyrrelser fra sola som står lavt på himmelen en stor del av skoleåret.

Farger fra nordlyset

Gult klasserom

PÅ TOPPEN: Som gassene i nordlyset er det gult øverst. Her i toppetasjen holder første og andre klasse til. Det gule gulvet markerer at her er vi inne i et fellesrom.

Fargepaletten i interiøret er hentet fra fargene på gassene i nordlyset. Hver etasje fra første og oppover har sin egen farge; lilla, grønn, gul, oransje og rød. Klassetrinnene er fordelt over de øverste tre etasjene, med utgang direkte til skolegården fra plan tre. Fargene markerer fellesrommene, mens de mer private er mer forsiktig fargesatt.

Barth forteller at et stort kunstverk av Inger Sitter også har påvirket fargene.

– Det skal henge i inngangspartiet og er svært tydelig i sin fargebruk. Vi har med hjelp fra interiørarkitektene i KAELS Studio avstemt nordlysfargene mot Inger Sitters farger, forteller han.

Arkitektene synes de har vært modige i bruken av farger.

– Arkitekter har jo litt fargefobi, så det kan være en utfordring å lage et lekent bygg for barn. Men man jo tørre å være litt vågal. Og så gjelder det å velge farger som ikke er trendbaserte, sier Barth.

Første nord for Trondheim

Skolen er bygget av Veidekke Entreprenør og datterselskapet Hammerfest Entreprenør. Det er det første offentlige bygget nord for Trondheim med BREEAM miljøsertifisering. Det er på nær 6800 m² inkludert idrettshall, og inneholder varierte læringsarealer, vanlige klasserom, delte trinnarealer, grupperom, SFO, spesialrom for musikk, mat og helse, kunst og håndverk, blackbox, bibliotek, kantine og idretts-/flerbrukshall med garderober.

Black Box Baksalen skole

BLACK BOX: Dette er skolens kreative smie, for anledningen rigget som konferanserom. Med det sorte gulvet, taket og veggene står man fritt i forhold til scenografi. Her ligger alt til rette for dans, skuespill, improvisasjoner, eller som et alterna

Miljøriktige gulv

Amfi skole

AMFI: I alle trinnarealene er det amfi der elevene kan samles. Her et glimt fra det røde området. Amfiet er plassbygget som sittemøbel og hvert opptrinn er markert for å gi nødvendig kontrast.

Gulvene som gjør mye av fargejobben er levert av Forbo Flooring. Geir Hansen fra Forbo forteller at det ikke var vanskelig å finne farger som stemte med arkitektenes ønsker, for linoleumssortiment til Forbo er rikt på farger.

– Hovedproduktet er linoleum. I tillegg er det lagt litt PVC med spesialegenskaper som sklihemmende vinyl, akustikkvinyl og heterogen vinyl i noen rom.

– Siden dette skulle være et grønt bygg var det en enkel jobb for oss. Vi har bare grønne produkter, med EPD på alt og tredjeparts godkjennelse, avslutter Geir Hansen fra Forbo.

Oppdatert: 17.12.2019  

Nye Baksalen skole Hammerfest

Byggherre: Hammerfest Kommune
Arkitekt: SPINN Arkitekter
Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim
Totalentrepenør: Veidekke/Hammerfest Entreprenør
Bruttoareal: 6 750 kvadratmeter
Kontraktsum eks. mva: 203 mill. kroner
Gulvleverandør: Forbo Flooring AS
Gulvlegger: Hammerfest Malerservice
Gulvdesign- og produkt:
Marmoleum Real (linoleum) 3032, 3244, 3241, 3131, 3707
Marmoleum Concrete (linoleum)
Sure Step Original (sklihemmende belegg) 171032
Eternal Smaragd (hetrogen vinyl) 61262
Sarlon 15db (akustikk vinyl) 432211

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]