IFI logo
Se flere bilder
Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Foto: Pergo, Gerflor, Saga Parkett

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Størrelsen teller – i hvert fall på gulvet. Trenden har de siste årene gått fra klassisk 3-stav til store, brede plank. Og det er det gode grunner til. Formatet på gulvet gjør nemlig mye med rommet.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med brede, lange planker på gulvet vil hjemmet bli som et helt nytt sted. Ikke rart at det er en av de hotteste gulvtrendene for øyeblikket! sier Sofie Linge hos Pergo.

Og det er ingen tvil om at størrelsen har mye å si. Det ser man med et halvt øye.

– Plankenes format kan endre inntrykket av gulvet og hele rommet. Hver enkelt planke spiller en viktig rolle for totalinntrykket. Alt etter hva du velger, kan du forvandle hele romfølelsen, forklarer Linge.

Hun får støtte fra Øyvind Langelandsvik, som er teknisk ansvarlig hos Farveringen.

– Valg av gulv er et av de viktigste valgene du gjør når du skal bygge nytt eller renovere et rom. Gulvet kan fremhevet rommet på en helt spesiell måte, og kan få selv de kjedeligste rom til å utstråle en helt ny glans. Bytter du for eksempel ut et gammelt 3-stavs eikegulv med en ny eksklusiv 1-stav, vil boligens interiør framstå på en helt annen måte, sier han.

Se flere bilder
Format på gulvet

Foto: Pergo

FORMAT: Ulike gulvtyper kommer i en rekke formater – brede, smale, lange, korte. Formatet på gulvbordene har mye å si for helheten i rommet. Laminatgulv fra Pergo.

Se flere bilder
Eksklusivt brede plank på gulvet

Foto: Gerflor

EKSKLUSIVT: Store format på gulvet kan gi en eksklusiv «look». Laminatgulvene blir bare bredere og lengre. Her er laminatgulv fra Gerflor.

Virker større

– Med et parkett- eller laminatgulv med lange, brede gulvplanker, får du hele rommet til å virke større og luftigere. Det gir en moderne og romslig atmosfære, forteller Linge.

Store formater er populært i hele hjemmet – ikke bare i de store oppholdsrommene. Også i små rom kan brede planker gi inntrykk av større plass.

– Lange planker gjør stor forskjell hvis rommet er lite. Mange syns også lyse gulv bidrar til at rommet føles større, sier hun.

LES OGSÅ: Hvilken vei skal gulvbordene ligge?

Se flere bilder
Store, brede plank

Foto: Saga Parkett

STOR FORANDRING: Å bytte ut det gamle gulvet med et nytt, eksklusivt gulv, kan gjøre store underverker. Dette tregulvet er fra Saga Parkett/Farveringen.

Gir en rolig helhet

Her i nord er vi glad i stilrene, harmoniske interiør, uten for mye forstyrrende elementer. Og da kommer de større gulvformatene godt med.

– Lange, uavbrutte linjer i gulvet gir et rolig, helhetlig inntrykk. Det kan gi en eksklusiv, moderne følelse, og gjør det enkelt å innrede resten av rommet med farger og mønster du liker, sier Linge.

Også Lene Lillejord hos Gerflor har lagt sin elsk på de store gulvformatene.

– Med lange, brede gulvbord kan du få et utrolig flott og eksklusivt interiør. Det gir et roligere inntrykk, fordi du har færre skjøter. Og trenden er ikke i ferd med å avta. Laminatgulvene for eksempel blir bare bredere og lengre, forklarer hun. 

Se flere bilder
Laminat stort format

Foto: Pergo

LAMINAT: I dag har du utallige valgmuligheter hvis du ønsker gulv med treutseende i lange, brede plank, så det er enkelt å finne gulv som passer til hvert rom. Her er laminatgulvet Pergo Sensation Wide Long Plank.

Enkelt å legge

Du trenger ikke være bekymret for at størrelsen skal stå i veien for hobbysnekkerdrømmen.

– Med moderne klikksystem kan en person enkelt legge de lange plankene alene, sier Linge.

Tenk egenskaper

Avslutningsvis råder hun deg til å tenke over mer enn hvordan gulvet ser ut.

– Husk at et flott gulv handler om mer enn bare utseende. Så om du ønsker «tregulv» i stort format, må du gå videre og se på hvilke andre egenskaper du vil at det skal ha. I dag finnes de fleste gulv i treimitasjoner og lange, brede plank. Flere av dagens laminatgulv er så naturtro i sin etterligning at det er vanskelig å skille fra ekte tre. Så det gjelder å tenke på hvilke andre egenskaper enn utseende som er viktig for deg. Til kjøkkenet kan det for eksempel være lurt å vurdere et ekstra fuktsikret laminat eller et slitesterkt vinylgulv, tipser hun.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.