Kategorier

Meny

Konto

Den nordiske stilen fra blond og kjølig, til varm og innbydende

Stockholm Furniture & Light Fair er verdens ledende på skandinavisk design. Messen ble arrangert sist uke, og ifi.no var der.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Den nordiske stilen fra blond og kjølig, til varm og innbydende

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Mathias Nero/Stockholm Furniture & Light Fair

Messen ligger rett utenfor byen. Hallene er fulle av det siste innen innredning og belysning for både hjem- og offentlig miljø. Her vises nye produkter og materialer. Her fanges nye trender. Unge designere viser seg side om side med godt etablerte. Messen er en inspirasjonskilde på mange nivå. Den er også åpen også for vanlig publikum.

Dele på Pinterest Skandinavisk design på Stockholmsmesse

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

EVA SOLO: Danske Eva Solo, som vi kjenner vi godt fra kjøkkenet, er på messen med en full møbelkolleksjon og frisk fargebruk.

Skandinavisk stil i endring

Ikke noe er statisk, ei heller «skandinavisk- eller nordisk stil». Det stereotype bildet av nordisk design med stramme linjer, lyst tre, tettvevet ull, og hvitt, grått og vinterbleke farger blir kraftig utfordret.

Vi besøker messen for å bli oppdatert på farger og materialbruk, og går ikke langt før vi opplever at det skandinaviske går i samme retning som det vi tidligere har meldt om fra Paris og Frankfurt: Farger og friske kombinasjoner. Tekstiler og tekstur. Nye materialkombinasjoner. Mer hygge og varme. Hotellstilen brer om seg, til og med møbler til institusjoner og omsorgsboliger synes å få et mykere uttrykk.

Dele på Pinterest Stockholmsmessen trend

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

GEMLA: Sveriges eldste møbelfabrikk har laget møbler i bøyd tre siden 1861, og kommer stadig med nye design. De har satset på grønt som pimpes opp med orange.

Fargene blir varmere

Hvitt og grått som hovedfarger er ute. Det hvite framstår som en frisk aksent, blant annet ser vi her som i Paris; at hvite sofaer kombineres med mørke taktile vegger. Ellers er det de varme, brente, krydder- og jordfargene som gjelder. Det er merkelig hvor fort vi venner oss til mer sofistikerte og sammensatte paletter; utstillinger med blått som hovedfarge virker nesten utdatert. Men her kompenseres det som regel med større variasjon i materialer og tekstur.

Dele på Pinterest Vescom trendfarger

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

OPPDATERT: Svenskenes TrendStefan mente at mange utstillere hang litt fast i 2018-fargene, mens tapet- og tekstilleverandøren Vescom hadde tatt et riktig skritt videre mot 2020.

Dele på Pinterest Blått er ut

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

BLÅTT: Når flertallet satser på varme jordfarger virker blått, grått og beige noe anonymt og forsiktig.

Myke tekstiler

Mange utstillinger rammes inn av lette, transparente tekstiler, bølgende elegant og stort volum i høyde og bredde. Det må være kilometervis med tekstiler, og det er ikke tilfeldig. Tekstiltrenden vokser, og tekstilleverandørene forteller om stor etterspørsel etter transparente akustikkdempende tekstiler. Det går mest til hotell og kontor, men også til private som vil ha litt hotelleleganse inn i heimen.

Dele på Pinterest Tekstiler er trendy

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

DONNA: Stramme, minimalistiske miljø mykner også. Fargen og overflaten i pendellampen Donna og det transparente tekstilet med en litt grov tekstur er typisk for tiden.

Dele på Pinterest Akustikkdempende tekstiler

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

RAMME: Mange utstillere har skiftet ut harde og slette messevegger med myke, bølgende og akustikkdempende tekstiler.

Norske designere viser seg

Det er ekstra hyggelig å være norsk her, når vi kommer til et av messens høydepunkt; nemlig Designbaren. Det er en kombinasjon av utstilling og toppklasserestaurant.  I år er det de internasjonalt kjente norske designerne Anderssen & Voll som har hatt det ærefulle oppdraget. De har laget et flott anlegg inspirert av skandinaviske atriumhus og japansk estetikk. Bygget er laget i furu og omkranser et intimt gårdsrom med innbydende sitteplasser. Scenen for Stockholm Design & Architecture Talks ligger som en del av anlegget. Vi merker oss at her kan tilhørerne velge mellom myke sofaer eller stoler med ryggstøtte. Man skal sitte godt i nordisk design nå.

Dele på Pinterest Designbaren på Stockholmsmessen

Foto: Mathias Nero/Stockholm Furniture & Light Fair

DESIGNBAREN: Dette er et misvisende bilde, for det var ikke lett å finne ledig bord på den populære designbaren laget av Andersen og Voll.

Dele på Pinterest Designbaren på Stockholmsmessen

Foto: Mathias Nero/Stockholm Furniture & Light Fair

OPPSUMMERING: utsikten fra scenen der arkitekter og designere holdt foredrag oppsummerer messeinntrykket: mindre forutsigbart, spennende kombinasjoner, mangfold, mykere, tekstur og kvalitet.

Dele på Pinterest Ørelappstoler trend

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

GODSTOL: Det er ingen grunn til at sykehjem og omsorgsboliger skal se ut som en kald institusjon. Disse hyggelige ørelappstolene produseres av svenske NC.

Dele på Pinterest Hvit sofa

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

HVIT SOFA: Hos Artwood er det fristende å krype opp i sofaen. Også i Paris merket vi oss mange hvite sofaer i en rustikk, elegant ramme.

Dele på Pinterest Møbellinoleum

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

LINOLEUM: Linoleum er mer enn gulv. Materialet brukes som overflate på både kjøkkeninnredninger og møbler. Trendy og miljøvennlig, og kjennes nesten ut som lær.

Dele på Pinterest Mykne opp helheten

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

MYK VARIANT: Hos Muuto mykes helheten opp med lyst teppe og bølgende transparente tekstiler.

Dele på Pinterest Mykt, behagelig stoler

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

BEHAGELIG: Hvorfor skal vi sitte på vonde pinnestoler på et venteværelse når Blå Stasjon lager slike sittemøbler? Her er hyggelig lys og muligheter til å lade telefonen.

Dele på Pinterest Norsk design på Stockholm-messe

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

NORSK DESIGN: Elegante Oslo Lounge Chair, tegnet av Anderssen og Voll, tidstypisk sammen med taktile overflatematerialer i varme jordfarger.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]