Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Den nordiske stilen fra blond og kjølig, til varm og innbydende

Stockholm Furniture & Light Fair er verdens ledende på skandinavisk design. Messen ble arrangert sist uke, og ifi.no var der.

 • Stockholmsmessen 2019

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>EVA SOLO:</b> Danske Eva Solo, som vi kjenner vi godt fra kjøkkenet, er på messen med en full møbelkolleksjon og frisk fargebruk.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>GEMLA:</b> Sveriges eldste møbelfabrikk har laget møbler i bøyd tre siden 1861, og kommer stadig med nye design. De har satset på grønt som pimpes opp med orange.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>OPPDATERT:</b> Svenskenes TrendStefan mente at mange utstillere hang litt fast i 2018-fargene, mens tapet- og tekstilleverandøren Vescom hadde tatt et riktig skritt videre mot 2020.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>DONNA:</b> Stramme, minimalistiske miljø mykner også. Fargen og overflaten i pendellampen Donna og det transparente tekstilet med en litt grov tekstur er typisk for tiden.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>RAMME:</b> Mange utstillere har skiftet ut harde og slette messevegger med myke, bølgende og akustikkdempende tekstiler.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Annonse
Annonse
Skandinavisk design på Stockholmsmesse

EVA SOLO: Danske Eva Solo, som vi kjenner vi godt fra kjøkkenet, er på messen med en full møbelkolleksjon og frisk fargebruk.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Messen ligger rett utenfor byen. Hallene er fulle av det siste innen innredning og belysning for både hjem- og offentlig miljø. Her vises nye produkter og materialer. Her fanges nye trender. Unge designere viser seg side om side med godt etablerte. Messen er en inspirasjonskilde på mange nivå. Den er også åpen også for vanlig publikum.

Skandinavisk stil i endring

Ikke noe er statisk, ei heller «skandinavisk- eller nordisk stil». Det stereotype bildet av nordisk design med stramme linjer, lyst tre, tettvevet ull, og hvitt, grått og vinterbleke farger blir kraftig utfordret.

Vi besøker messen for å bli oppdatert på farger og materialbruk, og går ikke langt før vi opplever at det skandinaviske går i samme retning som det vi tidligere har meldt om fra Paris og Frankfurt: Farger og friske kombinasjoner. Tekstiler og tekstur. Nye materialkombinasjoner. Mer hygge og varme. Hotellstilen brer om seg, til og med møbler til institusjoner og omsorgsboliger synes å få et mykere uttrykk.

Stockholmsmessen trend

GEMLA: Sveriges eldste møbelfabrikk har laget møbler i bøyd tre siden 1861, og kommer stadig med nye design. De har satset på grønt som pimpes opp med orange.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Fargene blir varmere

Vescom trendfarger

OPPDATERT: Svenskenes TrendStefan mente at mange utstillere hang litt fast i 2018-fargene, mens tapet- og tekstilleverandøren Vescom hadde tatt et riktig skritt videre mot 2020.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Hvitt og grått som hovedfarger er ute. Det hvite framstår som en frisk aksent, blant annet ser vi her som i Paris; at hvite sofaer kombineres med mørke taktile vegger. Ellers er det de varme, brente, krydder- og jordfargene som gjelder. Det er merkelig hvor fort vi venner oss til mer sofistikerte og sammensatte paletter; utstillinger med blått som hovedfarge virker nesten utdatert. Men her kompenseres det som regel med større variasjon i materialer og tekstur.

Myke tekstiler

Tekstiler er trendy

DONNA: Stramme, minimalistiske miljø mykner også. Fargen og overflaten i pendellampen Donna og det transparente tekstilet med en litt grov tekstur er typisk for tiden.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Mange utstillinger rammes inn av lette, transparente tekstiler, bølgende elegant og stort volum i høyde og bredde. Det må være kilometervis med tekstiler, og det er ikke tilfeldig. Tekstiltrenden vokser, og tekstilleverandørene forteller om stor etterspørsel etter transparente akustikkdempende tekstiler. Det går mest til hotell og kontor, men også til private som vil ha litt hotelleleganse inn i heimen.

Norske designere viser seg

Designbaren på Stockholmsmessen

DESIGNBAREN: Dette er et misvisende bilde, for det var ikke lett å finne ledig bord på den populære designbaren laget av Andersen og Voll.
(Mathias Nero/Stockholm Furniture & Light Fair)

Det er ekstra hyggelig å være norsk her, når vi kommer til et av messens høydepunkt; nemlig Designbaren. Det er en kombinasjon av utstilling og toppklasserestaurant.  I år er det de internasjonalt kjente norske designerne Anderssen & Voll som har hatt det ærefulle oppdraget. De har laget et flott anlegg inspirert av skandinaviske atriumhus og japansk estetikk. Bygget er laget i furu og omkranser et intimt gårdsrom med innbydende sitteplasser. Scenen for Stockholm Design & Architecture Talks ligger som en del av anlegget. Vi merker oss at her kan tilhørerne velge mellom myke sofaer eller stoler med ryggstøtte. Man skal sitte godt i nordisk design nå.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]