IFI logo
Se flere bilder
Ukomplisert fargeharmoni

Foto: Benedikte Ugland/ifi.no

Ukomplisert fargeharmoni

Feng Shui handler om balanse, helhet og harmoni mellom mennesker og omgivelser. Og fargene rundt deg spiller en viktig rolle.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er neppe noen nyhet at fargene vi omgir oss med påvirker hverdagen vår. Det ville du kjent ganske godt om du tilbrakte lang tid i et helt mørkmalt rom, sier Feng Shui-konsulent Kjersti Haagaas.

   

Nytt påfyll

Feng shui forbindes ofte med hvite asketiske interiører og amerikanske filmstjerner med mye penger og fikse ideer. Feng Shui tar imidlertid hele fargeskalaen på alvor, og kan gi nyttig nytelse for alle.

- Hvit er en farge for renselse. Gjennom flere år har vi malt veggene våre hvite, kvittet oss med alt rot og nips og laget stramme minimalistiske hjem. Nå ser vi en motreaksjon: Renselsen er gjort og nå har vi behov for nytt påfyll og dermed er fargene i ferd med å komme tilbake i interiørbildet, sier Haagaas.

Dersom du ønsker å beholde de hvite veggene dine, har du likevel ingen ting å frykte. Hvitt er en ypperlig basisfarge for mer fargesterkt tilbehør, og dessuten finnes det ulike lyse nyanser som representerer ulike farger alt etter hva den hvite basen er blandet med.

Våken i rødt rom?

I følge Feng Shui-læren er det fargene og himmelretningene som påvirker energien i et rom.

Dersom du har problemer med å sove i det knallrøde soverommet ditt, så er det slett ikke rart, dersom vi skal sette vår lit til Feng Shui-teorien. Rødt er nemlig fargen for energi, glede og kreativitet.

- Blått er en god farge på soverommet, og helst lyse blåtoner. Blått er nemlig en farge som påvirker nyrene, og nyrene lader batteriene i kroppen, og det er jo nettopp det vi skal gjøre om natten.

Studier i gult

Gult gir næring til mage og milt. Den virker apetittvekkende og stimulerer til lesning. Dersom du ikke har lyst til å male hele kontoret gult, kan du trøste deg med at eggeskall-fargede vegger gir samme effekt. Jordfarger har også de samme egenskapene. 

- Dersom du ikke liker farge på veggene kan du dessuten velge detaljer i en eller annen gultone. Blomster, bilder og annen pynt gjør også nytten, forteller Haagaas.

Liker du en bestemt farge veldig godt, kan det hende at du rett og slett har behov for den energien denne fargen gir deg. Og liker du ikke stua etter at den ble malt med energifargen rødt, kan det være at den gjør et vanskelig for deg å slappe av i sofakroken.

Gammelt krutt

Hun fnyser av trendforskere som prøver å forklare motens fargeskiftninger.

- Vi tror det er en ny trend, men det som skjer er at de samme fargene dukker opp i nye skalaer. Etter lyse toner følger mørke og slik fortsetter det. Kroppen vår har behov for endring, men vi tror stadig vi finner opp kruttet på nytt og på nytt.

Fargetips fra Feng Shui

. La barn bestemme farge på eget rom. Den fargen de velger har de kanskje også behov for fysisk og mentalt.

. Avklar rommets formål før du maler det.

. Dersom du vil trekke inn egenskapene til en bestemt farge uten å male et helt rom, kan du kjøpe puter, blomster og andre interiørdetaljer i fargen.

. Husk at flere farger representerer samme egenskaper. For eksempel de ulike jordfargene brunt og gult. Både sort og blått representerer vannets energi.

. Rødt gir energi og glede.

. Blått virker beroligende.

. Grønt gjør deg avslappet.

. Gult stimulerer konsentrasjonen.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.