Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

6 tips for fargesetting av hjemmet

Et uinnredet hjem er som et tomt lerret: en spennende utfordring for de profesjonelle og ofte litt skremmende for resten av oss. Men det finnes noen tips også for oss uskolerte om hvordan huset bør fargesettes innvendig.

 • 6 tips for fargesetting av hjemmet

  Foto: Storeys, Scanox, Astex og Beckers Faglig bistand

 • I rom man bare passerer behøver en ikke være like forsiktig med fargene som for eksempel i stuen.

  Foto:

 • Et rom med høyt aktivitetsnivå tåler sterke farger.

  Foto:

 • Skal rommet brukes til avslapping og rekreasjon, bør det gjenspeiles i et dempet fargevalg.

  Foto:

 • Nordvendte rom kan gis sol og lys med varme farger.

  Foto:

 • Mens i sydvendte rom kan kalde farger gi en fin friskhet.

  Foto:

 • Materialer i rommet bør også tas hensyn til når fargene skal bestemmes.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Vi skal ikke fortelle deg om du bør male veggen hvit, blå eller rød - det er det kun du selv som kan bestemme. Men det vi kan gjøre, er å gi deg noen generelle råd for hva du bør tenke gjennom før du velger farger.

Grete Smedal er interiørarkitekt, førsteamanuensis og forfatter, og har i en årrekke undervist i fargelære ved Kunsthøyskolen i Bergen. Her er hennes tips for hva man bør tenke på:

1. Rommets funksjon

Tenk først gjennom hva du skal bruke rommet til. Er det et aktivitetsrom eller et rom for stille samvær? Er det et rom du oppholder deg lenge i, eller er det bare et rom du passerer på vei til et annet? Er det et rom for de voksne, barna eller ungdommene?

- Hvor sterkt kulørt eller kontrastrik fargesettingen skal være henger sammen med det inntrykket og det aktivitetsnivået du ønsker å oppnå i rommet, forteller Smedal.

Et rom med høyt aktivitetsnivå kan tillates mer energiske og sterke farger enn rom vi søker ro og rekreasjon i. Og et rom vi ikke oppholder oss lenge i, kan godt ha sterkere farger enn oppholdsrommene. En farge som er et friskt pust i ett rom, kan fort bli slitsom i et annet.

2. Rommets størrelse

Her bør du tenke på hva du ønsker å oppnå med rommet. Mørke farger får rommet til å trekke seg sammen, mens lyse farger får rommet til å vide seg ut.

- Hva ønsker du å oppnå - skal rommet lukke seg rundt deg som en intim hule, eller vil du "krympe" et rom du opplever som altfor stort og ødslig? spør Smedal.

Svaret på spørsmålet kan avgjøre i hvilken retning en bør gå. Men som med de fleste andre "regler", kan også her det omvendte gjelde.

- I virkelig mørke rom kan det være vanskelig å avgjøre hvor avgrensningene er, og størrelse blir et sekundert spørsmål, påpeker eksperten.

3. Rommets beliggenhet

Hvor rommet ligger i forhold til solen bør også tas med i betraktning før fargevalget gjøres. Nordvendte rom kan gis sol og varme med lyse farger fra den varme delen av fargesirkelen. Gulgrønne, gule og rødgule farger har et streif av sol i seg, og kan bli flotte i disse rommene.

I sydvendte rom kan en kjøligere fargeskala gjerne gi en positiv friskhet i rommet. Her kan man med fordel gå mer mot blått og grønt enn gult og rødt.

- Dette er på ingen måte faste regler - bare en generell betraktning. "Tvert imot" kan gi et godt resultat uten å bli "feil", legger Smedal til.

4. Materialbruk i rommet

Ulike materialer i rommet kan i seg selv gi rommet sin karakter. Hvis det er mye tegl, skifer, ulike tresorter, stål eller lignende, vil det naturligvis sette sitt preg på fargene i rommet. Dersom materialvalgene er vesentlige for rommets oppbygging, kan det være bra å roe ned de malte eller tapetserte flatene i ukulørte eller svakt kulørte farger.

5. Helhet eller variasjon i boligen

For noen er det viktig at huset/leiligheten oppleves som et hele, der beslektede farger binder rommene sammen. Andre søker stimulans i større variasjon, der fargene gir nye opplevelser fra rom til rom.

Ekspertens oppfordring er derfor å tenke gjennom "hva er viktig for oss?".

6. Personlige preferanser

Til syvende og sist er kriteriet for en god fargesetting at du og din familie finner frem til et sett med farger som dere kan trives med. Husk at det er dere som skal bo der, ikke naboen, interiørkonsulenten, betjeningen hos fargehandleren eller trendekspertene. La fargevalgene bli en hyggelig aktivitet med vissheten om at alle malte flater lett kan males om igjen.

- Ikke vær bundet av filosofier og regler som påstår at det finnes rett og galt på dette området. Kontekst og funksjon er avgjørende, og begge deler varierer sterkt fra familie til familie. Våg å være subjektiv! Det er ditt miljø, og det er du og dere som må trives der, avslutter Smedal.

Oppdatert: 06.09.2012  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]