IFI logo
Se flere bilder
Trygt med teppe i trapp

Foto: Produsenten

Trygt med teppe i trapp

Norge er i verdenstoppen når det gjelder fall på glatte gulv og trapper. Alle har erfaring med fall i trapp, og konsekvensene av et fall kan være både farlige og smertefulle. En måte å minske sannsynligheten for fall i trappen er å dekke den med et lekkert teppebelegg.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt i de aller fleste eneboliger finner vi trapper av ulik karakter. Vi har rette trapper, svingtrapper, bratte trapper, lange trapper, korte trapper og så videre. Felles for trappene er at de i mange tilfeller skaper problemer både for gammel og ung.

Sikkerhet

Trenden med harde, glatte gulv og trapper setter sitt preg på ulykkesstatistikken. Barn og eldre er mest utsatt. Et hardt og glatt trappetrinn er lett å gli på. Og et skinnende trappetrinn vil kunne spille synet ditt et puss ved at det avgir gjenskinn som igjen fører til at du trår feil. En teppebelagt trapp vil minske sjansen for å skli og heller ikke avgi gjenskinn, og er dermed et tryggere alternativ.

Lyddempende

I tillegg til å være tryggere er den lyddempende faktoren også en stor fordel ved teppebelagte trapper. I likhet med teppe på gulv vil dette dempe lyden av trinn ned trappen. Man får mykere steg, og teppet vil absorbere mye av lyden når man haster opp eller ned trappen.

Typer tepper

Ikke alle typer tepper er egnet til å legges i trapp. Det bør vektlegges at teppene skal være slitesterke, da de vil bli utsatt for ekstra slitasje i forhold til tepper andre steder i huset. En tett og lav luv i sisal, ull eller kunstfiber er å anbefale. Sisal er et materiale som er svært populært til denne type formål da det er et vakkert og slitesterkt naturmateriale med svært god sklisikkerhet.

Flere metoder er brukt for å montere tepper i trapp, men de følgende tre måtene er de mest brukte. En hovedregel er at teppene bør bøyes over trappetrinnet slik at man unngår en skarp, hard kant man kan snuble i.

Heldekkende og limt

Denne metoden innebærer at hele trappen eller inntrinnet dekkes med teppe helt ut til vangene. Man benytter et vanlig teppelim som feste og limer teppet direkte på trappen. Enkelte benytter også kontaktlim akkurat ved bøyen over trinnet da dette gir et ekstra godt feste. Eventuelt kan også stifter benyttes her. Denne løsningen er stabil og god, og kan brukes både ved rette trapper og svingtrapper.

Løper festet med stenger

Ved å legge en løper ned hele trappen kan man få et lekkert og markert resultat. Det er da ikke nødvendig å dekke hele trappetrinnet og man vil kunne se den opprinnelige trappen på hver side av teppet. Stengene er fine detaljer som fester teppet, men er også en noe dyrere løsning. Det er vanlig å legge filt under teppet som er festet til trappen enten ved lim eller stifter. Dette vil fungere som en sklimatte. Sammen med stengene utgjør dette nok feste, og det er ikke nødvendig å lime selve teppet på trappen. Vær oppmerksom på at man alltid begynner på toppen av trappen ved legging av denne type teppe. En løper festet med stenger er en god løsning ved rette trapper, men er komplisert og dyrt ved svingtrapper.

Halvmånetrinn

Løse, ferdige halvmånetrinn er den enkleste og rimeligste løsningen. Trappetrinnet dekker inntrinnet, og er lett å legge selv. De ferdige trappeteppene finnes i sisal, ull, gummi og syntetisk materiale. Her trenger man ikke noe ekstra lim, stifter eller underlag, ettersom de leveres med et underlag som klistres direkte på trappen.

Teppeabo selger utstyr og tepper til alle tre varianter, men anser heldekkende teppe som den beste løsningen. Dette fordi det gir best sikkerhet i forhold til sklifare og at det vil sitte best, da det er mindre sannsynlighet for skjøtene å løsne. Man vil heller ikke få problemer med at det samler seg støv i overgangen mellom trapp og teppe ettersom dette vil tettes fullstendig.

Vask/rens

Tepper som er godkjent til trapp er som regel av svært god kvalitet, ettersom slitasjen i trapp er betydelig større enn på et vanlig gulv. De fleste tepper i trapp er også anti-smussbehandlet, som fører til at rengjøringen er svært enkel. I de fleste tilfeller er det nok å tørke av med en klut. Tepper laget i sisal kan også impregneres, noe som forenkler vaskingen ytterligere.

Gjøre det selv eller søke hjelp?

Hvorvidt du skal begi deg ut på jobben selv eller kontakte en fagmann avhenger av hvilken metode du ønsker å benytte. Dersom du ønsker halvmånetrinn kan du enkelt kjøpe de ferdige delene og klistre de på trappen din. Det samme gjelder ved løper som festes med stenger ned en rett trapp. Dette er enkle metoder som ikke burde skape store problemer.

En heldekket trapp derimot er svært vanskelig for en amatør å få til. De fleste får problemer med tilkutting av teppet. -Det er et lite areal, så det er ikke store konsekvenser om du gjør noe feil, men vi har sett få amatører som greier å legge dette pent, sier Erik Wibe i Teppeabo. Han anbefaler derfor at man får hjelp til montering av denne type tepper.

Se flere bilder
Trygt med teppe i trapp

Foto:

Legging av teppe i trapp.

Disse fører produktene

Teppeabo tlf. 22 64 86 40

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.