Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Legg teppe i trappen

Å legge en løper i trappen gjør mye for sikkerheten, og i en rett trapp er ikke jobben altfor komplisert. Det er imidlertid viktig at det gjøres korrekt; er ikke teppet forsvarlig festet, kan det utvikle seg til å bli en livsfarlig rutsjebane.

 • Om du er nevenyttig, kan du legge løper i trappen selv. Ellers kan en teppelegger godt gjøre jobben for deg.

  Foto:

 • Teppeleggeren valgte å lime teppeunderlaget til trappekanten for best mulig sikkerhet.

  Foto:

 • Fordi teppet er stivt, ble det påført lim også på trappekanten mellom teppet og underlaget.

  Foto:

 • Bor hull i trappen til skruen. Fest den gjerne med en tang.

  Foto:

 • Ta ett og ett trinn av gangen.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Fall i trappen er noe alle har et forhold til. De fleste har kjent følelsen av nesten å falle i trappen, og mange har også slått seg skikkelig som en følge av glatte trapper. Daglig oppsøkes legevaktene i landet av fallskadde nordmenn. Ifølge Erik Wibe hos Teppeabo har man i Norge et altfor lavt fokus på fallsikring av trapp.

- I Norge er teppe i trapp lite brukt, men vi skal ikke lengre enn til Sverige før fokus på dette er langt høyere. Her til lands er vi altfor opphengt i glatt parkett, men i sokkelesten er lakkerte og malte trapper rene skøytebaner, sier han.

De mest effektive teppetypene for å forhindre fall i trappen er heldekkende teppe eller løper. Sistnevnte er den enkleste varianten å legge, fordi heldekkende teppe stiller større krav til nøyaktighet av teppeleggeren. Begge formene for teppe er imidlertid gunstige når det kommer til fallsikring. Først og fremst gjør friksjonen mellom ben og teppe at man ikke glir så lett. Men om ulykken allikevel skulle være et faktum, er det også langt bedre å lande på et mykt teppe enn skarpe trappekanter. Teppe forhindrer i tillegg lysbrytning, som i verste fall kan føre til blending av glatte overflater. Det at teppe er en naturlig lyddemper er heller ingen ulempe.

Slik legges løper i en rett trapp:

1. MÅL OPP: Mål opp slik at teppet er langt nok. Så lenge det er mulig, bør det alltid være minst to meter teppe på gulvet i topp og bunn av trappen.

2. LEGG UNDERLAG: Legg en et teppeunderlag under teppet for å gjøre teppet mykere og forhindre at det sklir. Begynn alltid ovenfra. I dette tilfellet valgte teppeleggeren å lime underlaget til trappekanten for å gjøre det best mulig med hensyn til sikkerhet. Dette er ikke nødvendig i alle tilfeller.

3. LIM TRAPPEKANTEN: Rull teppet stramt over underlaget. Fordi dette teppet var stivt, ble det påført lim også på trappekanten mellom underlag og teppet for å gjøre leggingen enklere samt at det er sikkerhetmessig best over tid. Press teppet helt inn i hjørnet, gjerne ved hjelp av trappestangen.

4. FEST TEPPET: Skru hull i trappen til skruen. Pass på at trappestangen festes forsvarlig. Bruk gjerne en tang for å sikre at skruen blir festet godt nok.

5. JOBB NEDOVER: Arbeid nedover ved å rulle ut teppet ned ett og ett trinn av gangen. Ikke slipp hele teppet ned trappen - da vil man få problemer med å klemme teppet godt nok inn i hjørnene. Pass også på at teppet ikke forskyves til en av sidene. 

En håndverker kan gjøre jobben

Fremgangsmåten vist over er ikke uoverkommelig om du er litt nevenyttig. Men er du i tvil eller har mer lyst til å bruke tiden din på andre ting, kan gjerne en håndverker gjøre jobben for deg. Husk at teppeleggere har gjort dette mange ganger, og gjør jobben både raskt og pent.  

Oppdatert: 05.11.2013  

Mer informasjon

www.teppeabo.no

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]