IFI logo
Se flere bilder
Teppe gjør trappen trygg

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Teppe gjør trappen trygg

Glatte trapper kan være livsfarlig, men er allikevel veldig vanlig i norske hjem. Med små eller store grep kan du gjøre trappen mer sklisikker. Med teppe får du en trygg og lyddempende løsning.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Faren for å falle i en glatt trapp er stor, og hver dag oppsøker 50 personer lege i Norge som en følge av fall i trapp. Alle kjenner noen som har falt i trappen, men allikevel er vi dårlige til å sikre dem, sier Erik Wibe hos Teppeabo.

Ifølge Wibe er det langt større fokus på trappesikring i andre land, mens nordmenns ønske om lakkert parkett gjør at vi henger litt etter i utviklingen. Fastmonterte tepper er effektivt for å unngå fall i trappen fordi friksjonen mellom bein og teppe forhindrer at man sklir.

Det er ikke bare den reduserte fallfaren som er fordelen med å legge teppe i trappen. Dersom uhellet allikevel skulle være et faktum, er det langt bedre å lande på et mykt teppe enn skarpe trappekanter. Tepper forhindrer lysbryting som kan føre til blending av glatte overflater, og de er naturlige lyddempere.

Flere veier til teppe i trapp

Det er tre hovedmåter å legge teppe i trappen på: halvmånetrinn, løper og heldekkende teppe. Halvmånetrinn er løse teppedeler - formet som halvmåner - som klistres direkte på trinnet. Dette er den enkleste og rimeligste måten å få teppe i trappen.

Teppeeksperten Wibe anbefaler imidlertid heldekkende teppe eller løper som de beste alternativene fordi større områder av trappetrinnet blir dekket med teppe. Heldekkende teppe innebærer at hele trappen eller hele inntrinnene dekkes med teppe som festes med lim eller eventuelt stifter. Denne løsningen er stabil og god, og kan brukes både ved rette trapper og svingtrapper.

En løper festet med stenger trenger ikke dekke hele trinnet, og man vil kunne se den opprinnelige trappen på hver side av teppet. Teppet legges normalt på filt, som fungerer som antisklimatte, og festes ved hjelp av stenger. Det er viktig at stengene festes meget godt, ellers kan teppet forvandles fra et godt sikkerhetstiltak til en livsfarlig sklie. 

Velg riktig kvalitet

- En trapp i jevnlig bruk utsettes for ti ganger så mye slitasje som et vanlig gulvteppe, derfor er det veldig viktig å velge et teppe som tåler en slik belastning, sier Erik Wibe. Teppet som velges til trappen bør være av god kvalitet, og gjerne godkjent for offentlig bruk, noe som er et tegn på at det tåler mye.

Teppeleggeren kan gjøre jobben

Noen typer teppelegging kan du fint gjøre selv, for eksempel er montering av halvmånetrinn som klistres på trappen veldig enkelt. Er du litt hendig anlagt, klarer du nok fint å legge heldekkende tepper og løper også, men løper i svingtrapp er vanskelig. Det vanskeligste er ofte å kutte til nøyaktig størrelse, samt at det i tillegg er avgjørende at teppet er festet skikkelig. Løsner teppet, kan det utvikle seg fra å bli et godt sikkerhetstiltak til en livsfarlig sklie. En teppelegger kan gjøre jobben raskt og pent dersom du føler deg usikker.

Mer informasjon

www.teppeabo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.