Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Trehvitt er «in» inne

Det meldes om økt bruk av tre i interiører fra alle hold, og det spås at dette er en trend som vil vare.

cloud_download
fullscreen
 • Trehvitt er «in» inne

  Foto: Anne Bråtveit, Kristian Owren/ifi.no, Mona Gundersen, S Wood, Maison&Objet

 • <b>BØLER KIRKE</b> er en av de nye kirkene med interiør i lyse trematerialer med hvitpigmentert ask i himling, fondvegg, lameller på sideveggene og innredning. Arkitekter: Jostein Bjørndal og Ellen Soma fra Hansen/Bjørndal Arkitekter AS.

  Foto: Tor Henning Støldal

 • <b>GRINILUND KIRKE:</b> Innredningen er tilpasset byggets nøkterne arkitektur med et lyst og luftig uttrykk. Interiøret er solid og varig med hvitoljet ask, hvitlakkert stål og messing. I korpartiet er det løse kneleputer i lær. Interiøret er formet av Nyfelt og Strand AS.

  Foto: Anne Bråtveit

 • <b>TRESPILER</b> er populært og brukes til tak og vegger, og myker opp stramme uttrykk og demper akustikk i moderne boliger og offentlige miljø. Trespilene er fra S Wood.

  Foto: S Wood

 • <b>KOMBINASJONER:</b> trematerialer tar natur inn i interiøret på en sofistikert måte, og det kler godt å stå mot moderne former og materialer med harde og kalde overflater. Panel og heltregulv i furu er fra S Wood.

  Foto: S Wood

 • <b>FRISØR:</b> Spennende kontraster i materialbruk i salongen Billy’s Bumble and Bumble på Aker Brygge i Oslo, tegnet av interiørarkitektfirma Inne Design AS.

  Foto: Mona Gundersen

 • <b>NY GENERASJON:</b> Nå løftes treet fram av en ny generasjon. De som ikke opplevde furutrenden på 80- og 90-tallet.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

Annonse
Annonse
Bøler kirke i lyst tre

BØLER KIRKE er en av de nye kirkene med interiør i lyse trematerialer med hvitpigmentert ask i himling, fondvegg, lameller på sideveggene og innredning. Arkitekter: Jostein Bjørndal og Ellen Soma fra Hansen/Bjørndal Arkitekter AS.
camera_alt (Tor Henning Støldal)

Tre er miljøvennlig materiale og politisk korrekt. Det er en naturlig del av nordisk design og arkitektur som vinner stadig flere tilhengere også internasjonalt. Tre er også et takknemlig materiale å jobbe med fordi det passer til det meste. Og ikke minst – tre er godt for folk som ønsker å roe ned fra et hektisk og oppjaget tempo.

Tre i samspill

– Tre er veldig aktuelt, vi bruker det i nesten alle prosjekter i en eller annen form. En materialplan blir ikke komplett uten, sier Merete Strand interiørarkitekt MNIL i Nyfelt og Strand AS. Men hun understreker at det ikke handler om tre rund baut, det skal være et fint samspill mellom ulike materialer for å skape det rette uttrykket.

Et av deres prosjekt som er blitt lagt merke til og framhevet som signalprosjekt er Grinilund kirke i Bærum. Der er hvitoljet ask brukt i kombinasjon blant annet med hvitlakkert stål og messing.

Grinilund kirke i lyst tre

GRINILUND KIRKE: Innredningen er tilpasset byggets nøkterne arkitektur med et lyst og luftig uttrykk. Interiøret er solid og varig med hvitoljet ask, hvitlakkert stål og messing. I korpartiet er det løse kneleputer i lær. Interiøret er formet av Ny
camera_alt (Anne Bråtveit)

Skaper nærhet

– Tre er et ekte og varig materiale som skaper en lunhet det er vanskelig å få til på noen annen måte, sier hun.

Interiørarkitekt Strand synes det fine med tre er at det tåler å bli brukt, og at det blir mer personlig med tre.

– Tre skaper en form for nærhet som det også er behov for i offentlige bygg, sier hun.

Demper akustikk

Trespiler

TRESPILER er populært og brukes til tak og vegger, og myker opp stramme uttrykk og demper akustikk i moderne boliger og offentlige miljø. Trespilene er fra S Wood.
camera_alt (S Wood)

Pilen peker opp for tre til både for gulv, tak og vegger – små og store prosjekt. Et produkt som er spesielt i vinden er trespiler, som brukes både i tak og vegger, i alt fra eneboliger til store offentlige bygg. Et ekstra pluss med trespiler er at de demper akustikken, og dermed skaper gode rom både estetisk og lydmessig.

Finér er også tre

Et annet produkt i vekst er trefinér, forteller Tom Eidseter i Osmo. De leverer overflatebehandling til forhandlere og industrien og har nettopp levert en løsning for bjerkefinér til et større prosjekt der platene skulle behandles før montering.

–Finér skal behandles som annet tre. Og det er særlig innen de industrielle produktene økningen kommer, sier han.

Trematerialer

KOMBINASJONER:Ttrematerialer tar natur inn i interiøret på en sofistikert måte, og det kler godt å stå mot moderne former og materialer med harde og kalde overflater. Panel og heltregulv i furu er fra S Wood.
camera_alt (S Wood)

Ja, til det naturlige

Majson & Objet tretrend

TALENT: Tre er en internasjonal trend. På interiørmessen Maison&Objet i Paris ble Sebastian Cox løftet fram som et talent med sitt kjøkkendesign i tre.
camera_alt (Majson & Objet)

Tresortene som etterspørres er eik, ask, bjørk, osp, gran og selvfølgelig furu. Industrien leverer ubehandlede materialer, men tendensen ar at de fleste ønsker materialene ferdig behandlet. Hvitpigmentert/hvitlasert behandling er favoritt. Årsaken er at de fleste ønsker å forsinke den naturlige gulningsprosessen i treverket, men det later ikke til at gulning er noe stort tema.

– Så lenge vi unngår gule lakkerte flater slik vi husker fra tiden med mye furu, går det bra, kommenterer Merete Strand.  

At treet endrer karakter over tid sees på som positivt.

– Det flotte med tre er at det er et levende materiale, og etter hvert som aldringsprosessen går sin gang får det patina, mener arkitekt MNAL Birgitte Skjerve prosjektleder i Norske Arkitekters Landsforbund og en ivrig talsperson for tre i arkitekturen. Hun mener at hva vi oppfatter som stygt og pent har med kultur og holdninger å gjøre, og at det nå er på tide å ta et oppgjør med at alt skal være så perfekt.

Ja, til tre som eldes

Tre i interiøret

NY GENERASJON: Nå løftes treet fram av en ny generasjon. De som ikke opplevde furutrenden på 80- og 90-tallet.
camera_alt (Kristian Owren/ifi.no)

– Ordet patina er vesentlig, sier hun. – Det handler om minner og sanser. Vi har levd i en tid der skillet mellom stygt og pent har gått mellom nytt og gammelt. Vi må lære oss å se det vakre i det som eldes. Det perfekte blir kjedelig, uten liv og sjel. Vi mennesker har behov for å ha det interessant. Flaten må ha nok kompleksitet i seg til å virke interessant. En trevegg med sjatteringer gir opplevelser, sier hun.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]