Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Tregulv lever

Om det nye gulvet du skal legge er av tre, eller delvis av tre, må du ta hensyn til at dette er et levende materiale.

  • Tregulv lever

    Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no

Annonse
Annonse

Det vil si at det kan oppføre seg ulikt i forskjellige temperaturer og i forskjellig luftfuktighet. Treet kan svelle opp og det kan trekke seg sammen – og i verste fall vri seg. Trematerialet i gulvet har det best når temperatur og luftfuktighet er stabil over tid. 

Årstidsvariasjoner

Gulvet legges med cirka 10 millimeters avstand til alle vegger.

Gulvet legges med cirka 10 millimeters avstand til alle vegger.

Generelt sett kan vi si at luftfuktigheten inne i huset ditt, alltid er vesentlig høyere på varme sommerdager enn på kalde vinterdager. Variasjonene kan dreie seg om så mye som fra 20 til 90 % relativ luftfuktighet. Når gulvet skal legges – og tilpasses rommet – må du ta visse hensyn til at gulvet skal ha klimamessig betingede muligheter til å bevege seg. Gulvbordene kan vokse og krympe både i bredden og i lengderetningen. Det er viktig at det settes av plass langs samtlige vegger, slik at disse bevegelsene kan skje uhindret. Følg leverandørens anvisninger, vi snakker her om avstander som normalt vil bli skjult av gulvlistene, gjerne rundt 10 millimeter.

Akklimatisering før legging

Gulvbordene akklimatiseres i samme rom som de skal brukes.

Gulvbordene akklimatiseres i samme rom som de skal brukes.

Selve leggingen av gulvet kan være en kritisk fase for påvirkning av trematerialer, enten det er et heltre gulv eller et laminatgulv med kjerne av trefiber. Her er det også viktig å følge leverandørens anvisninger. Som regel anbefales det å oppbevare pakkene med parkett eller laminat i ett til to døgn i rommet der gulvet skal legges. 

Ideelle forhold

Pakkene åpnes etterhvert som gulvet legges.

Pakkene åpnes etterhvert som gulvet legges.

Ideelt sett bør rommet ha normal luftfuktighet, 40–60 % og passende stuetemperatur på rundt 18-22 grader. Det er viktig at pakkene åpnes etter hvert som de brukes, slik at de blir så lite som mulig påvirket av det eksiterende inneklimaet. Gulvbordene akklimatiseres altså innpakket i plast og åpnes ikke før de skal benyttes.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]