Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Smart list for parkettfuger

Åpne planløsninger fører gjerne til store sammenhengende gulvflater. Men parkettgulv må få mulighet til å bevege seg, og det er nødvendig å legge inn bevegelsesfuger. Smarte systemlister kan imidlertid dekke over skjøter mellom parkettflater og gjøre dem tilnærmet usynlige!

cloud_download
fullscreen
 • Her er parkettbordene i kjøkken og gang lagt vinkelrett mot bordene i stue og spisekrok. Parkett beveger seg lite i lengderetningen, men noe mer i bredden, og en bevegelsesfug er nødvendig.

  Foto:

 • Med en sirkelsag stilt inn på riktig sagdybde,justeres bredden på mellomrommet ved at parkettbordene kappes og jevnes til i enden.

  Foto:

 • Metallskinnen som følger med listen skrues fast i gulvet. Her var underlaget en gulvsponplate som det er enkelt å skru i. Skruer og plugger for bruk i betong, følger også med i pakken.

  Foto:

 • T-listen, som har en mykt buet profil, festes ved å snappes fast i skinnen. Derved får vi ingen skruehoder på overflaten som sokkene kan henge fast i. Listen kan ved behov fjernes og settes tilbake.

  Foto:

 • T-listen brukes når store gulvflater må deles opp, istedenfor dørterskler eller for å overbygge møter mellom gulvflater lagt i ulike retninger. Denne typen list finnes i flere høyder og modeller for ulike parkettykkelser. Det finnes også lister for avslutning av parkettflater mot et lavere gulvnivå, og for overbygging av parkettflater i forskjellig høyde.

  Foto:

 • Terskellisten festes enkelt i en metallskinne.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Med tilkomsten av klikkfuging og de ulike parkettprodusentenes smarte system for limfri legging, er det blitt en enkel jobb å legge parkettgulv. Den som er middels nevenyttig klarer seg fint på egen hånd. Men det er viktig å huske på at tre er et levende materiale, og til tross for at parkettbordene er formstabile og bygget opp i forskjellige sjikt, vil de bevege seg - noe som følger av forandringer i luftfuktighet mellom sesongene.


Av den grunn skal det alltid legges inn et smalt mellomrom mellom parkett og vegg, peis, trapp, rør eller tilsluttende gulvmateriale. Det skal heller ikke legges for store sammenhengende flater. Maksimal gulvbredde er rundt 8 meter og lengde i bordretningen 12 meter. Deretter skal en bevegelsesfug bryte av flaten.
Ved all limfri legging skal gulvet på ingen måter festes til underlaget, men legges som såkalt flytende gulv.

Grunnregelen er å legge gulvbordene parallelt med innfallende lys, men noen ganger kan det være mest hensiktsmessig å legge parketten andre veien. I ganger og andre lange smale rom er det f.eks. mest fornuftig å legge parketten i rommets lengderetning, grunnet treverkets bevegelser og et ønske om minst mulig kapp.


Bevegelsesfuger i parkettflater, og overganger mellom gulv lagt i ulike retninger, dekkes med lister. Det finnes mange forskjellige typer i messing, rustfritt stål og folierte lister som skrus ned i underlaget. Noen av parkettprodusentene har også tatt frem egne systemlister i samme treslag og overflatebehandling som parkettgulvet, noe som gjør skjøtingen pen og lite forstyrrende.

Oppdatert: 14.04.2015  

Mer informasjon

Tarkett T-list i massiv eik.

www.tarkett.no

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]