Kategorier

Meny

Konto

Smart list for parkettfuger

Åpne planløsninger fører gjerne til store sammenhengende gulvflater. Men parkettgulv må få mulighet til å bevege seg, og det er nødvendig å legge inn bevegelsesfuger. Smarte systemlister kan imidlertid dekke over skjøter mellom parkettflater og gjøre dem tilnærmet usynlige!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Smart list for parkettfuger

Foto: Chera Westman/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med tilkomsten av klikkfuging og de ulike parkettprodusentenes smarte system for limfri legging, er det blitt en enkel jobb å legge parkettgulv. Den som er middels nevenyttig klarer seg fint på egen hånd. Men det er viktig å huske på at tre er et levende materiale, og til tross for at parkettbordene er formstabile og bygget opp i forskjellige sjikt, vil de bevege seg - noe som følger av forandringer i luftfuktighet mellom sesongene.


Av den grunn skal det alltid legges inn et smalt mellomrom mellom parkett og vegg, peis, trapp, rør eller tilsluttende gulvmateriale. Det skal heller ikke legges for store sammenhengende flater. Maksimal gulvbredde er rundt 8 meter og lengde i bordretningen 12 meter. Deretter skal en bevegelsesfug bryte av flaten.
Ved all limfri legging skal gulvet på ingen måter festes til underlaget, men legges som såkalt flytende gulv.

Grunnregelen er å legge gulvbordene parallelt med innfallende lys, men noen ganger kan det være mest hensiktsmessig å legge parketten andre veien. I ganger og andre lange smale rom er det f.eks. mest fornuftig å legge parketten i rommets lengderetning, grunnet treverkets bevegelser og et ønske om minst mulig kapp.


Bevegelsesfuger i parkettflater, og overganger mellom gulv lagt i ulike retninger, dekkes med lister. Det finnes mange forskjellige typer i messing, rustfritt stål og folierte lister som skrus ned i underlaget. Noen av parkettprodusentene har også tatt frem egne systemlister i samme treslag og overflatebehandling som parkettgulvet, noe som gjør skjøtingen pen og lite forstyrrende.

Mer informasjon

Tarkett T-list i massiv eik.

www.tarkett.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]