Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Parkett - gulvet som aldri går av moten

Tregulv er nordmenns førstevalg. Det har et flott og varmt utseende, er behagelig å gå på og blir aldri umoderne.

cloud_download
fullscreen
  • Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse

De mest populære tresortene er eik (hard og holdbar), furu (myk, men livlig),gran (litt hardere enn furu), ask (markerte årringer, lys), bjørk og bøk (roligere enn ask), og or og osp (lys) samtkirsebær (varm, rødbrun tone). Vær oppmerksom på at mørke treslag med navn som Merbau, Kampas, Jatoba, Doussie eller Meranti kan være lagd av utrydningstruete treslag fra Regnskogen. Disse bør vi styre unna.

Olje eller lakk?

Parketten kan enten lakkeres eller oljes. Hva du velger er egentlig en smakssak. Lakkert parkett gir en hardere overflate som er slitesterk og lett å rengjøre. Oljet parkett gir en "mykere" overflate og bevarer den gode følelsen av tre under føttene. Det nyeste er lakkert parkett som ser oljet ut. Et oljet parkettgulv må behandles ca. hvert annet år avhengig av bruk. Et lakkert parkettgulv bør også lakkeres igjen, men her er vedlikeholdsintervallene mye lengre. Hvis gulvet er gammelt og slitt kan det bli godt som nytt med sliping og lakkering/oljing. Et tregulv av god kvalitet, som får riktig vedlikehold, kan holde seg pent i over 100 år.

Tykkelse?

Tykkelsen på parkettens øverste lag, avgjør hvor ofte gulvet kan slipes. Den vanligste parkettykkelsen er 14 mm og kan slipes 4-5 ganger. Tynnere parkett (10 mm) har den fordel at den bygger mindre i høyden, men slipesjiktet er tynnere. Det reduserer levetiden noe.

Rengjøring uten vann

Tregulv skal IKKE rengjøres med vann! Bruk tørrmopp og sprut vann på eventuelle flekker med en sprayflaske. Bruk et mildt rengjøringsmiddel hvis nødvendig, for eksempel Zalo. Grønnsåpe er bannlyst! Men hvis du savner lukten, kan du helle litt grønnsåpe i en skål og sette den under sofaen. 

Oppdatert: 03.12.2015
Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]