Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Tre verktøytips for gulvmaling

Om du skal male eller lakkere – halve jobben er riktig verktøy. Lett å si og lett å være enig i, men når malebutikken flommer over av ruller, pensler, tape og annet i et utall varianter, er det lett å gå seg vill. Her kommer noen eksperttips.

cloud_download
fullscreen
 • Bruk en langpensel og legg på et fyldig strøk maling inntil listen, du sparer tid og knær.

  Foto:

 • Bruk en rull for jevne underlag og ha malingen i et rullekar eller en bøtte.

  Foto:

 • Monter rullen på langt skaft, da rekker du over lange drag. Resultatet blir penest når du kan male med lange, jevne drag. Du sparer ryggen, og jobben går raskt og effektivt når du kan stå oppreist.

  Foto:

 • Press tapen godt inntil gulvlisten nederst mot gulvet, så unngår du at malingen trekker opp på listen.

  Foto:

Annonse

Vi har hørt det mang en gang: med riktig verktøy går jobben raskere og resultatet blir bedre enn om man tar litt lettere på det. Men hva er riktig? Når vi leser etikettene på pensler og ruller, ser det ut til at det kan være så mangt. Til å guide oss i jungelen har vi snakket med Jostein Brekka i Jordan, som er et oppkomme av gode råd. 

1. Maskeringstape

Press tapen godt inntil gulvlisten nederst mot gulvet, så unngår du at malingen trekker opp på listen.

Press tapen godt inntil gulvlisten nederst mot gulvet, så unngår du at malingen trekker opp på listen.

- Du trenger en god maskeringstape med bredde på 2,5 cm. Den gule fra Tesa eller tilsvarende passer til dette formålet, sier Brekka, og forklarer at gulvlistene må maskeres før maling. Dette fordi gulvmalingen flyter så fint ut at den også kan krype litt opp på listene. 

- Der vil vi ikke ha maling, så fest tapen langs gulvet og dra fingeren langs kanten for å sikre at den er godt festet til listen ned mot gulvet. Da unngår du at malingen kryper innunder tapen, sier han.

2. Rull, langt skaft og rullekar

Bruk en rull for jevne underlag og ha malingen i et rullekar eller en bøtte.

Bruk en rull for jevne underlag og ha malingen i et rullekar eller en bøtte.

- Så trenger du en malerull. Velg samme type som til slette vegger.  Den vi har er hvit med grønn tråd, den har en luv som er passe tykk og legger på malingen fyldig nok. Viktig poeng, poengterer han.

Bredde på 18 cm er passe i mindre rom, og spesielt bra hvis det er litt kuving på gulvbordene. Er gulvet på 40m2 eller mer, kan det være hensiktsmessig å velge en rull med 25 cm bredde.

Vi forstår at tykkelsen på luven og bredden på rullen er avgjørende. Riktig rull i kombinasjon med gulvmaling som flyter godt ut, gir et resultat så fint at det ser nesten sprøytelakkert ut, ifølge Brekka.

Rullen monteres på langt skaft. Da kan du jobbe oppreist, spare rygg og knær og jobbe mye raskere.

- Ikke hell malingen utover gulvet, men bruk rullekar eller rullebøtte. Da får du fordelt malingen jevnt og det går raskt å rulle ut malingen, sier Brekka. 

3. Lang pensel

Bruk en langpensel og legg på et fyldig strøk maling inntil listen, du sparer tid og knær.

Bruk en langpensel og legg på et fyldig strøk maling inntil listen, du sparer tid og knær.

- En langpensel, også kalt radiatorpensel, er nyttig.  Med den legger du på et fyldig strøk maling langs gulvlisten før du maler gulvet med rullen.  Da slipper du å rulle så tett mot listen at du søler maling på den.  En pensel med langt skaft bidrar også til at jobben går raskere og lettere; du slipper å krabbe på gulvet, som du må med en liten pensel. Velg en pensel med minst 50 mm bredde, råder Brekka.

Oppdatert: 17.12.2019

Mer informasjon

Mer informasjon:

Jordan

Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
[Some text some message]