IFI logo
Se flere bilder
Frisk opp det malte gulvet til jul

Foto: Frode Larsen/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Scanox

Frisk opp det malte gulvet til jul

Begynner det malte gulvet å bli litt slitt? Hvorfor ikke gi det et løft med litt vedlikeholdsmaling før jul? Det er ikke noe som frisker opp et rom mer enn et fint gulv.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor fort et malt gulv slites er helt avhengig av bruken av rommet og hva slags treverk det er i gulvet. Et eikegulv er langt hardere enn furu og tåler derfor noe mer av slag og riper uten at malingen tar skade.

Hvis det er et bruksrom med mye tråkk og aktivitet er det helt normalt at malingsflaten blir slitt, spesielt i gangsonene. Hvis malingen har blitt matt, er det smart å gi gulvet et strøk eller to med maling.

– Ikke vent til malingsfilmen er slitt ned til treverket, da blir jobben mye større, sier Thor Ingar Røneid malermester og teknisk rådgiver for Trestjerner gulvprodukter hos Scanox.

Se flere bilder
Et nymalt gulv får rommet til å virke ryddig, rent og luftig. Her er sonen under bordet skjermet med teppe – også en fin lyddemper.

Foto:

Et nymalt gulv får rommet til å virke ryddig, rent og luftig. Her er sonen under bordet skjermet med teppe – også en fin lyddemper.

Reparer skader

Det samme gjelder hvis du er så uheldig at det har blitt en ripe eller et hakk i gulvet slik at malingsfilmen er ødelagt.

– Reparer, skaden med en gang, råder han. Ellers er det fort gjort at det kommer fukt ned i treverket som kan spre seg til et større område under malingen, og du risikerer at malingen vil flasse av.

En annen grunn til å reparere med en gang er at fukten som sprer seg i treverket under malingen også kan misfarge malingen, slik at det blir skjolder på gulvet. 

Se flere bilder
Kjøkkengulvet før oppussing.

Foto:

Kjøkkengulvet før oppussing.

Må ikke helslipe, bare mattslipe

Røneid forteller at et spørsmål han ofte får, er om det er nødvendig å slipe før man maler gulvet. Det er tydelig at mange ser for seg at man må inn med store slipemaskiner. Men dersom gulvet er malt før, og det kun er snakk om å friske opp fargen er svaret nei. Det er ikke nødvendig med store slipemaskiner. Men såkalt mattsliping er viktig. Det betyr at man går over hele gulvet med slipepapir, gjerne med slipebrett på langt skaft, eller om du har en lett slipemaskin. Malingen skal ikke fjernes, det er kun det øverste laget som skal mattes ned.

– Det er en forutsetning for godt resultat at malingen får god vedheft, sier Røneid som råder til å bruke støvsuger og deretter mikrofiberklut for å fjerne det fine slipestøvet.

Se flere bilder
Det lønner seg å reparere skader med en gang det blir hull på malingsfilmen.

Foto:

Det lønner seg å reparere skader med en gang det blir hull på malingsfilmen.

Vask først

Men før sliping skal gulvet vaskes eller renses for å fjerne skitt, fett og gamle såperester. Bruk et middel som er laget for å rengjøre gulv før maling eller lakkering.  Velg helst rensemiddel og maling fra samme leverandør, dette fordi produktene er del av samme system og tilpasset hverandre.

Bruk rulle

Malingen påføres fyldig med rulle på langt skaft og etterstryk gjerne med pensel.

– Spesielt på furugulv kan det bli det pent, for der er årringene i treet så synlig. Stryk da i treets lengderetning, sier Thor Ingar Røneid.

Ellers anbefaler han å lese nøye anvisningen på produktene og gjerne sjekke produktdatabladet som ligger på nettet. Oppgitt forbruk av maling kan man gjerne regne litt på. Står det f eks 6-8 kvadratmeter per liter skal man faktisk bruke opp en 3-liter maling pr strøk hvis gulvet er cirka 21 kvadratmeter. Det er for å få riktig og god filmtykkelse.

Det er spesielt viktig å følge anvisningene for tørke- og herdetid. Disse vil variere mellom produkter. Malingen må være herdet før man begynner å skyve på møbler, hvis ikke blir malingsfilmen ødelagt. 

Mer informasjon

Trestjerner 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.