Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Malte gulv og firbente venner

  •  
  •   Publisert:
MALING: Gulvmalinger er mer slitesterke enn andre malinger.   Trine Midtsem/ifi.no, TreStjerner
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kan jeg male parkettgulvet når jeg har hund, eller blir det lett mange riper?
<b>FIRBENT VENN:</b> I et hus med hund er det alltid viktig å tenke litt ekstra på overflatene.
FIRBENT VENN: I et hus med hund er det alltid viktig å tenke litt ekstra på overflatene.

Gulvmalinger er mer slitesterke enn andre interiørmalinger, og er laget spesielt for å tåle litt ekstra belastning. Men bruken må alltid tas i betraktning.

– Det kommer veldig an på hvordan gulvet brukes. En gulvmaling tåler mer enn en vanlig veggmaling, men har du en stor hund og tre barn som skal løpe rundt med den, vil selv en relativt slitesterk gulvmaling ta skade av det, sier Per Myhre ved teknisk produktsupport hos Nordsjö.

Regn med riper

– Det er ikke noe galt i å male parkettgulvet når du har hund, og malingen kommer jo til å sitte, men du må regne med å få riper, forklarer han.

Det kommer også selvfølgelig an på type og størrelse på det firebente familiemedlemmet.

– Vekten spiller selvsagt en rolle. Er hunden liten og lett eller stor og tung? Og har den store, kraftige klør som lett setter merker? Det er flere ting du må tenke på, sier Thor Ingar Røneid, teknisk service-sjef hos TreStjerner.

Flere strøk

<b>NOK STRØK:</b> Det er viktig å påføre nok strøk med gulvmaling, slik at malingsfilmen ikke får så lett skader.
NOK STRØK: Det er viktig å påføre nok strøk med gulvmaling, slik at malingsfilmen ikke får så lett skader.

Hvis du bestemmer deg for at du uansett ønsker å male gulvet, selv om du vet at du kan få riper, er det et par ting du bør tenke på.

– Det viktigste er å gjøre et grundig forarbeid, vaske/rense og mattslipe godt, og å påføre tilstrekkelig mange strøk maling. Det er bedre mer tre strøk enn to. Kanskje det også er nødvendig mer fire. Mange legger veldig tynne lag, og da blir det lettere skader i filmen, forklarer Røneid.

Den viktige herdetiden

Solid malingsfilm er én viktig forutsetning for å få mest mulig vellykket resultat. En annen, som både Røneid og Myhre påpeker, er herdetiden.

– Du er nødt til å gi malingen tid til å herde. De fleste malinger bør få herde i minst to uker, kanskje tre, sier Røneid.

Det er tre ulike tider du må ta hensyn til: tørketiden, tiden fra du maler ett strøk til du kan male neste, og herdetiden. I herdetiden er det ikke slik at du ikke kan bruke gulvet. Men det skal brukes med forsiktighet, og du må unngå sterk belastning. Ikke skyv og flytt på møbler, ikke inviter til barneselskap – og kanskje la hunden gå med sokker de første ukene! Følg alltid produsentenes anvisninger for tørketid, tid før flaten er overmalbar og herdetid.

Halvblank og nøytral

Hvis du maler gulvet og er redd det vil komme riper i det, kan det, ifølge Røneid, være lurt å velge en halvblank gulvmaling.

– Ja, jeg vil anbefale å heller gå for en halvblank enn en matt maling. Blankere malinger tåler generelt mer enn matte. Riper vil også kunne synes lettere på veldig sterke farger eller helt sorte gulv, så tenk litt på hvilken farge du velger også, sier han.

<b>HALVBLANK:</b> Velg gjerne en halvblank maling.
HALVBLANK: Velg gjerne en halvblank maling.

Mer informasjon

Nordsjö

TreStjerner

 

Beckers

Flügger

Miljømal

Pure & Original

Les også IFITV: Slik maler du gulv

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: