Kategorier

Meny

Konto

Hvordan male oljede eikemøbler?

Jeg har to salongbord med bordplater i hvitpigmentert oljet eik, som jeg ønsker å male disse i svart, matt maling, og samtidig bevare litt av trestrukturen. Hvordan får jeg det til? Trenger jeg å pusse ned? Trenger jeg å grunne? Og hva slags pensler bør jeg bruke for å klare å male såpass tynt at trestrukturen vises?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hvordan male oljede eikemøbler?

Foto: Jordan, Frode Larsen/ifi.no (illustrasjonsbilder)

Ved maling av møbler begynner du med å vaske ved et egnet rengjøringsmiddel, for eksempel Malevask, Forvask ol. Produsentene har sine egne navn på dette, men formålet er det samme. Deretter kan du slipe om du vil. Du må ikke gjøre det, og om du synes bordplaten er i fin nok stand som det er, kan du bare hoppe over denne slipingen. Deretter er et strøk med heftgrunning lurt.

- Denne grunningen kan gjerne brekkes i en så mørk grå som mulig, så får du litt drahjelp med tanke på dekk. Å brekke i helt svart lar seg ikke gjøre, så be om så mørk grå som mulig – det hjelper det også, tipser Per Myhre hos malingprodusenten Nordsjö.

Blir det mye fiberreisning, blir finishen penest om du sliper lett med et helt fint slipepapir etter grunningen. Deretter er det to strøk maling som gjelder. Slip også gjerne lett mellom malingstrøkene, så blir finishen glattere. Superfinish 5 fra Nordsjö er et eksempel på en matt maling som fungerer fint til møbler, men du finner gode malinger fra andre produsenter også. Hør hos fargehandleren hva de anbefaler av sine produkter. Det er viktig at du får en maling som er egnet til møbler, for vanlige veggmalinger vil ikke tåle den type slitasje og rengjøring som et bord utsettes for. 

Vær obs på at malingen kan trenge litt herdetid. Selv om den tilsynelatende er tørr, kan du få merker i malingen om du setter gjenstanden på den for tidlig. Herdetid varierer, men det kan være opp mot tre uker.

Dele på Pinterest Velg verktøy av god kvalitet (illustrasjonsbilde)

Velg verktøy av god kvalitet (illustrasjonsbilde)

Verktøyvalg

Når det gjelder påføringen, kan du gjerne bruke en fin rull til å påføre malingen på bordplaten, for så å gå over med en etterstryker.

- Selv om du ønsker et tynt lag, er det ikke noen god idé å være for sparsom med malingen under påføringen, fordi da oppnår du gjerne heller at malingen ikke rekker å flyte ut før den tørker, og at finishen dermed blir dårligere, råder Myhre videre.

På kanter og steder det ikke er hensiktsmessig med rull, er det en pensel som gjelder.

- Jeg anbefaler å bruke pensler og annet verktøy av litt god kvalitet, for det gir et mye penere resultat. Jordans Ultimate-serie er et godt valg, sier Per Myhre.

Mer informasjon

Nordsjö

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]