IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig maskeringstape

Foto: Jordan

Velg riktig maskeringstape

Maskeringstape finnes i flere farger og bredder. Disse har ulike bruksområder. Slik velger du riktig tape til malejobben!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av oss som har malt litt før vet hva maskeringstape er. Ønsker du et optimalt resultat kan det være lurt å sette seg litt inn i hvilken type du burde bruke til ulike anledninger. Det finnes nemlig et stort antall varianter med ulike bruksområder.

Fargen på tapen gir en veiledning om hvor og når den skal brukes.

Ulike bredder

Det finnes flere bredder på maskeringstaper, hvilken du skal velge avhenger av jobben du har foran deg.

 – Når du skal velge bredde må du ta i betraktning hvor og hva du skal male. Når du skal male lister er det typisk 20-30 mm som brukes, mens den på 50 mm gjerne brukes til å tape fast papirbeskyttelsen på gulvet, forklarer Jostein Brekka hos Jordan.

 

Bruk blå tape ute

Skal du male noe ute og trenger maskeringstape, er det blå tape som gjelder. For å unngå stygge merker fra lim er det lurt å fjerne tapen før malingen tørker.

– Det er viktig at man bruker blå maskeringstape når man skal male ute fordi den er UV-beskyttet. Limet på tape som ikke er UV-beskyttet vil sette igjen stygge merker når sola står på. Dette kan være en irriterende jobb å få bort, forteller Brekka.

Se flere bilder
tape

Foto: Jordan

ULIKE TYPER: Det finnes maskeringstape for flere ulike bruksområder. 

Rette linjer eller svingete

Skal du male inne kan du velge stort sett alle typer tape som ikke er blå. Det som er viktig å tenke på er om du skal male helt rette linjer eller om du har behov for at tapen kan svinge, en såkalt kreppet tape.  

– For å få det optimale resultatet er det viktig å velge riktig tape i forhold til hva du skal male. Skal du male langs lister gjør du lurt i å velge en tape som ikke svinger, fordi dette vil gjøre jobben å sette opp tapen mye lettere, samt at du får et finere resultat, sier Brekka.

Se flere bilder
fleksibel

Foto: Jordan

FLEKSIBEL maskeringstape brukes der du vil male buede felter. 

Knallgul suksess

Hos Jordan har de hatt stor suksess med sin knallgule maskeringstape, Precision.

– Den knallgule tapen Precision som vi fører hos oss har hatt så stor suksess fordi den er veldig enkel å sette opp samt at den har knivskarpe kanter som gjør at det ikke kommer noe maling under tapen, forklarer Brekka.

 

Rosa - mindre aggressivt lim

Rosa tape er også til innendørs bruk, men har litt mindre aggressivt lim. Den rosa tapen egner seg derfor godt hvis du skal male en vegg med et tapet eller relativt fersk maling.

Se flere bilder
rosa tape

Foto: Jordan

ØMFINTLIG: Til sensitive underlag som tapet, brukes en tape med lite aggressivt lim. 

Fortvil ikke

Det anbefales å fjerne maskeringstapen før malingen tørker for å oppnå best mulig resultat, men skulle det ikke la seg gjøre eller du rett og slett glemmer det er det ingen grunn til panikk.

– Har tapen sittet på veggen en stund, er det lurt å bruke en tapetkniv til å skjære i kantene for at tapen skal løsne lettest mulig. Det verste som kan skje er at det henger igjen noen biter av tape som gir deg en liten pirkejobb, beroliger Brekka.

 

 

Spar deg selv for mye jobb

Når du skal velge maskeringstape, kan det være lurt å styre unna de billigste alternativene.

– Det er sjelden lønnsomt å kjøpe den billigste typen. Grunnen til dette er at disse tapene vanligvis er mye vanskeligere å sette opp, samt at de ofte setter igjen stygge merker. Dette vil gjøre at du bruker mye tid og krefter på å få et godt resultat, avslutter Brekka.

Se flere bilder
tape

Foto: Jordan

LA DET KOSTE LITT: Den billigste tapen er sjelden den beste. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.