IFI logo
Se flere bilder
Tapet med suksessresultat

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Tapet med suksessresultat

Glem tapetseringsprosjekter som ender i en katastrofe av luftlommer og lim. Fibertapet er så enkelt at selv mor og far kan legge det - uten samlivsbrudd som resultat.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Å legge fibertapet er utrolig enkelt. Du smører limet rett på veggen og slipper å fukte tapetet på forhånd, forteller teknisk ansvarlig Fred-Erik Syversen i Casco-produkter, som blant annet leverer lim, sparkel og fugemasser...

Fibertapetet er dessuten et mer stabilt tapet enn sine slektninger i papir og strie.

- Tapetet krymper ikke i skjøtene, slik som papirtapetet har lett for å gjøre, og den sveller heller ikke på veggen. Dessuten er det lettere å beskjære og håndtere, fordi det ikke blir mykt og klissete av lim som annet tapet, sier Syversen.

Hemmelighet på rull

Hemmeligheten ligger i blandingen av cellulose-, polyester- og glassfiber.

- Polyesterfiberne er mer stabile enn papirfiberne, og derfor er også fibertapetet mer slitesterkt enn vanlig papirtapet, forteller Syversen.

Fibertapetene kommer i ulike blandinger som gjør tapetet mer eller mindre likt vanlig papirtapet. Blandingsforholdet gjør at utseendet varierer over hele spekteret, fra papir mot tekstil.

Voldsom utvikling

Pål S. F. Karlsen i Interiøragenturer, mener fibertapetene jevnt over holder enn bedre kvalitet enn papirtapetene. - Papirtapetene varierer veldig i kvalitet. Du kan både finne billige og bra varianter, og dyre og dårlige. Fortsatt er det slik at trykte mønster som regel blir glattere og klarere på papirtapeter, men fibertapetene har gått gjennom en rivende utvikling, og på de beste typene har trykket en svært høy kvalitet, sier han.

Retrosuksess

Selv om det fortsatt er slik at papirtapetene finnes i flere mønster enn fibertapetene, så er det også i ferd med å skje en endring på dette området.

- De gamle engelske og franske tapetprodusentene har i liten grad forholdt seg til nye materialer og skiftende trender, men noen av dem har overført enkelte design til fibervarer. Engelske Cole and Son har for eksempel lansert en kolleksjon med 40-, 50- og 60-tallsdesign i fibertapeter, sier Karlsen.

Kolleksjonen, med navnet Contemporary, som ble lansert i fjor høst, har allerede blitt en kjempesuksess.

Se: www.cole-and-son.com

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.