IFI logo
Se flere bilder
En skog i forandring

Foto: Foto: Anne Manglerud/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no, Mona Gundersen/ifi.no og Cole & Son/Borge

En skog i forandring

Bjørketrærne er de samme, men skogen forandres. Fargene endres og frukter og stjerner kommer til, eller blir borte. "Woods" er et av Cole & Sons mest ikoniske design, og har siden det ble laget i 1959, kommet i flere ulike versjoner.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ute i naturen forandres skogen alt ettersom tiden går. Noe vokser, noe dør, det kommer til nye trær, busker og dyr. Også om treverket i bunn og grunn er det samme, ser det samme stedet litt annerledes ut etter noen år.

Det samme gjelder for tapetdesignet «Woods». Dette designet ble laget i 1959 av Michael Clark for Cole & Son. De stolte bjørkene på tapetet har bestått prøvene fra tidens tann, og er blitt et ikonisk motiv for den britiske tapetprodusenten.

– Opprinnelig var dette et screen-trykk, der du kunne føle overgangene mellom de ulike fargene, forteller Shauna Dennison, som er designsjef hos Cole & Son i dag. 

I flere kolleksjoner

Opp gjennom årene har «Woods» figurert i flere tapetkolleksjoner – i ulike farger og med ulike tilleggsdetaljer til basismotivet, bjørketrærne. Nå lanseres «Woods» i nye farger, og under en stjernehimmel i versjonen «Woods & Stars», i tapetkolleksjonen Whimsical.

Whimsical er en tapetbok for barn i alle aldre. Også voksne med barnesinnet i behold, vil like designene som er inspirert av litterære og historiske figurer som Moby Dick, Kaptein Nemo, Christoffer Columbus og boken Den hemmelige hagen.

I Whimsical er to nye versjoner av «Woods» med blant andre nye og gamle design.

– «Woods» har hittil kun vært laget i nøytrale farger. Nå kommer også tapetet i pudderblått og hvitt, mint og gilver samt støvete rosa og gull, forteller hun.

Gilver er for øvrig en kombinasjon av sølv og gull, og en mye brukt farge innen blant annet moteindustrien. 

Se flere bilder
I kolleksjonen Whimsical kommer Woods i nye farger

Foto:

I kolleksjonen Whimsical kommer Woods i nye farger

I stjernelys

– Vi har også kombinert «Woods» med et annet design fra Whimsical, kalt «Stars». Dette er også et gammelt design, hentet fra våre arkiver. Mønsteret er et blokk-trykk, og vi har latt de av og til misdannede stjerneformene være akkurat slik. Det bidrar til autensiteten, forteller Shauna Dennison.

I kolleksjonen New Contemporary Two, som ble lansert i Norge i 2005, er designet å finne i fem ulike farger; blå og hvite toner, lilla skyggefarger, gull og terrakotta, en mørk brun på sølvfolie, i tillegg til den mest kjente i klassisk svart og hvitt.

Neste gang den klassiske skogen omdannes, er i kolleksjonen Contemporary Restyled, der bjørkene nå bærer gylden frukt i designet «Woods & Pears». Designet er her kombinert med pærer i skimrende gull og sølv farger mot en bakgrunn av skumringsgrått, midnattssort og disete grå-hvite farger, og den alltid nærværende sorthvite skogen.

Se flere bilder

Foto:

"Woods & Stars" fra Whimsical-kolleksjonen.

Hoffleverandør

Tapetprodusenten Cole & Son ble startet 1875 i Islington, nord for London. Gründeren, John Perry var sønn av en kjøpmann fra Cambridgeshire, som etablerte tapetproduksjon i et område med nærmere 190 tapettrykkerier. De første årene trykket Cole & Son tapet på oppdrag fra andre selskaper, og var ekspert på blokk-trykk, striper og marmorerte mønstre.

Etter noen eierbytter ble de i 1940 til Cole & Son slik vi kjenner dem i dag. På 1950-tallet startet de et av de første screentrykkeriene for tapeter, og trykte mønster for mange av den tidens største designere.

Cole & Son har i dag et av Storbritannias viktigste tapetarkiv og mange historiske tapeter som fortsatt er aktuelle. De har produsert tapeter til Buckingham Palace og det Hvite Huset. De fortsetter også å samarbeide med nåtidens designere, og har laget kolleksjoner med Piero Fornasetti og Vivienne Westwood.

Se flere bilder

Foto:

"Woods and pears"

Mer informasjon:

Borge

Cole & Son

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.