Kategorier

Meny

Konto

Nytt liv i fengselet

Huset hadde stått tomt og forlatt i årevis. Det var kommunen som eide det, og i mange år holdt Drøbak Hjelpefengsel til her. Omsider ble huset solgt og en av leilighetene ble overtatt av Anne Tveterås som har forvandlet det til en praktisk bolig med en personlig stil.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Nytt liv i fengselet

Foto:

Når plassen er liten teller alle detaljer. Derfor ble det viktig å se på disponeringen av rommene, og på oppbevaringsmuligheter. Her var det kjøkken, soverom, stue, bad og gang. Stuen var romslig og utvilsomt det hyggeligste rommet med tre vinduer. Ved å lage kjøkken i stuen fikk leiligheten to soverom.  Det gamle kjøkkenet var lite, og lå helt adskilt fra oppholdsrommet.

Dørene inn til soverommene ble byttet ut med skyvedører, da kunne soverommene innredes helt fritt. Nytt kjøkken ble montert i det store rommet - med en kjøkkenøy ut mot sofakroken. Den fungerer også som spiseplass. Det ble murt opp en peis ved den gamle pipen.

Ønskelisten

Målet var å få leiligheten til å virke så stor og luftig som mulig, og fungere for to voksne - kanskje et barn. Et kjøkken med spiseplass, en sofakrok med plass til bøker og fjernsyn var nødvendig. Et av soverommene måtte ha dobbeltseng og god skapplass.

For å få leiligheten til å virke størst mulig var det viktig med et lyst og sammenhengende gulv, og lyse flater på veggene. Men likevel ikke bare nøytrale hvite flater.

Alle flatene

Huset er gammelt og selv om alle flater måtte tas var målet å få til en rimelig oppussing. Gulvenes slitte vinyl måtte erstattes med noe nytt. Veggene var stygge, gammel strie måtte ned, ny overmalbar strie opp. Alle vinduer måtte males. Takene var stygge. For brannsikkerhetens skyld burde takene kles med gips, men det var ingen god løsning her. Dyrt er det, og vanskelig å gjøre selv. Løsningen ble brannhemmende maling. Det betyr også noe for forsikringen!

Alle vinduer ble hvite, ytterdøren fikk en sterk gulfarge. Det er lagt laminat på alle gulv, type hvitbeiset eik. Det lyse gulvet øker romfølelsen. De fleste vegger ble malt hvite, men stuens fondvegg har fått en tapet i sort med sølvprikker. Det gir en tøff virkning, og gjør sofakroken mer intim.

Det lille soverommet har fått en helt spesiell atmosfære, takket være fototapet på endeveggen! Over sengen i det store rommet er det malt et hodegjerde..

Kjøkkeninnredningen er hvit med hvitevarer i stål og mosaikk av stål. Kjøkkenøyas front mot stuen er kledd med det sorte tapetet. Veggene i gangen er tapetsert med en positiv og negativ variant av det samme tapetet. Også det i sort/hvitt. Stuen har fått peis.

Belysning og speil

Godt lys på riktig plass er alltid viktig, og i små leiligheter blir det ekstra viktig. I vinterlandet Norge trenger vi lamper som erstatning for dagslyset når det svinner. De fleste tenker på arbeidslys og leselys, men husk at en liten lampe i den innerste kroken gjør at rommet virker større enn når kroken er mørk.

Siden lys og luft er viktig i en liten leilighet er det også brukt mye speil. Skapdører på begge soverom og i gang er speilkledde, den sorte veggen i stuen har fått speil som dekor og alle vinduene er innvendig kledd med speil - alt for lys og romfølelsens skyld!

Kjøkken og stue

Dette er leilighetens sentrum. Når boflaten er på 48 kvm sier det seg selv at oppholdsrommet ikke er stort, da er det ekstra viktig å tenke lys og luftighet. Lyse gulv betyr mye for romfølelsen, og hvite vinduer gir maksimalt med lys. Her er det brukt ekstra blank maling for å reflektere mest mulig dagslys. Dessuten er vinduene innvendig kledd med speil. Det forsterker lyset og får vinduene til å se større ut. Det gir en morsom effekt også når man ser ut! Speil er også brukt på fondveggen i stuen og lokker lyset inn der.

Kjøkkeninnredningen har hvite blanke fronter, både de, stålfrontene og mosaikken av stål reflekterer lyset. Få fargeinnslag gjør at kjøkkenkroken virker større enn den er.

Peisen står i overgangen mellom kjøkken og stuekroken. Den er murt opp som en enkel blokk, og har innsats med glass. Det betyr at peisbålet er godt synlig fra hele rommet, og det er en effektiv varmekilde. Ved siden av er det murt fire nisjer, som er malt i klare farger som går igjen ellers. Når det settes levende lys her så gløder det over hele rommet. Praktisk er det også med en nisje til vedkurven som trilles inn.

Den store deilige sofaen er mørk grå og går fint til den sorte fondveggen, ellers er det sortmalte hyller under speilet. Den store fargeflekken i rommet blir det friske, grønne teppet.

Badet

Baderommet var gammelt og trist, med lite oppbevaring og trist belysning. Det ble lagt ny hvite fliser på gulv og vegger. På to veggger ble det brukt en tøff flis i sort og hvitt. For å kvikke det hele litt opp laget vi et knallgrønt gulv i dusjen.

Doen ble flyttet nærmere dusjen, slik at det ble plass til vaskemaskin på den andre siden. Sisternen danner en hylle som blir en naturlig oppbevaringsplass for håndklær. Ny og større servant er montert, og nye lamper gir hyggelig lys.

Soverommet

Det er ikke stort, men med skyvedør ble det enklere å møblere.  Dobbeltsengen er 140 cm bred og har speilkledde skap på begge sider. Over sengen er det også oppbevaringsplass. Her er det brukt overskap til kjøkkeninnredning - et av dem uten dør.                                   

Veggen mellom skap og seng er malt mørk grå - det gir en illusjon av et hodegjerde. Under sengen er plassen utnyttet til sengeskuffer.

Gangen

Vindfanget er markert med et annet gulvbelegg. Fliser tåler allverdens slitasje og er lett å vaske - så her er det lagt sorte og hvite fliser i sjakkmønster. Det ser hyggelig ut og signaliserer stilen i huset ellers. Døren er malt knallgul og gir en glad og munter velkomst.

Alle vegger som ikke er hvite er kledd med sort/ hvit tapet med et mønster av trestammer. Det gjør seg godt i en gang hvor man bare går gjennom. Mønsteret er brukt både i positivt og negativt.

Gjesterommet

Det gamle, trange kjøkkenet er forvandlet til et rom å drømme seg bort i, et rom med utsikt! Fototapet lurer ikke bare øyet - vi føler virkelig at vi har en utsikt. Sengen som er 120 cm bred.

På motsatt vegg er det klesskap. Ytterst er det i stedet for et helt skap brukt over - og underskap slik at det også blir en frasettingsflate. Skapdørene er speilkledde. Under sengen er det sengeskuffer, og vinduet er kledd med speil for å gi mest mulig lys til rommet.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

www.storeys.no

www.tarkett.no

www.borge.no

www.intag.no

www.toso-norge.no

Dette ble brukt

GJESTEROM

Tak og taklister: Brannhemmende maling - JAK J. ALVEBERG

Vegg, malt: Inova Interiør 7, matt, farge Eggeskall- NORDSJÖ

Vegg, fototapet: Komar Bay View 8-100 - STOREYS

Vindu og vinduskarmer: Blankett V 70, blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Speil i vindusnisje: Laget etter mål hos glassmester

Gulv: Cool Eik Plank Hvit 8033026 - TARKETT

Gulvlister: Blankett V 70, blank, farge Eggeskall- NORDSJÖ

Liftgardin, tekstil: PRIVAT

Gulvteppe og annet løsøre: PRIVAT

Oppheng liftgardin: TOSO

Pledd, puter og sengeteppe: Turiform - NORDICFORM

 

KJØKKEN M/PEIS

Tak og taklister: Brannhemmende maling - JAK J. ALVEBERG

Vegger: Inova Interiør 7, matt, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Vindu og vinduskarmer: Blankett V 70, blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Speil i vindusnisje: Laget etter mål hos glassmester

Gulv: Cool Eik Plank Hvit 8033026 - TARKETT

Gulvlister: Blankett V 70, blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Fliser over kjøkkenbenk: Stålmosaikk MM-005 - HÖGANÄS

Kjøkkeninnredning: IKEA

Pendellamper: BOHUS

Barstoler: IKEA

Tapet på kjøkkenøy: Vintage 42113 - BORGE

Liftgardiner, tekstil: PRIVAT

Oppheng liftgardiner: TOSO

Brannmur, hvit: Inova 7, matt, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Brannmur, malte nisjer: Ready 90, helblank, farge gul S 1070-Y10R, grønn

S 1070-G50Y, oransje S 0580-Y30R og blå 3050-R75B - NORDSJÖ

Peisinnsats: Norpeis London - KAKKEL & PEIS SPESIALISTEN

Stålplate: KAKKEL & PEIS SPESIALISTEN  

Vedkurv på hjul (montert på selv): Morsø - KAKKEL & PEIS SPESIALISTEN

 

STUE

Tak og taklister: Brannhemmende maling - JAK J. ALVEBERG

Vegg, lys: Inova Interiør 7, matt, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Vegg, mørkt tapet: Vintage 42113 - BORGE

Gulv: Cool Eik Plank Hvit 8033026 - TARKETT

Gulvlister: Blankett V 70, blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Vindu og vinduskarmer: Blankett V 70, blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Speil i vindusnisje: Laget etter mål hos glassmester

Liftgardin, tekstil: PRIVAT

Oppheng liftgardin: TOSO

Sofa: BOHUS

Pynteputer: Turiform - NORDICFORM

Hylle og skap: IKEA

Bord: IKEA

Gulvteppe: JERNIA

Vegglampe og stålampe: BOHUS

Annet løsøre: PRIVAT

 

BAD

Tak: Robust Våtrom 40, halvblank, farge hvit - NORDSJÖ

Hvite vegger: Aqualux 15700 Neve Bas - HÖGANÄS

Sort-hvit vegg: Jazz Davis Nero Blank 0515270 - HÖGANÄS

Hvitt gulv: Chrome Bianco Bas CC76405- HÖGANÄS

Grønt gulv: Chrome Verde Foglia 0176418 - HÖGANÄS

Taklampe: LAMPEHUSET

Vegglampe: LAMPEHUSET

Speil: IKEA

Håndklær, såper, såpedispenser: Turiform - NORDICFORM

Vask, toalett og annet løsøre: PRIVAT

 

SOVEROM

Tak og taklister: Brannhemmende maling - JAK J.  ALVEBERG

Vegger: Inova Interiør 7, matt, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Vindu og vinduskarmer: Blankett V 70, blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Speil i vindusnisje: Laget etter mål hos glassmester

Liftgardin, tekstil: PRIVAT

Oppheng liftgardin: TOSO

Vegg i nisje: Inova Interiør 7, matt, farge S 8500-N - NORDSJÖ

Gulv: Cool Eik Plank Hvit 8033026 - TARKETT

Sengetøy og sengeteppe: Turiform - NORDICFORM

Annet løsøre: PRIVAT

 

GANG

Tak og taklister: Brannhemmende maling - JAK J. ALVEBERG

Vegger, malte: Inova Interiør 7, matt, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Vegger tapet: Cole & Son Temporary Woods 69147 (hvit) og SP 1302 (sort m/sølvtrær) - INTAG

Gulv, lyst: Cool Eik Plank Hvit 8033026 - TARKETT

Gulv, fliser: Chrome Bianco Bas CC76405 (hvite) og Chrome Ardesia 0176417 (sorte) - HÖGANÄS

Inngangsdør: Ready 90, helblank, farge S 1070-Y10R - NORDSJÖ

Skyvedør: Byggevare

Løsøre: PRIVAT

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]