Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Med sjelen i behold

Våningshuset på den gamle Østlandsgården var nedslitt, men verneverdig og trengte omfattende rehabilitering. Det er et stort ansvar å overta et hus med historie. God faglig hjelp er nødvendig - også til fargesettingen.

cloud_download
fullscreen
 • Siden flere rom ligger på rekke i den gamle midtkammersbygningen, kan en se gjennom de tre stuene i første etasje fra endevegg til endevegg. Det var derfor nødvendig å avstemme fargene slik at det ble en harmonisk helhet, men allikevel en følelse av separate rom. Her ser vi fra hjørnepeisen i spisestuen gjennom midtstuen og inn i storstuen

  Foto:

 • Dette rommet ligger i forlengelsen av hall, inngangsparti og trapperom - og veggene er malt i samme milde gultone som disse. De store terrakottaflisene fra inngangspartiet er ført videre til dette rommet. Slik brytes flaten mellom tregulvene i de to andre stuene og rommene skilles.

  Foto:

 • Grunnkonstruksjonen i huset er i laftet tømmer som så er panelt med brede, håndhøvlede bord som heldigvis var i så god stand at de kunne pusses ned og males. For at det skulle kunne monteres peis her i midtstuen, måtte en kle inn hjørnet med brannmur.

  Foto:

 • Storstuen går over hele den ene endeveggen. Her slipper lyset til fra tre kanter, og de lette gardinene i hvit bomullsvoile er ingen hindring. Med de lys grå veggene og det hvite taket slipper ingen gråværsdag til. Møblene med sitt varme treverk, det vakre gulvet og de flotte teppene skaper lunhet og hygge i rommet.

  Foto:

 • Den fantastiske etasjeovnen har fulgt huset lenge. Den ble flyttet ned fra et av soverommene og restaurert før den ble montert opp i ovnsnisjen i storstuen. Muren i nisjen er malt i samme gråtone som veggene og markert med en malt, okergul ramme. Veggfargen er den samme som i spisestuen, og på samme måte er dørene her malt i en mørkere nyanse med rammer i okergult.

  Foto:

 • Alle tak, taklister og vinduer i bygningen er hvitmalte, dette både for å gi lyse rom og for å følge tradisjon. Veggene i spisestuen er malt i en lys gråtone, en farge som var mye brukt på storgårder i tidligere tider. De okergule stripene i gardinene, klippet i hel lengde med tillegg for bevisst å kunne hvile på gulvet, tar opp den varme, gylne fargen i det nylagte tregulvet.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Akkurat hvor gammelt våningshuset er, vet en ikke. Utvendig har det et preg av sveitserstil fra slutten av 1800-tallet. Men plantypen, med en såkalt midtkammersbygning der rommene er organisert symmetrisk rundt inngangen på langsiden, var vanlig fra 1700-tallet. De fleste dørene inne er preget av tidlig empirestil, og to av dem har stiltrekk som relateres til louis-seize-perioden rundt år 1800. Det er derfor sannsynlig at bygningen er fra tidlig 1800-tall. Det er en romslig bygning, 305 kvm fordelt på to etasjer. Av fylkeskommunale myndigheter er den klassifisert som bevaringsverdig.

De nåværende eierne overtok etter nær familie i 1997. I antikvarisk forstand var interiøret svært godt bevart, men bygningen trengte omfattende rehabilitering for å kunne brukes. For å ivareta husets sjel og historie var det nødvendig med god, faglig kompetanse.

Eierne ønsket en helhetlig vurdering, både av det bygningstekniske og det stilmessige slik at resultatet skulle bli harmonisk. Det historiske og kulturelle preg skulle ivaretas, men på en slik måte at huset kunne fungere etter vår tids krav. Her trengtes arkitekt, profesjonelle håndverkere og en interiørkonsulent. Mye planleggingsarbeid ble lagt ned før rehabiliteringen kunne starte.

Eiernes ønsker    

Eierne hadde sine ønsker, og huset ble bygget noe om med bl.a. et nytt inngangsparti. En del av det store kjøkkenet ble satt av til toalett/dusj og garderobe, og det ble bygget bad i 2. etasje.

Når det gjaldt farger, ønsket eierne et tradisjonelt preg. De ville ha markerte soverom, "det blå", "det grønne" osv.. De ønsket seg også et gult inngangsparti, fordi gul er en vennlig og innbydende farge. I stuene i første etasje ønsket de lyse, nøytrale farger. På grunn av de store lysflatene (mange vinduer og gjennomlys) kunne en også bruke relativt sterke farger og likevel oppnå et lyst, men samtidig lunt preg.  

Panel og listverk i gammel stil    

Panelet i tak og på vegger er stort sett det opprinnelige, for det meste skyggepanel i forskjellig utførelse. Størstedelen av kledningen er høvlet for hånd, dels med svært store dimensjoner på bordene. Noen steder var kledningen dekket med plater, men disse ble fjernet og det gamle panelet hentet fram. Der det ikke var brukbart, ble nytt laget på gammelt vis. Uskadet listverk ble forsiktig tatt ned og brukt på nytt. Nye lister ble laget etter mønster av de gamle.

Empirestilen på de fleste dørene gir klassisistiske former med beskjeden bruk av profiler. I annen etasje er det bygningselementer - staffpanel og sveitserstilpregede dører som tyder på at rommene først ble innredet på midten og slutten av 1800-tallet.

Overalt hvor det var mulig, ble de gamle, praktfulle gulvbordene restaurert. I første etasje var det store nivåforskjeller. Huset ble jekket opp og det ble lagt nye gulv, noe som gjorde det mulig med fullisolering. Vinduene ble skiftet ut med kopier av de gamle.

Oppdatert: 21.06.2013  

Dette har vi brukt

Alle rom

Tak, taklister og gerikter: Hvit

remove_circle_outline

Vinduer: Hvit

remove_circle_outline
 
Storstue

Vegger: Lys grå nr. 1502-Y

remove_circle_outline

Dører og gulvlister: Grå nr. 2502-Y

remove_circle_outline

Rammer rundt dørspeil: Okergul nr. 2060-Y20R

remove_circle_outline

Ovnsnisje/brannmur: Lys grå nr. 1502-Y

remove_circle_outline

Malt ramme, ovnsnisje: Okergul nr. 2060-Y20R

remove_circle_outline

Gardiner i ensfarget bomullsvoile 8240002-20.900 fra Borås, bredde 150 cm.

remove_circle_outline
 
Midtstue

Vegger: Lys gul nr. S 1030-Y10R

remove_circle_outline

Dører: Gul nr S 2030-Y10R

remove_circle_outline

Rammer rundt dørspeil: Grå nr. 2502-Y

remove_circle_outline

Peis og brannmur: Grå nr. 2502-Y

remove_circle_outline
 
Spisestue

Vegger: Lys grå nr. 1502-Y

remove_circle_outline

Dører og gulvlister: Grå nr. 2502-Y

remove_circle_outline

Rammer rundt dørspeil: Okergul nr. 2060-Y20R

remove_circle_outline

Peis og brannmur: Grå nr. 2502-Y

remove_circle_outline
 
Kjøkken

Vegger: Gammelhvit nr. N-322

remove_circle_outline

Innredning: Blå nr. 3144-R96B

remove_circle_outline

Dører: Blå nr. 3144-R96B

remove_circle_outline

Rammer rundt dørspeil: Bygderød nr. N 323

remove_circle_outline

Gulvlister: Hvit

remove_circle_outline

Gardiner Adam 8569046 nr.1 - 100 % modal fra Borås, bredde 150 cm.

remove_circle_outline
 

Alle Gulvtepper kommer fra Gulvex, gardinskinner fra Silent Gliss.

remove_circle_outline
 
Vær klar over at fargene på skjermen avviker fra originalene. Enkelte produkter kan være utgått. Produkter som ikke er listet opp i fasit er privat eie.
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]