Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Tapet er enklere å sette opp enn du tror

  Jorunn Tharaldsen/ifi.no/Rom 123, Borge, Storeys
– Det å sette opp tapet er ikke noe hokus pokus. Kan du male, får du til å tapetsere også, sier Roar Aune.

Roar Aune hos Storeys har jobbet med tapet i mange år, og hjulpet mange over den første kneika. Når han demonstrerer oppsetting av tapet, blir folk overrasket over hvor enkelt det er, og får lyst til å prøve selv. Han mener helt klart at å sette opp tapet kan alle klare.

– Det er trist, men det har blitt en myte at det er vanskelig å sette opp tapet. Flere bør prøve, for det er så mange muligheter til å gi et rom atmosfære og personlig stil med tapet, sier han.

Tapet gir liv til veggene
MULIGHETER: Tapet er mer enn farge, her er det muligheter til å skape atmosfære og egen stil. Her er tapeter fra kolleksjonen Grace fra Storeys. Storeys

Mange er fristet

Lene Høiseth hos Happy Homes er enig.

Tapet tilfører rommet en annen atmosfære og karakter enn malte vegger, sier hun.

Høiseth møter kunder i butikk og på kundekvelder, og opplever at det er stor interesse. Mange synes tapet er fint og lekkert.

– Men folk er usikre og har mange spørsmål: Får jeg det til? Er det ikke mye kliss med lim? Hvordan får jeg skjøten fin? Hva med mønstertilpassing? Noen mener det er mye enklere å male, og det uten å ha prøvd å tapetsere, forklarer hun.

Tapet i gangen
ENTRÉ: Tapet passer i alle rom. Velg farge, mønster og kvalitet som passer rommet. Dette tapetet er fra kolleksjonen Bazar fra Borge. Borge

Enklere tapeter

Påfør lim før tapetsering
LIM: Glem alt du har hørt om limsøl på tapet. Limet rulles rett på veggen. Jorunn Tharaldsen/ifi.no/Rom 123

Mytene om at tapet er vanskelig å sette opp, er basert på gamle sannheter og historier fra den gangen tapet var av papir og lim skulle på tapetet før det ble hengt opp på veggen.

– Det har heldigvis skjedd mye på den tekniske utviklingen av tapet. Det magiske ordet er «fiberbakside». Alle tapetene vi fører har fiberbakside, og det betyr i praksis at du ruller tapetlim rett på veggen, og så henger opp tapetet, sier Birgit Torkildsby fra Borge.

Roar Aune rister litt på hodet over at mange feiger ut på grunn av gamle historier.

– Det er så enkelt; rull lim på veggen, heng tapetet opp kant i kant, og fest det. Enklere blir det ikke, sier han.

Sette opp tapet
PÅ VEGGEN: Dra tapetet rett fra rullen og opp på veggen. Enkelt og greit! Tapetet er Arne 1782 fra kolleksjonen Scandinavian Designers II fra Borge. Jorunn Tharaldsen/ifi.no/Rom 123

Tips til førstegangsoppusseren

Fjern lim fra tapet
LIMSØL: Med en fuktig svamp fjerner du enkelt limsøl fra skjøtene. Tapetet er Arne 1782 fra kolleksjonen Scandinavian Designers II fra Borge. Jorunn Tharaldsen/ifi.no/Rom 123

– Ja, så klart anbefaler vi førstegangsoppussere å sette opp tapet, sier de.

– Jobb gjerne to og to sammen første gang du prøver, tipser Aune.

– Du vil få en aha-opplevelse og god selvtillit, i tillegg til et personlig og flott rom, sier Høiseth.

Og hvis det kommer lim på tapetet eller du kommer skjevt ut, så er det null problem. Ta deg god tid, limet tørker ikke så fort. Og ingen panikk om det blir feil. Tapet i dag tåler å tas av og på igjen, så dra tapetet av og forsøk på nytt. Limsøl i skjøtene er det bare å tørke av med en fuktig svamp.

– Spør om råd hos forhandleren, les oppsettingsanvisningen som følger med tapetet og se gjerne filmer om hvordan du tapetserer. Og ønsker du hjelp, hyrer du inn en håndverker – det er også lov, sier Birgit Torkildsby.

– Og når tapetet er oppe, er veggen ferdig. Her har du nytt rom fiks ferdig på et par timer, tipser tapetentusiastene.

Skandinavisk tapet
SKANDINAVISK: Tapetet her er designet av den danske designeren Arne Jacobsen, tidløst og varig. Tapetet er Arne 1782 fra kolleksjonen Scandinavian Designers II fra Borge. Borge

Dette ble brukt:

Tapet brukt til oppsetting (samme som siste bilde):
  • Arne 1782, Scandinavian Designers II – BORGE
Andre tapeter i saken:
  • MULIGHETER: Tapeter fra kolleksjonen Grace – STOREYS
  • ENTRÉ: Tapet fra kolleksjonen Bazar – BORGE
Les også Fort gjort og gøy med tapet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: