Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Smart og lett å ta vare på gulvet

  Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, TreStjerner, Tarkett
Med riktig pleie og ny lakk før det slites hull på den gamle, gir du parketten et langt og godt liv.

– Når du vet at et eiketre vokser i 100, kanskje 150 år før det blir gulv, så fortjener det pen behandling, sier Jenny Bull-Gustavsen hos TreStjerner.

Miljøvennlig

Hun mener god gulvpleie er fornuftig både for egen økonomi og for miljøet.

– Her har vi noe å lære av generasjonen før oss. I dag kastes det nok gulv som fint kunne holdt i mange år enda, hvis de hadde fått bedre behandling, sier hun.

God behandling er viktig for både eldre gulv og nye som kommer ferdig lakkert fra leverandør.

– Mange av dagens gulv har 15-20 års garanti på lakken, forutsatt riktig bruk og vedlikehold, sier Hege Moland hos Tarkett.

Ferdiglakkert parkett
LANG GARANTI: Det er lang garanti på ferdiglakkerte gulv fra fabrikk, forutsatt riktig bruk og vedlikehold. Dette er fra Tarkett og behandlet med Proteco Natura lakk. Tarkett

Fordel med lakk

Hvor lenge gulvlakken varer er også avhengig av hvor gulvet ligger og hvordan det brukes.

– Parkett på kjøkken eller entré er mye mer utsatt enn i stuen og soverom. Og gulvet hos en familie med hund og små barn må nok tåle røffere behandling enn hos et godt voksent par, sier Moland.

LES OGSÅ: Gode gulv i gangen

Lakkerte gulv er generelt mer slitesterke og trenger sjeldnere vedlikehold enn gulv som er behandlet med olje eller hardvoksolje.

– Følg med på de mest trafikkutsatte stedene, og ikke slit ned på treverket før du tar affære. Lakkerer du gulvet før du er på bart tre, sparer du deg for både utgifter og mye jobb, sier Bull-Gustavsen.

Gulvlakk til parkett
GLANS: Velg mellom olje- eller vanntynnbar lakk, og glans fra helt matt til blank – alle er like slitesterke og lette å holde rene. TreStjerner

Oppskriften

Slipe parkett før lakk
SLIPEPAPIR: For at ny lakk skal hefte seg godt til underlaget, slipes den gamle overflaten lett med fint slipepapir med korning 160-120. TreStjerner

– Steller du pent med gulvet, kan du utsette den store slipejobben eller skifte av gulv, til den dagen du vil skifte stil og farge, sier Bull-Gustavsen, som har oppskriften klar:

Vask gulvet med gulvrens, så du får bort såperester og skitt. Deretter slipes gulvet lett med slipebrett og slipepapir. Fjern så støvet med en mikrofiberklut, og så er gulvet klart for ny lakk.

Støvsuger og klut

Med riktig vedlikehold menes at vi skal bruke støvsuger eller mikrofiberklut for å fjerne løst smuss og støv, og den gammeldagse gulvvasken med mye vann er fy.

– Når du bruker støvsuger eller mikroklut til daglig renhold, er det ikke nødvendig å vaske gulvet hver uke. Og vær forsiktig med vann, kluten må ikke være så våt at det renner av den. Det holder med en fuktig klut eller mopp, sier Bull-Gustavsen.

LES OGSÅ: Rengjør gulvet som proffene

Dørmatte og filtknotter

– Sørg også for å ha en stor og god dørmatte ved inngangsdøren. Den hindrer at vi drar med oss smuss og skitt utenfra og inn på det lakkerte gulvet, råder Hege Moland.

Hun nevner også filtknotter under møbelben som et annet smart tiltak for å beskytte gulvet.

Les også Gammelt gulv blir som nytt

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons