Kategorier

Meny

Konto

Smart og lett å ta vare på gulvet

Med riktig pleie og ny lakk før det slites hull på den gamle, gir du parketten et langt og godt liv.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Smart og lett å ta vare på gulvet

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, TreStjerner, Tarkett

– Når du vet at et eiketre vokser i 100, kanskje 150 år før det blir gulv, så fortjener det pen behandling, sier Jenny Bull-Gustavsen hos TreStjerner.

Miljøvennlig

Hun mener god gulvpleie er fornuftig både for egen økonomi og for miljøet.

– Her har vi noe å lære av generasjonen før oss. I dag kastes det nok gulv som fint kunne holdt i mange år enda, hvis de hadde fått bedre behandling, sier hun.

God behandling er viktig for både eldre gulv og nye som kommer ferdig lakkert fra leverandør.

– Mange av dagens gulv har 15-20 års garanti på lakken, forutsatt riktig bruk og vedlikehold, sier Hege Moland hos Tarkett.

Dele på Pinterest Ferdiglakkert parkett

Foto: Tarkett

LANG GARANTI: Det er lang garanti på ferdiglakkerte gulv fra fabrikk, forutsatt riktig bruk og vedlikehold. Dette er fra Tarkett og behandlet med Proteco Natura lakk.

Fordel med lakk

Hvor lenge gulvlakken varer er også avhengig av hvor gulvet ligger og hvordan det brukes.

– Parkett på kjøkken eller entré er mye mer utsatt enn i stuen og soverom. Og gulvet hos en familie med hund og små barn må nok tåle røffere behandling enn hos et godt voksent par, sier Moland.

LES OGSÅ: Gode gulv i gangen

Lakkerte gulv er generelt mer slitesterke og trenger sjeldnere vedlikehold enn gulv som er behandlet med olje eller hardvoksolje.

– Følg med på de mest trafikkutsatte stedene, og ikke slit ned på treverket før du tar affære. Lakkerer du gulvet før du er på bart tre, sparer du deg for både utgifter og mye jobb, sier Bull-Gustavsen.

Dele på Pinterest Gulvlakk til parkett

Foto: TreStjerner

GLANS: Velg mellom olje- eller vanntynnbar lakk, og glans fra helt matt til blank – alle er like slitesterke og lette å holde rene.

Oppskriften

– Steller du pent med gulvet, kan du utsette den store slipejobben eller skifte av gulv, til den dagen du vil skifte stil og farge, sier Bull-Gustavsen, som har oppskriften klar:

Vask gulvet med gulvrens, så du får bort såperester og skitt. Deretter slipes gulvet lett med slipebrett og slipepapir. Fjern så støvet med en mikrofiberklut, og så er gulvet klart for ny lakk.

Dele på Pinterest Slipe parkett før lakk

Foto: TreStjerner

SLIPEPAPIR: For at ny lakk skal hefte seg godt til underlaget, slipes den gamle overflaten lett med fint slipepapir med korning 160-120.

Støvsuger og klut

Med riktig vedlikehold menes at vi skal bruke støvsuger eller mikrofiberklut for å fjerne løst smuss og støv, og den gammeldagse gulvvasken med mye vann er fy.

– Når du bruker støvsuger eller mikroklut til daglig renhold, er det ikke nødvendig å vaske gulvet hver uke. Og vær forsiktig med vann, kluten må ikke være så våt at det renner av den. Det holder med en fuktig klut eller mopp, sier Bull-Gustavsen.

LES OGSÅ: Rengjør gulvet som proffene

Dørmatte og filtknotter

– Sørg også for å ha en stor og god dørmatte ved inngangsdøren. Den hindrer at vi drar med oss smuss og skitt utenfra og inn på det lakkerte gulvet, råder Hege Moland.

Hun nevner også filtknotter under møbelben som et annet smart tiltak for å beskytte gulvet.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]