Kategorier

Meny

Konto

Gammelt gulv blir som nytt

Når lysten på nytt gulv melder seg, kan den beste løsningen være å pusse opp det gamle.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Gammelt gulv blir som nytt

Foto: TreStjerner/Scanox

– Hvis gulvet er av en kvalitet som kan slipes, er det mange grunner for å pusse opp framfor å legge nytt, sier Arild Walter Hansen i Gulvbygg AS. De har stor pågang av folk som ønsker å fornye det gamle gulvet.

Fordelen med det gamle gulvet er at det ligger der. Skal du legge nytt kan det være nødvendig å fjerne det gamle gulvet for ikke å få problem mot dørterskler, og du må de- og remontere lister. Kanskje du også må skifte lister. En fordel er også miljøaspektet; det blir mindre søppel ved å satse på det som ligger der.

Kvalitet, utseende og pris er gunstig

En som har valgt å satse på det gamle gulvet er Anders Hvinden, produktansvarlig for TreStjerner hos Scanox. Da han skulle pusse opp hjemme, sto valget mellom å fornye den gamle 3-stavs parketten eller gjøre som «alle andre», følge trenden og kjøpe 1-stavs parkett og legge ny. Både økonomi, kvalitet og utseende ble diskutert før han valgte å satse på eksisterende gulv.

– Prismessig er sliping og ny overflatebehandling svært gunstig i forhold til å legge nytt, sier han. Det gjelder enten du gjør jobben selv eller får jobben gjort av en profesjonell håndverker.

Dele på Pinterest Før oppussing: et velkjent syn for mange, gulvet har gulnet. Kun en del som har vært tildekket har opprinnelig farge.

Før oppussing: et velkjent syn for mange, gulvet har gulnet. Kun en del som har vært tildekket har opprinnelig farge.

En proff lønner seg

– Gjør du jobben selv er prisen i underkant av 90 kroner per kvadratmeter, inkludert leie av slipemaskin, gulvrens, gulvolje, hardvoksolje og nødvendig verktøy til påføring, forteller han.

Han legger ikke skjul på at å slipe et stuegulv ikke er helt for nybegynnere. Det kan være lurt å trene på et mindre rom, og man må sette seg godt inn i bruken av slipemaskinen. Løsningen kan være å leie en profesjonell håndverker.

Dele på Pinterest Når den gamle lakken slipes vekk, blir treverket like lyst og fint som nytt.

Når den gamle lakken slipes vekk, blir treverket like lyst og fint som nytt.

– Det er faktisk rimeligere enn de fleste tror, sier Hvinden. For rundt 300 kroner per kvadratmeter har du nytt gulv. Profesjonelt slipt, innfarget med gulvolje og behandlet med hardvoksolje eller gulvlakk på toppen. Fargen bestemmer du selv. Med de produktene vi har i dag har du svært mange fargemuligheter, sier han. Og du kan velge om du vil ha hardvoksolje eller gulvlakk som sluttbehandling.

Han legger til at prisen vil variere noe litt avhenging av ønsket overflatebehandling, areal, romfordeling, type parkett, osv.

 

Dele på Pinterest Før behandling må hele gulvet være slipt og overflaten være jevn og fin også inn mot lister og i hjørner.

Før behandling må hele gulvet være slipt og overflaten være jevn og fin også inn mot lister og i hjørner.

Ferdig, nytt og fresht

Selv brukte han TreStjerner Gulvolje i fargen Hvit Sne og lakkerte to strøk med Trestjerner Gulvmatt. Han er veldig fornøyd med resultatet.

– Venner som kommer på besøk kommenterer det nye, flotte og freshe gulvet. Ingen tenker på antall staver eller at dette er et gammelt gulv, sier Anders Hvinden fornøyd.

Dele på Pinterest Det nyslipte gulvet ble farget med hvitpigmentert olje. Etterpå ble det lakkert med matt gulvlakk.

Det nyslipte gulvet ble farget med hvitpigmentert olje. Etterpå ble det lakkert med matt gulvlakk.

Dele på Pinterest Gulvet lå der, men hadde ikke helt utseende med seg lenger. Etter en god makeover er det klart til mange års ny bruk.

Gulvet lå der, men hadde ikke helt utseende med seg lenger. Etter en god makeover er det klart til mange års ny bruk.

Mer informasjon:

TreStjerner

 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]