Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Slik vasker du det rustikke gulvet

Mikrofiberklut Grov   Pergo, Tarkett, Jordan
Parkettgulv med rustikk overflate har vært populært i en årrekke. Når det kommer til rengjøring, er dette en trend som kan gi en uventet utfordring. Det gjelder å vite hva du bør og ikke bør gjøre, slik at du kan ta vare på gulvet. Grønnsåpe er blant annet fy-fy.

Daglig rengjøring av tre- og parkettgulv er egentlig ganske enkelt. Med tørrmopping og støvsuging kommer du langt, men av og til trengs også våtrengjøring.

– Mange er redde for å bruke vann. Men våtmopping er ikke farlig for tregulvet, det som er farlig er vann som blir liggende på overflaten. Hvis du er flink til å tørke etter med tørr mopp, går alt fint, sier Lars Adrian Nilsson. Han er distriktssjef hos Tarkett med fagbrev i renhold.

Rustikk parkettgulv
RUSTIKK: Nordmenn har lagt sin elsk på gulv med sjel. Børstet overflate, rustikk sortering, kvist og v-fasede kanter gir gulvet liv. Det gjelder bare å vaske det riktig. Pergo

Tyngre å vaske

Vaske rustikt tregulv/parkett
FEIL OG RETT: Til venstre er gulvet vasket med feil metode. Til høyre er det skrubbet for å vise hvor rent det skal være. Våtmopping med bare vann, eller med vann og middel som ikke er tilpasset tregulv, kan føre til at gulvet tilsmusses over tid. Tarkett

Men det er viktig å bruke vann OG rengjøringsmiddel, å velge riktig rengjøringsmiddel, samt å ikke overdosere. Spesielt utsatt er gulv av den rustikke typen, med grov tekstur, v-fasede kanter og kvist.

– Den rustikke trenden gjør gulvet tyngre å vaske, sier Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo.

I faskanter, merker etter børsting og annen bearbeiding av overflaten samles det skitt og støv. Hvis ikke dette fjernes, får det med tiden gulvet til å se møkkete ut. Dersom du attpåtil bruker feil rengjøringsmiddel, for eksempel grønnsåpe som etterlater et tynt fettsjikt på gulvet, fester skitten seg ekstra godt.

Ikke dobbelt så bra

– Grønnsåpe har høy pH-verdi og inneholder mye fett. Den både sliter på overflatebehandlingen og legger seg ned i porene i overflaten. At gulvet ikke blir rent, ser vi også på grønnsåpevaskede gulv uten rustikk struktur, sier Nilsson.

– Det er like viktig å dosere riktig. Mange heller i for mye såpe. Dobbelt så mye såpe gjør ikke dobbelt så rent, snarere omvendt, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent hos Tarkett.

Utfordringen ved rengjøring av gulv med struktur i overflaten gjelder ikke bare for parkett, men også for laminatgulv.

Vaske parkett
SLITASJE: Parkett tåler godt å rengjøres hyppig, og takler bruk av både vann og rengjøringsmidler. Men det er viktig å vaske og pleie det riktig for å ikke slite på overflatebehandlingen, og for å få gulvet rent. Pergo

Ny lakk gir enkel vask

For å møte utfordringen med vasking av rustikk parkett, har Pergo brukt mye tid på å utvikle en ny overflatebehandling som gjør gulvet mye enklere å rengjøre. Lakken er ekstra matt, slik at gulvet ser oljet ut.

– Vi har testet mye forskjellig for å gjøre lakkerte gulv lettere å få rene. Nå har vi funnet en oppskrift på en lakk som forsegler porene, uten at de fylles opp med lakk. Det gjør det lett å få ut skitten fra strukturen i overflaten, sier Leif Johansen hos Pergo. 

Følg FDV-en

Kjøkkengulv rengjøring
UTSATT: Kjøkkengulvet utsettes for mye slitasje og hyppig rengjøring. Les deg opp på de anbefalinger produsenten gir når det kommer til renholdsmetoder og vaske- og pleiemidler. Tarkett

Til rengjøring av både oljede, hardvoksoljede og lakkerte parkettgulv anbefaler gulvprodusentene i sine vedlikeholdsinstrukser å bruke et pH-nøytralt vaskemiddel. Hvis det ikke følger med en FDV (forvalting-, drift- og vedlikeholdsanvisning) med gulvpakkene, kan denne hentes på produsentens nettsider. All viktig informasjon om måten gulvet skal rengjøres og vedlikeholdes på, finnes der. Du finner lett alle gode råd om anbefalte rengjøringsmetoder, hvilke pleiemidler som bør brukes, hvordan vanskelige flekker lar seg fjerne, hva som bør unngås ved pleie og også råd om hvordan gulvet vedlikeholdes over tid.

– Du investerer i et dyrt «møbel», og da er det greit å vite hvordan det skal vedlikeholdes. Det er en stor investering, og det lønner seg å finne ut av hvordan du best tar vare på gulvet, sier Lars Adrian Nilsson.

Tips! Enkel vask

Ved våtrengjøring blandes rengjøringsmiddel med vann på en sprayflaske og dusjes lett ut over gulvet. Tørk over med fuktet mikrofibermopp. Husk å tørke opp våte flekker og søl umiddelbart.

5 rengjøringsråd

  • Bruk vann OG egnet rengjøringsmiddel
  • Doser etter anvisning
  • Skift vaskevann ofte
  • Tørk etter med tørr mopp
  • Vask langs med trestrukturen – ikke på tvers av den

Dette ble brukt:

RUSTIKK:
  • Tregulv: Langeland – PERGO
SLITASJE:
  • Tregulv: Svalbard Fjelleik natur, Planke W0103-03790 – PERGO
Les også Gulvvask til den store gullmedalje

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: