IFI logo
Se flere bilder
Kan vi reparere skader i lakkert parkett?

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Kan vi reparere skader i lakkert parkett?

Vi flyttet et piano over et lakkert parkettgulv. Instrumentet sto på et syntetisk teppe, og nå er det blitt lyse, matte striper i gulvlakken. Kan vi flekkpusse og flekklakke skaden eller må vi ta hele gulvet?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når det kommer til lakkerte tregulv, er de i utgangspunktet ikke mulige å flekkutbedre. Skader i overflatesjiktet som utbedres lokalt, vil mange ganger bli godt synlig i etterkant. Hele gulvet bør tas samtidig for å unngå skjolder. Men når det er sagt, finnes det en mulighet for å freshe opp matt lakk lokalt.

Refresher ingen garanti

Det gjelder under forutsetning at det ikke er riper i lakken, kun glansforskjeller. Til det brukes en såkalt lakkrefresher. Den finnes det flere merker av på markedet, blant annet har Woca har en pakke for vedlikehold av lakkerte parkettgulv, og flere gulvleverandører selger dette som tilbehør til sine gulv.

­– Det går ikke å garantere at denne typen skader forsvinner med refresher, men det kan være verdt å gjøre en forsøk, sier Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio.

– Neste skritt er å rubbe lett over hele gulvet slik at lakken mattes ned. Det gjør du med et fintkornet slipepapir som du pusser overflaten lett med. Deretter må du støvsuge godt før du påfører ett strøk lakk.

Bruk gjerne også en tørr mikrofibermopp til å fjerne det siste av støvet før du lakkerer, og velg en lakk av samme type som den du brukte sist – oljebasert eller vanntynnet.

Støvfritt

Så til sist, hvis gulvsliping utføres riktig med godt utstyr og av kyndig fagfolk, støver det ikke i det hele tatt! Slipemaskinene kobles til kraftfulle «støvsugere» som fjerner alt av slipestøv før det spres ut i rommet. Men det er fortsatt forbundet med en del jobb med å tømme rommet…  

Hvis du velger omsliping, anbefaler vi å ta kontakt med en erfaren gulvsliper. Det er ofte rimeligere enn man tror, og du får et godt resultat. Sjekk med Norges parkettsliperforbund som har kvalitetssikrede slipere som medlemmer.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.