IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Sikre kjøkkenbenken mot julens flekker

Foto: Chera Westman/ifi.no og Robert Walmann/ifi.no

Sikre kjøkkenbenken mot julens flekker

Julen er høytid også for flekker. Fargerike tilbehør som rødkål, tyttebær, rødbeter og rødvin kan sette stygge flekker i kjøkkenbenken. Se til at treverket er godt beskyttet før festen begynner.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En benkeplate i treverk er som et trekkpapir for flekker, dersom overflaten ikke er beskyttet. En ubehandlet trebenk, eller en kjøkkenbenk med for dårlig oljebeskyttelse, får lett flekker av fargerik mat. Julens gode tilbehør; rødkål, tyttebær og rødbeter, kan sette flekker som varer til påske og enda lenger hvis de ikke slipes vekk.

Se flere bilder
Rens

Foto: Chera Westman/ifi.no

RENS: Tørt treverk trekker til seg flekker. Før du vedlikeholdsoljer, må kjøkkenbenken rengjøres.

Sjekk med vann

Å sikre kjøkkenbenken mot vanskelige flekker er dog en enkel oppgave. Det første du gjør er å sjekke statusen på oljebehandlingen. Drypp noen dråper vann på overflaten. Perler dråpene seg, er oljebeskyttelsen i orden. Flyter vannet derimot ut og fukter treverket, trenger kjøkkenbenken mer olje.

Velg en hardvoks- eller naturolje som er egnet for benkeplater. Behandlinger av god kvalitet vil vare lengre, og er verdt de ekstra kronene.

Se flere bilder
Dråpetesten

Foto: Robert Walmann/ifi.no

DRÅPETESTEN Slå ut noen dråper vann på kjøkkenbenken. Beholder de dråpeformen, er treoverflaten godt nok oljet.

Rens først

Før du påfører ny olje, er det en god idé å rense benkeplaten for å fjerne smuss og rester av gammel behandling. Bruk en trerens som er beregnet på bruk på treoverflater. La så benken tørke. Hvis du renser den kvelden før du legger deg, er benken klar for ny behandling når du står opp.

Når treverket er tørt, overflatebehandles benken med valgt produkt. Arbeid oljen inn i treverket med en lofri klut eller påfør med en pensel og tørk av overskytende olje. Fremgangsmåte avhenger av hvilken olje som brukes, les bruksanvisningen og følg den.

Behandler du kjøkkenbenken regelmessig, før den blir flekkete og stygg, kreves liten innsats hver gang. Har flekkene først satt seg i treverket, må benken slipes eller dyprenses for å fremstå som ny igjen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.