Kategorier

Meny

Konto

Sikre kjøkkenbenken mot julens flekker

Julen er høytid også for flekker. Fargerike tilbehør som rødkål, tyttebær, rødbeter og rødvin kan sette stygge flekker i kjøkkenbenken. Se til at treverket er godt beskyttet før festen begynner.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Sikre kjøkkenbenken mot julens flekker

Foto: Chera Westman/ifi.no og Robert Walmann/ifi.no

En benkeplate i treverk er som et trekkpapir for flekker, dersom overflaten ikke er beskyttet. En ubehandlet trebenk, eller en kjøkkenbenk med for dårlig oljebeskyttelse, får lett flekker av fargerik mat. Julens gode tilbehør; rødkål, tyttebær og rødbeter, kan sette flekker som varer til påske og enda lenger hvis de ikke slipes vekk.

Dele på Pinterest Rens

Foto: Chera Westman/ifi.no

RENS: Tørt treverk trekker til seg flekker. Før du vedlikeholdsoljer, må kjøkkenbenken rengjøres.

Sjekk med vann

Å sikre kjøkkenbenken mot vanskelige flekker er dog en enkel oppgave. Det første du gjør er å sjekke statusen på oljebehandlingen. Drypp noen dråper vann på overflaten. Perler dråpene seg, er oljebeskyttelsen i orden. Flyter vannet derimot ut og fukter treverket, trenger kjøkkenbenken mer olje.

Velg en hardvoks- eller naturolje som er egnet for benkeplater. Behandlinger av god kvalitet vil vare lengre, og er verdt de ekstra kronene.

Dele på Pinterest Dråpetesten

Foto: Robert Walmann/ifi.no

DRÅPETESTEN Slå ut noen dråper vann på kjøkkenbenken. Beholder de dråpeformen, er treoverflaten godt nok oljet.

Rens først

Før du påfører ny olje, er det en god idé å rense benkeplaten for å fjerne smuss og rester av gammel behandling. Bruk en trerens som er beregnet på bruk på treoverflater. La så benken tørke. Hvis du renser den kvelden før du legger deg, er benken klar for ny behandling når du står opp.

Når treverket er tørt, overflatebehandles benken med valgt produkt. Arbeid oljen inn i treverket med en lofri klut eller påfør med en pensel og tørk av overskytende olje. Fremgangsmåte avhenger av hvilken olje som brukes, les bruksanvisningen og følg den.

Behandler du kjøkkenbenken regelmessig, før den blir flekkete og stygg, kreves liten innsats hver gang. Har flekkene først satt seg i treverket, må benken slipes eller dyprenses for å fremstå som ny igjen.

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]