IFI logo
Se flere bilder
Godt,

Foto: Krefting

Godt, "flekkfritt" nyttår!

Det er umulig å unngå, men mulig å fikse. Flekker på tepper, duker og andre tekstiler lar seg fjerne så lenge vi gjør som ekspertene sier.

Anna Leikanger Voje

Anna Leikanger Voje
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flekker og søl hører jul og nyttårsfeiring til. I hvert fall hvis det er barn i huset. Så når 2019 slår inn, vil vi gjerne starte med blanke ark og fargestifter. Men hvordan får vi «arkene blanke» igjen? For flekker på tepper og duker kan være strie å ha med å gjøre.

Heldigvis finnes det råd.

Se flere bilder
Flekker på hvit duk

Foto: Krefting

DAGEN DERPÅ: Kaffe, saus, rødvin og sjokolade. Alt blir synlig når festen er slutt. – Flekkene går av i vask, så lenge du bruker riktig vaskemiddel, sier Inger S. Løvaas fra Krefting.

Vask duken hvit igjen

En duk som en gang var hvit, kan finne tilbake til sin rene og hvite form ved hjelp av vaskemiddelet «Wash it back White».

− Dette er et uparfymert vaskemiddel som brukes som vanlig i vaskemaskinen på temperaturer fra 60-95 grader. Det passer spesielt godt til tekstiler av bomull, viskose og lin. Ofte gulner duker som har ligget lenge i bretten, eller det kan være flekker som etterlater merker selv etter vask. Vil du ha duken hvit igjen, er dette middelet fantastisk å bruke. Og jo varmere temperatur du kan vaske på, jo bedre blir resultatet, sier Inger S. Løvaas fra Krefting.

Se flere bilder
Få duken hvit

Foto: Krefting

HVIT JUL: – Bruker du vaskemiddelet «Wash it back White» blir dukene like hvite hver gang, selv om de er fulle av flekker før vask, sier Inger S. Løvaas fra Krefting.

Bli kjent med teppet ditt

Tepper kan også bli rene igjen, men her kreves noe mer arbeid. I hvert fall hvis teppet ikke tåler sterke rengjøringsmidler. Per Ottar Knutson fra teppeprodusenten Danfloor mener derfor det er smart å lære litt om hva teppet ditt tåler.

– Hvis du bruker spraysåpe, tilsetter du bare mer til teppet som igjen må fjernes. Såperester trekker også til seg støv og skitt. I verste fall vil såperestene skape en ny flekk, sier han.

LES OGSÅ: Rengjør gulvet som proffene

Se flere bilder
Rødvin på teppe

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RØDVINSMORO: Det er ikke like moro når rødvinen havner på det hvite ullteppet. Ta tak i flekken umiddelbart og bruk papir og rent, varmt vann for å fjerne flekken.

Ikke gni og gnu

Heldigvis er det meste vi søler vannbasert. Det betyr at flekkene vil løse seg opp til slutt. Det gjelder å ha god tid og å være rask.

– Går du løs på flekken mens den ennå er våt, vil jobben bli enklere. Og for all del: En flekk skal ikke gnis bort. Gnir du på et ullteppe, vil du bare tove ullen, sier Knutson.

Vann og papir

Teppe-ekspertens beste rengjøringstips for tepper er vann og papir.

– Sørg for at flekken er fuktig. Så presser du lofritt papir med god oppsugingsevne mot flekken. På den måten «drar» du opp flekken med papiret. Gjør dette igjen og igjen så vil flekken tynnes ut. Til slutt kan du banke potetmel ned i flekken for å trekke opp siste rest av fukt og farge. Etterpå støvsuger du grundig over flekken, sier han. 

Se flere bilder
Få bort kaffeflekk fra teppet

Foto: Robert Walmann/ifi.no

TRYKK OG VENT: Gjør flekken fuktig med vann og press papir med god oppsugingsevne mot flekken. På den måten vil du «dra» flekken opp fra teppet.

Spør i butikken

Må du ty til andre flekkfjerningsmidler, bør du sjekke med teppeleverandøren din om hva som er best for akkurat ditt teppe. Det finnes mange ulike flekkfjerningsmidler i handelen. Noen er for vannløselige flekker. Andre for fettflekker.

– Det er smart å ha et lite utvalg flekkfjernere i hus, så er du sikker. Men sjekk alltid hva ditt teppe tåler, sier Knutson.

Midler som tar det meste

Trepleieeksperten Alanor har også smarte produkter som gjør det vanskelig for flekker å overleve. Flekker fra stearin, fett og voks kan fjernes ved å «Liberon Møbelrenser». Bruk middelet til å fukte flekken. Etterpå heller du på Alanors «Flekkfjerningspulver» og trykker det godt inn i flekken med fingrene. La det tørke og avslutt med støvsugeren. «Flekkfjerningspulver» absorberer også kaffe, te, vin fra tepper, tekstiler, skifer, tre, lær, papir og porøse materialer.

Se flere bilder
Fjerne flekk fra teppet

Foto: Alanor

MØBELRENSER LØSER: Liberon «Møbelrenser» fra Alanor hjelper til med å løse opp flekker på tepper.


Se flere bilder
Flekkfjerningspulver

Foto: Alanor

PULVER TREKKER OPP: Liberon «Flekkfjerningspulver» fra Alanor absorberer rensemiddel og rester av flekken på teppet. Når det har fått tørke, støvsuger du bort pulveret.

Kaffeflekk på ullteppet

Kaffeflekker er noe av det som virkelig kan være vrient å fjerne. Også her kan du prøve «papir- og vann-metoden». Skulle det ikke fungere, finnes det spesielle «kaffeflekkfjernere» på markedet, men det gjelder å lese bruksanvisningen nøye. Er teppet av ull må du være ekstra forsiktig ved bruk av slike produkter.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.