Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Kan vi bleke flekker i benken?

- Vi har en heltre benkeplate i bøk. Vannsøl har gjort treverket sort i noen partier, særlig rundt den nedfelte vasken. Det er for dypt til å kunne skrapes/ pusses vekk. Har dere noe middel for å bleke de skadde partiene?

cloud_download
fullscreen
  • En kjøkkenbenk i lyst treverk, som ikke er nok beskyttet mot vanninntrekk, kan få sorte muggflekker som ikke kan vaskes vekk.

    Foto:

  • Det kan imidlertid være mulig å bleke vekk flekkene ved hjelp av oksalsyre.

    Foto:

  • En annen mulighet er å skjule flekkene med farget beis.

    Foto:

Annonse
Annonse

Når treverk over tid har trukket vann og blitt sort, kan flekkene gå dypt inn i treet. Disse kan sitte for dypt for å kunne pusses vekk uten å lage store søkk i benkeplaten.

– Det kan imidlertid være mulig å bleke vekk flekkene ved hjelp av oksalsyre, fortellerPer Lund Nielsen, teknisk sjef hos malingprodusenten Scanox.

Oksalsyre finnes blant annet i Butinox terrassevask som selges i farge- og interiørhandelen i 3-litersemballasje.

Skjul flekkene

– Hvis dere ikke har dette stående hjemme eller ønsker å kjøpe en så stor flaske, selger apotekene noe som heter vannstoff. Det er også en oksalsyre som før ble brukt for å bleke hår med, men som også kan brukes for å bleke treverk, sier han.

Etterpå pusses flaten over med fint slipepapir og gis en ny oljebehandling for å forhindre videre vannopptak. Bruk hansker og vernebriller og sørg for god å ventilere godt under behandlingen.

Det kan imidlertid være vanskelig å komme helt inn til flekkene med blekemidlet, særlig hvis de sitter godt inne i treverket. En mulighet kan da være å skjule flekkene isteden. Med farget beis og olje kan benkeplaten får akkurat den fargenyansen du ønsker!

Oppdatert: 21.12.2018  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]