Kategorier

Meny

Konto

Ryddetid i hagen er viktig vedlikehold

Når høsten setter inn for fullt er det for sent å male utendørs, men det finnes fortsatt nyttige oppgaver som kan utføres nå, og som sparer deg for jobb til våren.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ryddetid i hagen er viktig vedlikehold

Foto: Chera Westman/ifi.no

At det er blitt for sent for å male fasaden for de fleste huseiere, innebærer ikke at vedlikeholdet utendørs må stoppe opp helt.

– Gå en runde rundt huset og noter ned hva du skal ta tak i til våren. Legg det inn i kalenderen på mobilen at sydveggen skal males og at du skal huske å kjøpe inn verktøy, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Når du først er ute rundt huset, kan du gjerne ha med deg en spade og en grensaks. Flytt på busker, eller trim dem godt, dersom de står tett inntil fasaden.

– Er du plaget av grønske og begroing på fasaden, så hjelper det å sikre god uttørking og lufting av fasaden. Klipp busker og trær og rydd litt rund hushjørnene, råder Rustan.

Dele på Pinterest BERGROING:

Foto: Chera Westman/ifi.no

BEGROING: Busker og trær som vokser tett inntil fasaden forhindrer at kledningen tørker ut etter et regnskyll. Klipp ned grenene, eller flytt på buskene for å redusere begroingen på fasaden.

Rens sluken

Utendørs sluk tettes raskt av rusk og rask. Løft opp slukristen, tøm vannlåsen og fjern det som kan tette sluken for å sikre at det fungerer som de skal før sesongens store regnvær kommer.

– Fei også bort løv og gammelt gress fra terrasseplattingen. Når snøen kommer vil dette holde på fuktigheten og utsette treverket for ekstra påkjenninger. Alger og begroing på treverk lever av næring fra blant annet planter og blader. Få det vekk, og begrens begroingen, anbefaler Odd Einar Reseland fra Sioo:x.

Dele på Pinterest RENSETID

Foto: Chera Westman/ifi.no

RENSETID: Rens sluk og slukrist fri for smuss og gamle blader.

Rydd i boden

– Kast gamle pensler og sett malingrester du vil spare på i kjelleren eller i en vinterisolert bod eller garasje. Slumser med maling og tomme malingspann kan også leveres til miljøstasjon på bensinstasjonen eller til deponi, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

Før du kaster alt av gammel maling, kan det være lurt å notere ned fargekoder og produktnavn sammen med hvor de er brukt. Da er det lettere å få kjøpt mer av samme type når du skal utbedre.

– Skriv det ned og sett lappen et trygt sted, for eksempel på innsiden av døren til sikringsskapet, sier Lars Petter Rustan.

Andre sikre steder for huskelapper er i bøttekottet eller verktøyboden. Noen malingleverandører tilbyr også nettbaserte huskelapper: for eksempel malingsmappa.no.

Dele på Pinterest RYDDETID

Foto: ifi.no

RYDDETID: Lever tomme og halvfulle malingbokser til gjenbruksstasjonens avdeling for dette.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]