Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Hvor lenge holder malingen?

Spørsmålet om hvor lenge malingen er holdbar dukker opp når boden eller garasjen skal ryddes, og hyllen med gamle malingsrester er full. Fortsatt lagre eller kaste?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hvor lenge holder malingen?

Foto: Bjørg Owren/ifi.no og Robert Walmann/ifi.no

Du står der med restene fra tidligere oppussingsprosjekt i hånda, og vurderer om du skal kaste eller beholde den gamle malingen. Det er maling fra soverommet som ble pusset opp for 4-5 år siden, stuen sikkert fem år… tiden går jo så fort. En hel boks takmaling du ikke husker når ble brukt, men ikke var nok da taket i gangen ble tatt.

– Du kjenner deg sikkert igjen!

Ikke datomerking

Selv om maling i dag ofte omtales som ferskvare, er den ikke datomerket.

– Det er ikke vanlig at det oppgis noe «best før»-dato på maling, så her må vi finne andre holdepunkter, sier teknisk sjef for Butinox og Tyrilin, Thor Ingar Røneid, til ifi.no.

Mange har etablert lagringsvaner basert på «gamle dager». Røneid forteller at malingen nok holdt seg lenger før. Men med økt fokus på miljø og avgassing fra maling, spesielt interiørmaling, og strengere krav til hva og hvor mye som kan tilsettes malingene, så inneholder dagens malinger mindre eller annen type konserveringsmidler.

LES OGSÅ: Slik beregner du hvor mye maling du trenger

Dele på Pinterest Utett/ødelagt malingspann

UTETT: Utett boks eller ødelagt lokk? Ikke noe mer å samle på. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Annonse

Holdbar 2-3 år

Men hvor lenge holder malingen seg?

– Rene vanntynnede interiørmalinger regner vi med kan holde 2-3 år, sier Røneid.

Han sier at en malingsboks kan ha stått tilsammen 1 år på lager og i butikk, før kunden kjøper den. Men det er ikke noe problem, for så lenge lokket ikke har vært av, spannet er fullt, og malingen ikke har blitt brukket, så tåler den det fint.

Lukter det bra?

Men når spannet eller boksen har vært åpnet, begynner forringelsesprosessen.

– Et halvfullt spann med søl på kantene, slik at lokket ikke blir helt tett, har begrenset holdbarhet, sier han. Men han mener det er enkelt å finne ut om malingen har tålt lagringen. Vi må lukte!

– Hvis det lukter rart eller mugg, eller det er synlig mugg, skal man ikke bruke malingen. Det samme gjelder for øvrig med sparkelmasse. Ut av boden med det!

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du maling

Dele på Pinterest Lukt på malingen

LUKT: Nesten fullt spann, men lukter det ok? Lukter det rart eller mugg, så vekk med spannet! (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Annonse

Maling med snerk

Men hva hvis det har dannet seg snerk på malingen?

– Snerk er ikke uvanlig, og man kan for så vidt fjerne den og bruke den flytende malingen, sier Røneid.

Dele på Pinterest Snerk på maling

SNERK: Litt snerk betyr ikke at malingen er ødelagt. Men er den helt hard som her; Vekk med den boksen! (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Rør godt om

– Men skal du bruke den gamle malingen, så vær klar over at hele boksen må røres godt før bruk, tipser han.

Dersom malingen er hard eller seig i bunnen av spannet, og det ikke lar seg røre opp, skal man heller ikke bruke malingen. Ut av boden med det! anbefaler Thor Ingar Røneid.

Dele på Pinterest Rør godt i maling

BUNNFALL: Lukten var bra, men før bruk må malingen røres skikkelig. Dersom malingen hard eller seig i bunnen, så er det vekk med det. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Malingrester er spesialavfall

Husk at malingrester er spesialavfall. Plasser boksene i en eske for seg, når du rydder. Da er jobben enklere når du kommer til søppelstasjonen.

Dele på Pinterest Maling er spesialavfall

SPESIALAVFALL: Bokser med maling er spesialavfall. Sett dem i en eske for seg, så unngår du å måtte sortere når du står på søppelstasjon. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]