IFI logo
Se flere bilder
Ikke la malingen fryse i vinter

Foto: Robert Walmann/ifi.no og Bjørg Owren/ifi.no

Ikke la malingen fryse i vinter

Skal du lagre maling over vinteren, gjelder det å sette den en plass den ikke fryser.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du spann med maling stående som du vil bruke igjen når våren kommer, er regelen enkel: hold den frostfri.

– Sett malingen et sted der det ikke er fare for at den fryser. I teorien finnes det noen malinger som tåler frost bedre enn andre, og det er som regel oppgitt med et symbol bakpå spannet, men i praksis har ingen malinger godt av å fryse, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Butinox.

Blir ødelagt

Grunnen til at maling skal holdes frostfri, er enkel.

– Vanntynnede produkter, som veldig mye maling er i dag, blir helt ødelagte hvis de fryser. Så de må inn, hvis ikke er de ubrukelige når våren kommer. Bindemidlene ødelegges, og om det i det hele tatt går an å røre i malingen igjen, så vil du ikke få noe godt resultat, forklarer Røneid.

Han anbefaler å sette malingen et sted der det er mellom 10 og 20 grader.

– Det er god lagringstemperatur. Det bør ikke være for varmt heller, påpeker han.

Se flere bilder
Maling i bod i kjelleren

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KJELLEREN: En bod i kjelleren eller i en garasje der du kan regulere temperaturen, er perfekt for maling som skal lagres.

Aldri bruk fryst maling

Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger, er enig, og anbefaler alle å sette malingen et trygt sted om vinteren.

– Hvis vanntynnet maling fryser, er den ubrukelig. Da må du aldri finne på å male med den. Og selv om frosten kan påvirke konsistensen, kan det i noen tilfeller også være vanskelig å se, så hvis du mistenker at den kan ha vært fryst, er den bare å kvitte seg med. Sjansene for at du kan få store og kostbare problemer siden, er ganske høye hvis du bruker en maling som har vært fryst, forklarer han.

Se flere bilder
Oppbevaring av maling

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FROSTFRITT: Hvis vanntynnede malinger fryser, blir de helt ubrukelige. Så du bør sette de inn om vinteren og aldri bruke maling som kan ha vært fryst.

Tett lokk

I tillegg til å sette malingen inn i fin temperatur, bør du sørge for at lokket er tett.

– Trykk det så godt på som du klarer. Du kan også tette igjen med teip. Et gammelt triks for den som tør, er å sette hele spannet opp ned. Men da må du selvfølgelig være ekstra forsiktig, sier Røneid.

– Hvis det er et plastspann, så kan du teste om det er skikkelig på ved å trykke på lokket og løfte opp litt på kanten. Da vil du høre om det slipper ut luft, og da vet du at det er tett. Så kan du trykke det godt ned igjen, tipser Fridheim.

Lever til miljøstasjonen

Maling du ikke skal bruke igjen, eller som er for gammel, bør du rydde bort.

– Sorter bort det som bare tar plass. Jo fullere spannet er, jo lengre kan det lagres. Er det veldig lite maling igjen, og du ikke vet om du skal bruke det igjen, er det ikke noe stort poeng å ta vare på det. I tillegg er det slik at maling som passerer 5 år etter produksjonsdato, ikke kan gis noe garanti for. Da er det bedre å skrive opp produkt, farge og hvor det er brukt, og heller levere spannet til en miljøstasjon. Så kan du heller kjøpe mer av samme maling hvis du trenger det senere, tipser Røneid.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.