Kategorier

Meny

Konto

Rett flis på rett sted

Fliser er praktiske og dekorative, og de passer nesten hvor som helst. Det vanskeligste er å velge riktig flis til riktig sted. Hvilke farger, utseende og størrelse på fliser skal du velge?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Rett flis på rett sted

Foto:

Interiørarkitekt Wenche Aurland anbefaler å tenke litt på rommets størrelse og karakter før en går til innkjøp av fliser. Hun gir oss noen gode råd som kan hjelpe til i beslutningsprosessen:

 • Høyde og bredde å fliser er ganske logisk. Liggende, rektangulære fliser forlenger rommet og gjør det gjerne litt bredere. Men, rommet blir også litt lavere i høyden, og motsatt med horisontale fliser. Det siste er sjelden en ser, vet ikke helt om jeg har sett det faktisk.
 • Farge på flis er som med maling. Lyse farger forstørrer og mørke farger gjør rommet optisk mindre.
 • Du kan markere formen på flis med kontrastfarge på fugene, men med små fliser virker dette rotete og mye ruter forminsker rommet.
 • Vær litt forsiktig med å bryte opp med ulike flisestørrelser. Det blir vanskelig å finne balanse i rommet hvis det blir for mange størrelser. Mye kontraster i små rom er ikke å anbefale, slik som mange ulike type fliser, mosaikk og farger. Jo færre varianter, glansgrader og farger jo bedre resultat.
 • Det er ikke nødvendig med store fuger selv om en har store fliser. Velger du store fliser med små fuger virker rommet mye større.
 • Når du velger fliser så husk på at det som regel skal være møbler i rommet.
 • Belysningen er også viktig for flisevalget. Blanke fliser reflekterer lyset og det gjør det vanskelig å lyssette rommet. Matte fliser sluker lyset, - og det gjør mørke fliser også. Dette er viktig å huske på, spesielt i baderom hvor en som regel ikke har store vinduer Hvis det er vindu på baderommet blir det helst dekket til. En tommelfingerregel på bad er å bruke lyse fliser på grunn av lyset.
 • En veggbord gjør rommet lavere og forkorter veggen.
 • Uansett flisetype og farge er det anbefalt å bruke en fugemasse som går ton-i-ton. Vær
 • oppmerksom på at ved å bruke to ulike flisetyper og samme fugemasse, vil resultatet bli veldig forskjellig.
 • Hvordan en oppfatter rommet kommer an på hvordan farger og fliser en bruker.

Flisetyper og egenskaper 

De fleste flis- og klinkertyper produseres av leire, legges i former, tørkes og brennes. Kan legges som de er, eller glasseres. Fliser klassifiseres etter formingsmetode, vannabsorbasjon (porøsitet), frostbestandighet, og slitestyrke (PEI). Porøsiteten i flisene og underlaget påvirker i høy grad herdetid og fargeegenskaper i den ferdige fugen. Jo mer porøst underlag og fliser er, desto hurtigere herding og svakere fug. 0,01 % vannabsorbasjon innebærer at flisen er svært tett, som igjen gjør den vanskelig å lime. Suger underlag og fliser ujevnt over en flate, kan dette resultere i "flammende" farger i fugemassen.

Våtpressende fliser produsert av leire gir relativt porøst gods og har en vannaborbasjon, som oftest mellom 0-6 %. Klinkerfliser forekommer både glasserte og uglasserte og brukes hovedsakelig til gulv.

Granittkeramikk har ekstremt lav porøsitet. Vannoppsug ligger ofte mellom 0,01-0,5%. Vanligvis uglasserte, men forekommer også glasserte og polerte. Produseres i store formater med svært god målnøyaktighet. Brukes på store gulv og utvendig.

Leirefliser og "terracottafliser" har ofte høy porøsitet. Vannabsarbasjonen er normalt 6-10%, men kan også være helt opptil 20%. Leirefliser er uglasserte, og har en rustikk karakter med relativt lav målnøyaktighet.

Mosaikk er glasserte eller uglasserte klinkerfliser i mindre format. Montert på nett eller i kartong i form av ark. Mosaikk som er i konstant berøring av vann (for eksempel i basseng eller våtrom i offentlige miljøer), skal være montert på papp/plastfolie.

Glassmosaikk er lik mosaikk, men produsert av glass!

(Kilde: Storeys of Lancaster)

Gjør jobben selv

Beregn mellom 5 - 10 % svinn på flisene (NB! Skjevheter synes bedre på gulv enn vegg). De fleste butikker refunderer pengene for uåpnede pakker med fliser og materiell. For å få en idé om hvordan rommet skal bli går det an å bruke rom-design programmene som mange leverandører har på nettet.

Disse fører produktene

Storeys of Lancaster tlf 63 84 68 20

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]