IFI logo
Se flere bilder
Steingulv fra slott og herregårder

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Steingulv fra slott og herregårder

Gulvfliser kan være så mangt; keramiske fliser, skifer eller marmor. Castle Stones er en ny, sementbasert variant, som er usedvanlig dekorativ.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Castle Stones er en serie fliser som er avstøpninger av gamle europeiske slotts- og herregårdsgulv i Europa. Flisene ser ut som massive steingulv, men er laget av sammenpresset sement og er kun åtte millimeter tykke. De slitesterke flisene finnes i flere varianter og egner seg til bruk i alle husets rom. De leveres også i en egen variant for bruk utendørs, med alle de muligheter det innebærer.

Innendørsflisene er meget anvendelig da de kan legges uavhengig av type underlag, også på treverk og gulvbelegg. De kan i tillegg brukes til å kle vegger, for eksempel på badet, og fungerer sammen med varmekabler i gulvet.

Se flere bilder
Steingulv fra slott og herregårder

Foto:

I serien finnes fliser i flere ulike design og størrelser. Det er opp til flisleggeren å plassere dem i et tiltalende mønster.

Store - mellomstore og små

Vi snakker her om fliser som er langt tynnere enn det vi er vant til. Fordelen er at de er lette å håndtere og veier lite. Men, man må være litt forsiktig med dem så de ikke knekker under leggingen. Når de først er lagt, derimot, tåler de det meste. Steingulv fra tidligere tider besto normalt av steiner i ulike dimensjoner. Det samme gjelder selvfølgelig også for Castle Stones.

Se flere bilder
Store - mellomstore og små

Foto: Kristian Owren

Prøveutlegging

Når flisene pakkes ut, er det i første omgang viktig å skaffe seg en oversikt over innholdet. Still gjerne flisene opp mot en vegg for å planlegge hvordan gulvet skal designes eller foreta en prøveutlegging uten bruk av flislim for å se hvordan det hele vil ta seg ut på gulvet. Steinene kommer i alle størrelser, og det er opp til flisleggeren å plassere dem i et tiltalende mønster.

Se flere bilder
Prøveutlegging

Foto:

Castle Stones er tynne fliser, vær nøye med monteringen! Flislimet smøres i et tykt lag på gulvet, og i et tynt lag på flisen.

Limingen

Castle Stones er, som sagt, svært tynne fliser, og det er avgjørende at monteringen utføres svært nøye. Det gjelder å unngå luftlommer under flisene som gjør dem svake og som kan resulterer i hule lyder når man går over gulvet. For å sikre at dette ikke skal skje, smøres det et tykt lag med lim på gulvet, gjerne en drøy centimeter. I tillegg smøres også et tynt lag med lim på flisen.

Se flere bilder
Limingen

Foto:

Søl på flisene vaskes av umiddelbart og grundig.

Hold flatene rene

Når det brukes så store mengder med lim, er det viktig at overskytende masse mellom flisene tørkes av fortløpende. Dette arbeidet utføres enklest med svamp og rent vann. Lim som flyter utover gulvet bør også fjernes om du ikke skal legge flis der med det samme. Hvis dette overskytende limet får anledning til å tørke, er det en mulighet for at det oppstår ujevnheter. Må en flis justeres for at mønsteret skal gå opp, gjøres dette enkelt med en vinkelsliper. Fugemassen som benyttes er tyntflytende og kan helles forsiktig i sprekkene med en kanne med tynn stråle. Søl på flisene vaskes av umiddelbart og grundig.

Overflatebehandling

De sementbaserte flisene har en matt og porøs overflate og påføres en topcoat, eller impregnering, før gulvet tas i bruk. Da oppnår man det klassiske og vakre steingulvutseendet. Topcoaten, eller impregneringen, ”vaskes inn” i flisene når fugemassen er helt tørr. Gulvet blir nå skinnende blankt, og det blir lett å holde rent.

Se flere bilder
Overflatebehandling

Foto: Kristian Owren

For mer informasjon:

www.eddainterior.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.