IFI logo
Se flere bilder
Pus for alle hus

Foto: Eleni Maria Stene/ifi.no

Pus for alle hus

Mange barn har lyst på en pus eller et annet kjæledyr å kose, men på grunn av astma og allergier er det ikke mulig. For mange kosedyr på rommet medfører også masse støv som kan forverre plagene. Stickers kan være løsningen.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge ligger i Europa-toppen når det gjelder astmaforekomster. Det har vært en jevn økning av denne sykdommen de siste 40 årene. Astma forekommer nå hos 20 prosent av barn og unge i Norge. Resultatene er hentet fra den store barneastmastudien ved Ullevål Universitetssykehus HF (2006) som fulgte nærmere 100 barn fra fødsel til 10 år.

Astmaplager gjør at foreldre og foresatte må finne gode, allergifrie alternativer når barna ber om et kjæledyr.

Dyr i bur

For mange barn er kosedyr en liten erstatning for et ekte dyr, men myke kosedyr er støvsamlere som kan øke plagene.

- Et råd er å ha kosedyrene i glasskap på rommet eller i esker, sier rådgiver Rose Lyngra ved Norges Astma- og Allergiforbund.  

Kule katter for glade gutter

Isak S. Rygh (7) er et av mange barn i Norge som har slitt med barneastma. Han fikk konstatert astma i 2-årsalderen og har siden hatt gode og dårlige perioder med sykdommen. Som mange andre barn har han ønsket seg et kjæledyr, helst katt eller hund, men det har ikke vært aktuelt. Han og broren har mange kosedyr, men det er ikke helt det samme. Dessuten skaper kosedyrene mye støv på barnerommet, så det bør ikke være for mange av dem.

I det siste har Isak ønsket seg enda flere kosedyr. Nå har han fått det, men ikke av det allergifremkallende slaget. Stickers av små og store kattepuser ved sengen har blitt løsningen.

- Jeg synes kattepusene er kjempesøte, sier Isak og lurer på om han kan få flere "klistrekatter". Broren Lavrans synes også det er kult med katter på veggen.  

        

Lettstelte kjæledyr

- Klebemerkene kan lett settes og på taes av og passer godt på glatte flater som vegger, vinduer eller dører. De kan også limes på glatte tapeter, men ikke på ujevne tapettyper, sier Jens Thore Sirnes hos Inspirasjon Interiør Import, som selger kattepuser til hele Norge.    

Et tips for å få stickers til å feste godt er å ha litt vann på baksiden før man klistrer dem opp, og så å tørke dem litt med hårtørker etterpå.

Blir man lei av klebemerkene, eller har lyst å flytte dem et annet sted, er det lett å ta dem av veggen.    

Mer informasjon

www.inspirasjon.as

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.