Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Navnforvirring på gulvnivå

Flersjiktsparkett bli også kalt lamellparkett og lages av tre horisontale sjikt. Det øverste er et slitelag av minst 2,5 m...   Bilder av: Produsentene
Parkettgulv av laminat - går det? Nei! For at et gulv skal få omnevnes som parkett, må det ha et lag med minst 2,5 mm tykt tre på toppen.

Den som skal velge seg nytt gulv finner ofte flere forskjellige produkter som blir kalt parkettgulv. Disse er massivparkett, flersjiktsparkett og tynnparkett. En av dem faller utenfor definisjonen av parkett. Dessuten finnes laminatgulv som igjen er noe helt annet.

Massivparkett

Massivparkett

Massivparkett lages av hel ved. Stavene har vanligvis pløyning på alle fire sider, og er minst 20 mm tykke. Massivparkett limes oftest til underlaget, og det er vanlig å slipe og overflatebehandle gulvet etter legging. Heltregulv kan også lages av lange bord som skrus eller limes.

Flerskjiktsparkett

Flerskjiktsparkett

Flersjiktsparkett bli også kalt lamellparkett og lages av tre horisontale sjikt. Bordene har pløyning på fire sider og legges vanligvis flytende. Toppsjiktet består av det treslag som parketten har navn etter. For å bli kalt parkett, må toppsjiktet være minst 2,5 mm tykt tre, den europeiske standarden NS-EN 13489. Midtsjiktet er sperrelaget og lages av kryssfinér eller et trevirke orientert med fiberretningen vinkelrett mot toppsjiktet.

Oppgaven til dette sjikt er å minimere fuktbevegelsene i toppsjiktet. Bunnsjiktet er et stabiliseringslag som legges med samme fiberretning som toppsjiktet. Gulvene overflatebehandles med et slitelag lakk eller olje. Gulvet kan slipes om.

Tynnparkett

Tynnparkett

Tynnparkett er per definisjon ikke et parkettgulv siden dekorsjiktet/slitelaget er for tynt, under 2,5 mm. Det vanlige er at dekorlaget er trefinér med mindre enn 1,0 mm tykkelse. Det er limt til et stabilt hardt sjikt av HDF og en bakside av en trefinér. Slitelaget er en hard lakk. Gulvet kan ikke slipes om. Selve gulvet er ofte under 10 mm tykt og blir innimellom kalt finérgulv.

Laminat

Laminat

Laminatgulv er ikke heller parkett, ikke engang om det blir beskrevet som laminatparkett. Det er laget av en trefiberplate, laminert med et fotografisk trykk som lar gulvet imitere stein eller tre eller noe annet.

Se mer

Forbo Flooring

Tarkett

Golvabia

Södra Interiör

Gerflor

Storeys

Les også Svart/hvit trend på gulvet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Innendørs

Beckers annons

Nyeste artikler

Sundance annons