IFI logo
Se flere bilder
Mange glemmer dette ved gulvbytte!

Foto: Chera Westman/ifi.no

Mange glemmer dette ved gulvbytte!

Skal du bytte gulv? Visste du at ditt nye gulv også trenger et godt underlag? Dette gjør at gulvet holder lengre, får gode lydegenskaper og blir mer komfortabelt. Å spare penger på underlaget, kan være å spare seg til fant.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvorfor trengs et gulvunderlag?

Hvis ikke ditt nye gulv har et underlag integrert på baksiden, må du kjøpe og legge det separat. Gulvunderlaget sikrer at gulvet får de egenskaper du søker. Det demper støy, lar gulvet krympe og svelle fritt, avretter underlaget noe, leder varme eller isolerer mot kulde, gir god gangkomfort, danner en fuktsperre og forhnidrer at gulvet knirker eller svikter. 

Annonse

Å legge nytt gulv i stuen er en investering som løfter både interiøret og verdien på boligen. Men drømmen kan fort slå små sprekker dersom du sparer penger ved å velge et underlag som ikke er godt egnet.

De færreste er klar over at mange gulvmaterialer også trenger et ordentlig underlagsmateriale. Dette underlag legges mellom selve gulvkonstruksjonen og det nye gulvet, og har flere viktige oppgaver; å dempe lyder, forhindre at skjøtene sprekker og gjøre gulvet mer komfortabelt å gå på.  

Ikke spar inn på dette!

– Mange gulvkjøpere glemmer, eller er ikke kjent med, hvor viktig underlaget er i en gulvkonstruksjon. Å velge det billigste underlaget til gulvet er den største og vanligste feilen som en gulvkjøper gjør. Se på totalprisen per kvadratmeter og velg det underlag som gulvleverandøren anbefaler til det gulvprodukt som du vurderer å kjøpe, anbefaler Kristian Strandli Owren, administrerende direktør i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør.

En liten kostnadsbesparelse kan føre til store ulemper. Det gir liten mening å kjøpe et gulv med tilnærmet livstidsgaranti, og velge et underlag som holder i få år.

– Det er dumt å spare penger på et billig underlag. Den verdien som riktig underlag gir, er mye større enn mange er klar over, sier gulvekspert Vidar Moe hos Pergo.

Se flere bilder
laminat på gulvunderlag

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVET UNDER GULVET har flere viktige oppgaver; å dempe lyder, forhindre at skjøtene sprekker og gjøre gulvet mer komfortabelt å gå på.  

Slik finner du et godt underlag

– Sammenlign gjerne med hvis du skulle male fasaden: Da er malingsystem et viktig begrep. Det vil si at grunning, impregnering og maling kommer fra den samme produsenten og det samme malingsystemet. Da er du garantert at produktene fungerer godt sammen over tid og at du får lengst mulig holdbarhet. Den samme systemtanken gjelder også for gulv. Ved å vurdere det nye gulvet sammen med et underlag som gulvprodusenten anbefaler, sikrer du at gulvet får de egenskaper som du betaler for, sier Kristian Strandli Owren.

Når du skal velge nytt gulv, er det lurt å starte nedenfra. Altså med undergulvet. Hva er det laget av, og hvilket underlag krever det? På sponplater trengs et glidesjikt som gjør at gulvet ikke gnisser mot underlaget. På et betongdekke skal det for eksempel alltid brukes en plastfolie som forhindrer at restfukt fra betongen trenger opp i gulvmaterialet. Over dette kan det behøves et underlag som gir ytterligere egenskaper. Har du varmekabler må underlaget være tilpasset dette.

– Egenskapene til undergulvet og det nye gulvet i kombinasjon, bestemmer hvilket gulvunderlag som er best. Velg et underlag som er tilpasset rommet og det aktuelle gulvmaterialet, slik at du får det lydbildet og de egenskaper du ønsker deg, sier gulvekspert Øyvind Langelandsvik hos Farveringen.

Se flere bilder
gulvvarme og gulvunderlag

Foto: Pergo

UNDERLAG VED GULVVARME: Over gulvvarme må det brukes et gulvunderlag som er egnet for dette. Hva som er egnet avgjøres av gulvvarmesystemet i kombinasjon med gulvleverandørens anvisninger.

Enkelt eller tilpasset?

– Noen gulvprodukter har undergulvet integrert i gulvets bakside, mens ved andre gulv legges underlaget separat. Fordelen med integrert underlag er at installasjonen blir enkel når hele gulvkonstruksjonen legges i ett arbeidsmoment. Du er også sikret et godt nok underlag. Fordelen med separat underlag er at du står mer fri til å optimere egenskapene etter den unike situasjonen der gulvet skal legges, sier Vidar Moe.

– Og ikke minst: skulle noe mot formodning gå galt ved installasjon eller under bruk, er det mye enklere å få gehør ved en reklamasjon når du har brukt gulv og gulvunderlag fra samme produsent. Da råder det liten tvil om hvem ansvaret hviler hos, sier Øyvind Langelandsvik.

Se flere bilder
gulvlegging

Foto: Chera Westman/ifi.no

START NEDENFRA: Gulvunderlag kommer i mange varianter – ullpapp, kork, skumplast, trefibre eller mineralsk og kan være integrert i gulvproduktet eller velges separat. Å velge feil underlag er den største og vanligste feilen som en gulvkjøper gjør. 

Mer informasjon
Les mer
Dette kan gulvunderlaget gjøre:

Den viktigste oppgaven til underlaget er å gi gulvet et glidesjikt som gjør at det kan krympe og svelle fritt i takt med endringer i luftfuktigheten, uten at det får sprekker eller knirker. Underlaget kan også bidra til trinnlydsdemping i etasjen under og gjøre at familiens gåing frem og tilbake eller barnas lek på gulvet ikke ljomer i hele rommet. Noen underlag kan avrette mindre ujevnheter i undergulvet, fordele varme fra gulvvarmeinstallasjoner eller bidra til at gulvet oppleves lunere og mer komfortabelt å gå på. 

 • Demper støy
 • Lar gulvet krympe og svelle fritt
 • Avretter gulv
 • Leder varme eller isolerer
 • Gir god gangkomfort
 • Skape fuktsperre
 • Forhindre knirk/svikt
Ulike typer gulvunderlag
Se flere bilder
korkunderlag

Foto: Farveringen

ULIKE MATERIALER: Kork er bare ett av mange materialer som brukes i gulvunderlag. Andre er foam/skum, polyolefin skum, ullpapp, mineralske underlag, trefiberplater.

 • Foam/skum
 • Polyolefin skum
 • Ullpapp
 • Kork
 • Mineralske underlag
 • Trefiberplater
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.