IFI logo
Se flere bilder
Parkett og heltregulv gir hjemmet personlighet og varme

Foto: Pergo

Parkett og heltregulv gir hjemmet personlighet og varme

Et hjem skal formidle følelser og individualitet. Det er ikke bare hva du ser rundt deg, men også hvordan det føles. Parkettgulv og heltregulv er et alternativ som gjør hjemme ditt lunt og hjemmekoselig.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trematerialer ligger oss nordmenn varmt om hjertet. Blant ulike gulvmaterialer finnes hav av muligheter, men parkett og heltre har alltid vært de foretrukne valgene.

– Det ligger litt i folkesjelen til oss nordmenn, vi har alltid levd med naturen og naturlige materialer. Vi elsker tre i Skandinavia, vi er glade i fjell, friluft og skog. Naturlige materialer trekker oss inn i naturen, sier Lill-Ann Mo, salgssjef for konsumentsektoren hos Tarkett.

Se flere bilder
detaljrikt tregulv

Foto: Boen

DETALJER OG GODT HÅNDVERK: – Et hvert tregulv er unikt, det er jo ingen trær som vokser likt, sier Evelyn Schedelberger hos Boen.

Du får et autentisk gulv

Salgssjef Pål Gravem Knutsen i Pergo og markedsansvarlig Evelyn Schedelberger hos Boen viser til hva du får når du velger parkett eller et heltregulv.

– Det skal være ekte, du får ikke kopiert naturen. Det du ser, er det du får. Kvister og sprekker gjør det autentisk. Noen ønsker mindre kvist i gulvbordene, og noen ønsker litt mer, det er personlig preferanse, sier Knutsen.

– Et hvert tregulv er unikt, ingen trær vokser likt. Vi ser at struktur i gulvet blir viktig, vi vil komme så nærme naturen som mulig. Et gulv som får en ekstra patina, forteller en historie om livet i dette rommet. Da får du et gulv med personlighet, som gjør rommet ekstra koselig og godt å leve i. Når gulvet er håndskrapt er treverket ekstra behandlet. De blir dypbørstet, og inneholder store og nedfelte kvister, noen sprekker blir ikke helt fylt opp, nettopp for å føle treverket bedre. Det øker trefølelsen og inntrykket av et naturlig eldes tre, sier Schedelberger.

Se flere bilder
Håndskrapt gulv

Foto: Boen

HÅNDSKRAPT TREGULV: – Hvert eikebord er unikt, og krever mye håndarbeid. Sprekker og knuter er nøye rengjort og fylt med kontrastmaterialer, sier Evelyn Schedelberger hos Boen.

Et varmt og lunt utseende

Vi har igjennom koronapandemien brukt mye mer tid hjemme. I en mørk og tung tid er det viktig å ha det koselig hjemme. Parkett eller et heltregulv kan være med på å skape et varmt og lunt hjem.

– I Skandinavia har vi lenge hatt mye hvite og lyse gulv. Men de siste årene har nyansene blitt varmere. Folk vil ha ut det kalde og inn med det varme. Mellombrune gulv med et mer naturlig utseende kommer mer og mer, sier Lill-Ann Mo.

– Både grå og gule eikegulv er på vei ut, nå er det en større etterspørsel på brune gulv, samtidig holder sandfargene stand. Vi ønsker et lunt og varmt gulv med personlighet, noe som står til stil med utviklingen av interiør. Det skal være koselig, sier Pål Gravem Knutsen.

Se flere bilder
Ulike gulvformater

Foto: Tarkett

FORSKJELLIGE FORMATER: Du kan få parkett og tregulv både i en-, to- og tre stavs gulvbord. I tillegg i flere mønster.         

Dimensjonene på gulvbordene er viktig

Når du skal ha tregulv som for eksempel parkett, har dimensjonene på bordene mye å si både for utrykket og følelsen gulvet gir.

– Jo større dimensjoner du har på gulvbordene, jo mer av det originale tre mønsteret ser du. Du henter naturen inn i huset, det gir oss ro, harmoni og varme, sier Evelyn Schedelberger.

– Du trenger heller ikke ha de samme dimensjonene og fasongene på gulvet i alle rom. Folk velger ofte å ha litt brede gulv i stuen, der du virkelig får frem detaljene. Så kan du for eksempel velge et annet format på soverommet. Fiskeben er for tiden veldig populært, sier Lill-Ann Mo.

Se flere bilder
fiskeben format på gulv

Foto: Tarkett

FISKEBEN: – Mangel på råvarer gjør at man bør utnytte mer av treet. Da kan for eksempel fiskeben format være fint, da bruker vi også de mindre plankene i treet, sier Lill-Ann Mo hos Tarkett.

Tregulv, et bærekraftig og miljøvennlig gulv

De aller fleste tregulv består av naturlige materialer. Med rett vedlikehold gir du gulvet lengere levertid.

– Ved produksjon av parkett går det mye i eik, og den vokser sakte. Det er derfor veldig viktig å utnytte hele stammen fra treet. Vi produserer både en-, to- og trestavs gulvbord, sier Lill-Ann Mo.

Både stilen på gulv og gulvmarkedet i konstant utvikling. Tregulv kommer ikke til å forsvinne med det første. Pål Gravem Knutsen tror samtidig det åpner seg nye muligheter.

– Parkett som tåler vann, og hybridløsninger er i større grad på vei inn. Presset spon og tre er en ganske lik løsning som parkett. Både lim- og heltre kommer etter hvert, sier Knutsen.

Se flere bilder
brunt tregulv med kvist

Foto: Pergo

TREGULV MED KVIST: – Noen liker heltregulv og parkett med mye kvist, og noen litt mindre, sier Pål Gravem Knutsen Pergo.

Mer informasjon
Les mer
Dette får du når du velger et tregulv

Tregulv har en lang tradisjon i Norge, gode materialer og håndverk står sterkt. Du kan forvente kvalitet.

– Parkett er en investering for fremtiden, de har lang livstid og vil ofte ligge lenge. Små skader kan du reparere, og ved større slitasje på overflaten kan hele gulvet slipes om. Det er bærekraft i gjenbruk, sier Lill-Ann Mo.

– Det du får er et ekte tregulv som er lunt, eksklusivt og tidløs. Og som er laget med godt tradisjonelt håndverk, sier Pål Gravem Knutsen.

Det er viktig å tenke over forbruket når du skal velge gulv.

– Et vanlig parkett eller heltregulv kan fort få merker og skader av hardhendt barnelek, eller klør fra ivrige hunder. Det er lurt å tenke over hvilke behov du har når du velger gulv, sier Knutsen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.