IFI logo
Se flere bilder
Mal gulvet, til en forandring

Foto: Nordsjö

Mal gulvet, til en forandring

- Når vi skal forandre noe hjemme, er den første tanken ofte å male veggene. Men du kan også gi rommene et løft ved å gå for en ny farge på gulvet.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne friske oppmuntringen kommer fra malingsprodusenten Nordsjö, som nettopp har kommet med en ny gulvmaling: Nordsjö Robust Diamond Floor, en skikkelig robust maling med høy slitestyrke og som er ekstra flekk- og ripebestandig.

Malermester og salgssjef Enrico Bastiani snakker varmt om malingens mange egenskaper og muligheter.  

- Den er vanntynnbar og kan brukes på nytt tre og tidligere malte tregulv, betong og laminatgulv. Den kan blandes i et utall farger, så her er det mange muligheter til å gi gulvet en farge som binder interiøret sammen til en fin helhet, sier han, men legger til et lite forbehold om kulørsterke rosa toner.  

Se flere bilder
Før oppussing: et slitent, lakkert tregulv klar for nytt liv.

Foto:

Før oppussing: et slitent, lakkert tregulv klar for nytt liv.

Ingen heksekunst

Ny farge på gulvet kan virke som reneste tryllestøv på et interiør, men det er ingen heksekunst å male gulvet; foruten maling og riktig verktøy kommer du langt med litt tålmodighet. Både i starten og avslutningen av malejobben lønner det seg å ha et ekstra tålmodighetsgir.

- Bruk tid på forarbeidet og gjør det skikkelig, her legger du hele grunnlaget for et pent gulv. Og når malejobben er gjort, lar du malingen tørke helt før møblene settes tilbake. Respekter tørketiden som står på malespannet, råder Bastiani.

Se flere bilder
Mørke vegger og lyst gulv er en kombinasjon som frister mange som ønsker et lunt, men likevel «luftig» uttrykk i rommet.

Foto:

Mørke vegger og lyst gulv er en kombinasjon som frister mange som ønsker et lunt, men likevel «luftig» uttrykk i rommet.

Ulike metoder

Framgangsmåte og hvor lang tid man må beregne er avhengig av gulvet som skal males. Er det et tidligere malt eller lakkert tregulv? Oljet, vokset, lutet eller såpebehandlet tregulv?  Nytt eller ubehandlet? Alle tregulv, nye og tidligere behandlet kan males, men forbehandlingene varierer.

- Poenget er å få malingen til å feste seg godt til underlaget. Så når du har bestemt deg for å male og funnet riktig farge lønner det seg å sjekke riktig framgangsmåte i forhold til ditt gulv, sier Enrico Bastiani. -Snakk med folk i butikken der du kjøper malingen og fortell hva slags underlag du skal male på, oppfordrer han.  

Se flere bilder
Med et lyst gulv står fargene på detaljene godt frem.

Foto:

Med et lyst gulv står fargene på detaljene godt frem.

Betong og laminat

Den nye gulvmalingen egner seg også ypperlig på betonggulv, men husk at nye betonggulv må være ferdig herdet før de males. Skal du male laminatgulv må du være obs på at det er forskjell på laminatene. Før du bestemmer deg for å male bør du prøvemale laminatet med heftgrunn på et «usynlig» sted, for eksempel under sofa, skap eller seng. Når malingen er herdet kontrollerer du med kniv eller neglen at malingen sitter før du maler videre.

Malingen er også godt egnet til trapper.

- Selv om dette er en maling med mange gode egenskaper, så presiser at den er til bruk innendørs, ler Bastiani.

Han opplever rett som det er at folk forsøker seg på terrasser og balkonger med interiørmaling, og det går ikke bra. Interiørmaling inne og utendørsmaling ute, avslutter han.

Mer informasjon

Nordsjö

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.