IFI logo
Se flere bilder
Mal barnerommet før barnet kommer

Foto: Beckers og TV3

Mal barnerommet før barnet kommer

- Hyggelige forberedelser som å male barnerommet er bra både for samholdet og for mentalt å innstille seg på familieforøkelsen, sier nybakt mor Kathrine Sørland. Tidligere var maling under graviditet forbundet med fare, men dette er ikke lenger tilfelle.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Programleder Kathrine Sørland ble nylig mor til lille Leon, men graviditeten satte ingen stopper for innspillingen av oppussingsprogrammet "Norges styggeste rom", som er tilbake på skjermen over nyttår.

- Det finnes heldigvis et stort utvalg av skånsomme malinger på markedet, og det var en stor fordel for meg under innspillingen av "Norges styggeste rom", sier hun.

Far får hele jobben

Siden mange gravide tror at maling kan skade det ufødte barnet, avstår de fra malearbeidet. Dette medfører at vordene fedre ofte sitter igjen med hele ansvaret og jobben alene. Dette er ifølge malingsprodusentene en unødvendig byrde på far, ettersom de nye malingene er så milde at selv gravide kan male.

Danmark langt fremme

I Danmark er ca 50 prosent av alle malerne kvinner. Danskene har derfor stor fokus på maling under graviditet, for å holde denne arbeidsgruppen i jobb også under svangerskapet. Chresten Nielsen, malermester og teknisk ansvarlig i Beckers, er selv dansk, og godt kjent med problematikken derfra.

- Så lenge malingen er vannløselig og ikke inneholder løsemidler er det uproblematisk å kombinere maling og graviditet, sier han.

I vårt naboland legges det derfor til rette for at gravide malere skal kunne arbeide helt frem til og med syvende måned i svangerskapet.

- Det er en myte at det er farlig å male under graviditeten. Gravide blir nærmest bakbundet av alle rådene om hva de ikke bør gjøre. Nå er det i alle fall på det rene at de kan male, sier Nielsen.

Miljømerket maling

Nesten ingen produkter behøver å være løsemiddelbasert eller inneholde kjemiske komponenter, noe de fleste malingsprodusentene har stor fokus på. Du kan nå få gode vannbaserte og miljøtilpassede malinger hos alle produsentene. Stadig flere produkter får merkinger fra Svanen og EU-blomsten eller godkjenninger fra de skandinaviske allergiforbundene.

Malingsprodusenten Beckers var i sin tid den første malingsprodusenten som fikk sine produkter Svanemerket. De vannløselige og miljømerkede interiørmalingene som finnes på markedet avgir minimalt med avgasser, og kan ifølge produsenten trygt brukes av gravide og småbarnsfamilier uten risiko for å skade fosteret eller barna i huset. 

Sørg for utlufting og les databladene

Men gravid eller ei, god utlufting både under og etter arbeidet er alltid viktig når man håndterer maling.

Det er forskjell på malingene, så vær også nøye med å lese merkingen på malingen. Et godt tips er også å lese gjennom databladet som medfølger produktene. Her står all informasjon om produktet som ikke fikk plass på spannet. Databladene er tilgjengelig der du kjøper malingen, eller de kan lastes ned på produsentens nettside.  

Føler du deg allikevel usikker, bruk gassmaske og hansker. Husk at oppussing av barnerommet skal være et lystbetont arbeid som ikke bør ødelegges med unødvendige bekymringer.

Mer informasjon

www.beckers.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.