IFI logo
Se flere bilder
Farlig for barnet?

Foto: Frode Larsen, Camilla Delbekk/ifi.no, Istockfoto, Borge, Tarkett.

Farlig for barnet?

Med graviditet og barn blir oppussing ofte helt nødvendig.

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forberedelsene og forventningene før babyen kommer er mange. Et nyoppusset barnerom står ofte øverst på prioriteringslisten for det nye familiemedlemmet. Bekymringene for hvilke produkter som kan være skadelig for den gravide og det kommende barnet blir et svært aktuelt tema.

Stor og tung

Gravide kan godt delta i oppussingsarbeide så lenge fysikken tillater det. Malermester Tina Juuhl lot seg intervjue om maling og graviditet mens hun selv gikk gravid.

- Som gravid er man litt usikker og litt redd for å ta sjanser, men stort sett er barnet bedre beskyttet enn deg, uttalte hun til Fargemagasinets journalist, Øistein Lie. Tina Juuhl hadde ingen betenkeligheter med å fortsette i jobben som malemester frem til noen uker før termin.

Hennes bekymringer var ikke konsentrert om selve malingen og produktene hun kom i kontakt med via jobben, men mer de praktiske utfordringene graviditeten medførte.

Bruk kjente merkevarer

Malermester Juuhls forhåndsregler var å unngå tunge løft, høye lyder fra maskiner og ustø underlag. - Det verste ved å være gravid maler er at du blir stor og tung etter hvert. I dag er det nesten ingen produkter som behøver å være løsemiddelbasert eller inneholde uheldige kjemiske komponenter. Unntaket kan være epoxy, noen spraymalinger og enkelte nisjeprodukter. Ved sliping anbefales støvmaske - og en kan bruke gassmaske og hansker hvis en er usikker på malingen. - Forholder du deg til kjente merkevareleverandører, kan du være trygg på korrekt merking. Produktdatablad bør finnes i enhver forretning, eventuelt kan det lastes ned fra internett, opplyser Juuhl.

Minst avgasser med vannbasert maling

Det er gjort sammenligninger av studier på avgassing av flyktige organiske forbindelser (VOC). Flere faktorer spiller inn på resultatene, som blant annet hva slags materiale underlaget malingen ble malt på, tykkelse på malingsfilm og antall strøk. Malingstypen som hadde minst avgassing (VOC) så ut til å være den nye typen vannbasert maling (Kilde: Norsk Astma- og allergiforenings nettsider: www. inneklima.com)

Mal i tide og luft godt

Noen ønsker å ha barnerommet klappet og klart før babyen er født, mens andre venter noen måneder før de flytter minstemann over i eget rom. Malermester Tina Juuhl anbefaler å ha malingsjobben unnagjort en måneds tid før babyen skal ta rommet i bruk. Foruten utlufting av rommet, anbefaler Norges Astma- og allergiforbund god utlufting - eventuell vask også av andre produkter og materialer som kan avgi gasser i et rom, som nye tekstiler, møbler, dyner og puter.

Mer informasjon

www.naaf.no

Mer informasjon

www.inneklima.com

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.