IFI logo
Se flere bilder
Litt grønt i alle rom

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Storeys, Bohus, Beckers, Tapethuset, Forbo Flooring

Litt grønt i alle rom

– Det bør være litt grønt i alle rom, fra det friske syrlige til det mer kjølig blågrønne, sier interiørjournalist Kari Osvold.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tipset kommer som en kommentar til at grønn er på vei opp som ny basisfarge.

Osvold er en ivrig talsperson for farger, og har jobbet mye med farger i interiør som journalist, stylist og forfatter av flere interiørbøker. Selv er hun hekta på grønt, som hun sier, og bruker fargen like gjerne i interiør, som på klær og smykker.

­– Det fine med grønt er at det er en naturlig ting, og den stjeler ikke så mye oppmerksomhet som rødt ville gjøre. Det handler om å finne riktige nyanser, riktig mengde og riktige kombinasjoner, oppmuntrer hun.

Se flere bilder
Grønt i ulike nyanser

Foto:

LAG PÅ LAG: Grønt i ulike nyanser kler hverandre, og vi er vant til det fra naturen. Ikke vær redd for lag på lag med grønt når du finner tekstil og tapet du liker. Utvalget her er fra Harlequin/Tapethuset. (Foto: Tapethuset)

Gode grønnfarger

Hun mener de litt gulaktige mosefargene, blågrønt og petrolfarger er gode, og de er fine sammen med nærmest hva som helst, og gjerne sammen. Hun refererer til egen sofa der tre grønne puter, en syrlig grønn, en blågrønn og en grågrønn, gir en lys sofa mer liv og karakter.

Se flere bilder
Ulike grønnfarger

Foto:

HVEM ER DU?: Mange oppmuntrer til å bruke grønt. Malingsleverandøren Beckers har presentert grønfargene Kaktus, Oregano, Palm, Pistasj og Eple og spurt «Hvem er du?». (Foto: Beckers)

Grønt blikkfang

Hun anbefaler også å gjøre seg kjent med de vårlige og syrlige grønntonene. Alene kan de virke litt avskrekkende, men satt inn i en helhet blir det topp.

– Limegrønt er bare så deilig, sprudler hun, og forteller at hun har malt kjøleskapet sitt limegrønt. Etter en ombygging av kjøkkenet fikk det ny plass, og med Bengalack fikk det også ny farge.

– Kjøleskapet har blitt et muntert blikkfanget, i et ellers hvitt kjøkken. Det er nok en farge de fleste ikke ville tenkt seg, men det ble så fint, og jeg har fått masse hyggelige kommentarer på det, sier Osvold.

Se flere bilder
Limegrønt og turkis

Foto:

LIMEGRØNT: En liten dasj limegrønt og frisk petrolfarge (turkis) skaper liv i en ellers forsiktig palett. Grønn velur fra Green Apple, Linoleum fra Forbo og teppe fra Danfloor. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Styr unna gressgrønt

Det er bare et grøntområde hun setter opp varseltrekant foran; det er gressgrønt.

– Styr unna «gressgrønn» – den gjør seg godt ute om sommeren, men er ingen lett interiørfarge. Den er så intens at den kan slå ihjel omgivelsene med mindre man vet eksakt hva man holder på med. Selv i små doser, er den vanskelig, sier hun.

Se flere bilder
Historiske grønnfarger

Foto:

STILHISTORISK: Malingsleverandøren Flügger har samlet stilhistorisk riktige farger i et eget fargekart. Fargene er vist mot et brunbeiset eikegulv fra Skattekammeret. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Velg grønt med hjertet og mage

Kari Osvold mener vi trenger friske farger for å live opp i alt det hvite og grå.

– Hvitt og grått funker fint som basis, og så må vi slå oss løs med resten og gjøre det personlig. Velg med hjertet og magefølelse i stedet for å skjele til hva andre gjør. Da blir det best.

– Vi må ikke være så redde for å bli lei. Det er en misforståelse at vi blir lei farger. Satser du på farger du liker, blir du ikke lei. Da er det verre å safe og gå for noe nøytralt. Da kan det bli så kjedelig og du aldri blir helt fornøyd, sier den erfarne fargespesialisten.

Se flere bilder
Sterk grønnfarge i stua

Foto:

MAGEFØLELSE: Stol på magefølelsen. Hvis en sterk farge og mønster frister, går du for det! Du blir ikke lei hvis det kjennes bra. Tapetet Moonlight er fra Storeys. (Foto: Storeys)

Se flere bilder
Grønt gulv marmoleum click

Foto:

MARMOLEUM: Med hvitt og grått som basis kan man slippe seg løs med fargeklattene. Noen få fliser i limegrønt er alt som skal til for å gjøre kjøkkengulvet litt muntert. Marmoleumflisene er fra Forbo. (Foto: Forbo Flooring)

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.